Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg húsos szalonna | 50 dkg zöld spárga | 1 fej vöröshagyma | 2 gerezd fokhagyma | 4 evőkanál olívaolaj | 6 dkg vaj | 30 dkg rizottó rizs (pl. arborio, carnaroli) | 2 dl száraz fehérbor | kb. 1,2 liter leszűrt hús- vagy zöldségleves | só, frissen őrölt bors | 10 dkg parmezán | 1 kis csokor petrezselyem
- A szalonnát vágjuk egészen apró kockákra, süssük zsírjára, tegyük félre.
- A spárgát pucoljuk meg, vágjuk 2-3 cm-es darabokra. A finomra vágott vöröshagymát dinszteljük meg az olívaolaj és a 3 dkg vaj keverékén, illatosítsuk meg rajta az aprított fokhagymát is. Adjuk hozzá a rizst, kevergetve pároljuk üvegesre.
- Öntsük fel a borral, folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a rizs felszívja a bort. Ekkor adjunk hozzá 1 evőkanál levest, főzzük tovább kevergetve, amíg a rizs ezt is felszívja. Dobjuk bele a spárgát, majd folytassuk a rizs főzését a merőkanalanként adagolt levessel. (Egyszerre mindig egy adagnyit adjunk hozzá, kevergessük, míg felszívja.)
- A rizs kb. 16-18 perc alatt puhul meg, az utolsó adag levest már ne engedjük teljesen beszívódni. Sózzuk, borsozzuk, ha szükséges (a levestől függ). Keverjük el benne a maradék vajat, a reszelt parmezánt, az aprított petrezselymet, majd adjuk hozzá a pirított szalonnát. Azonnal tálaljuk, a tetejére forgácsolhatunk még parmezánt.
ELKÉSZÍTÉS 30 PERC
KALÓRIA 3176 KCAL/ADAG
Recept és fotó: Vrábel Kriszta