A fotón lévő sütemény láttán sok ember csak legyint, mondván, ezt képtelen lenne utánozni azzal a kézügyességgel és/vagy türelemmel, ami neki van, ezért inkább meg se próbálja. Mi ezt is megértjük, ezért Nagy Tünde olyan desszertet alkotott, ami pofonegyszerűen, mégis látványosan dekorálható, és a díszítőelem is készen megvásárolható.
Hozzávalók 12 darabhoz:
A tésztához: 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 6 dkg cukor | csipet só | 2,5 dkg friss élesztő | 2,5 dl langyos tej | 8 dkg vaj/margarin, olvasztva
A töltelékhez: 10 dkg vaj/margarin, olvasztva | 4 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor | 4 evőkanál porcukor | 10 dkg aszalt meggy
A díszítéshez: 1 tojássárgája | 2 evőkanál tej | 2-3 evőkanál jégcukor
- A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet, elkezdjük kidagasztani a tésztát. (Aki akarja, az élesztőt a langyos tejben felfuttathatja.) Közben az olvasztott vajat/margarint is beledolgozzuk. Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 60×40-es téglalappá nyújtjuk. A töltelékhez az olvasztott vajat/margarint, kakaóport, porcukrot kikeverjük, ha nagyon sűrű, 1 evőkanál vizet is adhatunk hozzá. A kinyújtott tésztára kenjük, megszórjuk a meggyel.
- A tésztát gondolatban 3 részre osztjuk függőlegesen, a két szélét középre hajtjuk, így nagyjából 30 cm széles téglalap jön létre. Ezt 5 cm széles csíkokra vágjuk fel keresztben, majd a csíkokat félbevágjuk úgy, hogy a végén egyben maradjon a tészta (olyan alakot kapunk, mint egy nadrág). A két szárát összekötjük, csomóvá formázzuk. Papírkapszlikba ültetjük (vagy kivajazzuk a mélyedéseket), ezeket muffintepsi mélyedéseibe tesszük.
- A megformázott tésztát pihentetjük, míg 180 ºC-ra előmelegítjük a sütőt. A díszítéshez a tojássárgájával kevert tejjel megkenjük a péksüteményeket, majd a jégcukorral megszórjuk. Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Tipp: Aszalt meggy helyett használhatsz aszalt barackot, szilvát vagy éppen friss, aprított gyümölcsöt is.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 30-35 PERC
KALÓRIA 352 KCAL/DARAB
Recept és fotó: Nagy Tünde