Bár a húsvétnak hazánkban a kalácson kívül nincsenek igazán jellegzetes süteményei, a legtöbben azért szeretnék valami finomsággal megörvendeztetni az édesszájú családtagokat. Urbán Gábor színes nyuszikkal díszített epres szelete minket lenyűgözött, próbáld ki te is!
Hozzávalók egy kb. 20×30 cm-es, magas peremű tepsihez:
A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 15 dkg liszt
A joghurtkrémhez: 5 dl natúr görög joghurt | 10 dkg porcukor | 1 (kezeletlen) citrom leve és héja | 30 dkg pürésített eper + 50 dkg friss eper | 5 dl hideg habtejszín | 3 dkg zselatin
A díszítéshez: 15 dkg fehér csokoládé | 2 dl hideg habtejszín | pár csepp sárga, piros ételfesték | 3 dkg pisztácia | 5-7 dkg színezett marcipán | menta- vagy citromfűlevél
- A díszítéshez vízgőz fölött megolvasztjuk a darabokra tört fehér csokoládét, 3 részre osztjuk, az egyik részt sárgára, a másikat rózsaszínre színezzük, a harmadikat fehéren hagyjuk. A színes csokoládékat szilikonos sütőpapíron vékonyan elkenjük, mielőtt teljesen megdermedne, nyúl alakú kiszúróval kiszúrjuk.
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
- A masszából kettő darab, kb. 20×30 cm-es lapot kenünk sütőpapírral bélelt tepsikbe, és 170 ºC-ra előmelegített sütőben laponként 10-12 perc alatt megsütjük. (Ha nincs két egyforma tepsink, egymás után sütjük.) Kihűtjük. A 20×30 cm-es, magas peremű sütőtepsit kibéleljük friss sütőpapírral, és visszahelyezzük bele az egyik lapot.
- A krémhez a joghurtot, a porcukrot, a citrom levét, reszelt héját és a pürésített epret összekeverjük, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, majd hozzákeverjük a 1,5 dl hideg vízben megduzzasztott, (mikróban) forróra melegített zselatint.
- Az így kapott krém negyedével vékonyan megkenjük az előkészített lapot (ez a réteg ahhoz kell, hogy ne mozduljanak el az eprek), hosszában soronként ráhelyezzük az epreket, majd óvatosan rátöltjük és elkenjük rajta a többi krémet úgy, hogy az eperszemek ne mozduljanak el. Befedjük a másik lappal, és legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
- Tálalás előtt a díszítéshez megkenjük a tetejét a habbá vert tejszínnel, megszórjuk a durvára vágott pisztáciával. A csokoládényulakkal, a marcipánból készített tojásokkal, menta- vagy citromfűlevéllel díszítjük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 2×10-12 PERC
KALÓRIA 5879 KCAL/EGÉSZ ADAG
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2022/04. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.