Legyen szó bármilyen húsrészről, a szakértők azt javasolják, először mérjük meg a sonkát, majd áztassuk hideg vízbe legalább 6 órára, de inkább egy éjszakára. Öntsük le a vizet, és tegyük fel főni annyi tiszta vízben, amennyi ellepi. Ízesítőként adhatunk mellé hagymát, fokhagymát, gyökérzöldségeket, borsot, babérlevelet, zöldfűszereket vagy akár bort is. Lassan, kis lángon főzzük, hogy csak gyöngyözzön a víz. Egy kilóra egy óra főzési időt számoljunk, vagyis egy 3 kilós darab nagyjából 3 óra alatt készül el. A főzőlében hagyjuk kihűlni, így szaftosabb marad, nem szárad ki.
Hozzávalók 4 személyre:
1-1,5 kg kötözött sonka | 2 darab babérlevél | 1 fej fokhagyma | 1 fej vöröshagyma | 2 szál sárgarépa | 1 szál fehérrépa | 2 evőkanál dijoni mustár | 2 evőkanál méz
- A sonkát tegyük lábosba, öntsük fel vízzel, főzzük puhára a babérlevéllel, a félbevágott fokhagymával, vöröshagymával, répákkal együtt. Hagyjuk a főzővízben kihűlni, majd vegyük ki a léből, szeleteljük fel.
- Egy kisebb lábasban keverjük el a mustárt a mézzel, adjunk hozzá a sonka főzővizéből 1 dl-t. Melegítsük össze, hogy a méz elolvadjon. A szeletelt sonkát helyezzük egy tálra, kanállal locsoljuk meg a mézes-mustáros öntettel. Hagyjuk így állni fél napot, majd tálalhatjuk.
ELKÉSZÍTÉS 20 PERC + FŐZÉS ÉS PÁCOLÁS
KALÓRIA 967 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta