Az egyik legnagyobb fesztiválkedvencet lehetetlen megunni, nem csak jól variálható és laktató, de viszonylag olcsón előállítható finomság.
Kenyérlángos alaprecept 4 személyre:
2 közepes burgonya (20 dkg) | 50 dkg liszt + a nyújtáshoz | 2,5 dkg friss élesztő | 1 teáskanál cukor | 1 dl tej | só, bors | 2 dl langyos víz | 2 evőkanál olaj
- A burgonyát pucoljuk meg, kockázzuk fel, sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A lisztet szitáljuk egy tálba, a morzsolt élesztőt futtassuk fel a cukros tejben. Mikor feljött az élesztő, adjuk a liszthez a sóval, borssal, olajjal és a langyos vízzel együtt. Adjuk hozzá a kihűlt, majd krumplinyomóval áttört burgonyát, és dagasszuk ki fényesre, simára a tésztát.
- Meleg helyen kelesszük a duplájára, majd lisztezett felületen nyújtsuk kb. 1 cm vastag téglalappá. Nyújthatjuk sütőpapíron is, amivel együtt átemeljük a tepsibe. Tegyük rá a kívánt feltétet, és 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre 20-25 perc alatt.
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 20-25 PERC
KALÓRIA 2345 KCAL/EGÉSZ ADAG
586 KCAL/ADAG
Hozzávalók 4 személyre:
1 adag alaptészta
A feltéthez: 1 nagy fej vöröshagyma | 1 evőkanál zsír | 50 dkg csirkemáj | só, bors | 1 teáskanál majoránna | 3 dl tejföl | fél csokor petrezselyem
- A tésztát az alapreceptben leírtak szerint készítsük el, nyújtsuk ki, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Az apróra vágott vöröshagymát dinszteljük üvegesre a zsíron, majd dobjuk rá az apró darabokra vágott, megtisztított májat. Sóval, borssal és majoránnával fűszerezzük, pirítsuk össze 8-10 perc alatt.
- A tésztát kenjük meg a tejföllel, halmozzuk rá egyenletesen a májat. 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre 20- 25 perc alatt. Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemmel.
ELKÉSZÍTÉS 25 PERC + ALAPTÉSZTA ELKÉSZÍTÉSE
SÜTÉS 20-25 PERC
KALÓRIA 881 KCAL/ADAG
Recept: Francsics Annamária
Fotó: Gyugyi Péter