A nap fénypontjaként éljük meg, amikor lassanként elkortyolunk egy csésze frissen készített kávét – és ezt akár napjában többször is megismételjük. És ugyan sok jó tulajdonsága van a kávénak, vannak, akiknek a szervezete nem tolerálja. Ha idegessé válunk, ha gyomorbántalmaink lesznek tőle, vagy csak szimplán szeretnénk visszaszorítani a kávéfogyasztásunkat, szerencsére számtalan koffeinmentes (vagy alacsony koffeintartalmú) alternatíva közül választhatunk.
Yerba mate
A yerba mate vagy mate tea „zöld arany” néven is ismert, annyi jó tulajdonsággal bír. A Paraguay, Argentína, Uruguay és Brazília egyes szubtrópusi régióiban őshonos növény ásványi anyagokban (mint a vas, a cink és a magnézium), aminosavakban, vitaminokban (többek között A-, B-, C- és E-vitaminban), antioxidánsokban is gazdag, ráadásul természetes energetizáló hatással bír. Tudományosan bizonyított, hogy az erős, enyhén kesernyés ízű tea javítja a koncentrációs képességet és az éberséget. Már a legtöbb szupermarketben kapható.
Cikóriagyökér
Az értékes zöldségnövény gyökeréből egészséges, könnyen emészthető pótkávé főzhető, íze pedig – az inulinnak köszönhetően – egészen hasonlít a feketekávéhoz: a cikória gyökerét megpörkölik, ledarálják, majd forró vízzel keverik. A cikóriagyökér nem tartalmaz koffeint, a benne található vitaminok és a mangán viszont segítik az agyműködést. És igen, gyerekkorunk kedvence, a macikávé is jellemzően cikóriaalapú.
Kakaó
Ha a koffeint kerülnénk, a „testvérétől”, a teobromintól remélhetünk lendületet a napkezdéshez. Ez az alkaloid elenyésző hatást gyakorol a központi idegrendszerre, nem okoz álmatlanságot, így az sem gond, ha a nap végén jut be a szervezetünkbe. És hogy miben található meg? A gyerekek egyik kedvenc italában, a kakaóban – persze nem az instant verzióban, hanem a valódi, főzött változatban. A koffeines kávéval ellentétben a kakaóban található teobromin tágítja a vérerek falát, így csökkentve a vérnyomást.
Maláta
Ha azt mondjuk, maláta és ital, tízből tíz embernek a sör jut eszébe, ám az árpa, a búza vagy egyéb gabona csíráztatásával, majd szárításával előállított alapanyagból pótkávé is készíthető. Az édeskés malátaporból kellemes, karamelles ízű italt főzhetünk, amely ráadásul kiváló energiaforrás is.
Kiemelt kép: Getty Images