Ha eperszezon van, nem nehéz ellenállhatatlanul finom és gyönyörű süteményeket alkotni, erre újabb bizonyítékul szolgál Urbán Gábor legújabb édessége. Érdemes kipróbálni, a család nagyon hálás lesz a lélekvidító falatokért.
Hozzávalók 12 darabhoz:
A tésztához: 2 dl langyos tej | 8 dkg porcukor | 3 dkg friss élesztő | 55 dkg liszt + a nyújtáshoz | csipet só | 10 dkg vaj/margarin + 3-5 dkg a kenéshez | 1 tojás + 1 tojás a kenéshez | fél (kezeletlen) citrom reszelt héja
A töltelékhez: 20 dkg eper | 5 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor
A díszítéshez: 5 dkg jégcukor
- A tésztához a langyos, porcukorral kevert tejben felfuttatjuk a belemorzsolt élesztőt. A liszttel elmorzsoljuk a sót és a puha vajat/margarint. Ráöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a tojást, a citrom reszelt héját, és sima tésztává dagasztjuk. Lefedjük, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez a tisztított, felkockázott epret a cukorral és 1 dl vízzel egy lábosba tesszük, felforraljuk, botmixerrel pürésítjük, visszatesszük a tűzre, majd besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk, és 40×30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Az eperpudingot alaposan átkeverjük, elkenjük a tészta felén (az egyik hosszabb oldaláról indulva). A tészta másik felét ráhajtjuk, így kapunk egy kb. 20×30 cm-es téglalapot. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és a rövidebb oldalán indulva 12 darab egyforma csíkra vágjuk. (Az egyben lévő tetejét nem vágjuk át!)
- A csíkok két szárát egymással összesodorjuk, és vastagon kivajazott muffinforma üregeibe hajtjuk. Megszórjuk a jégcukorral, és 170 ºC-ra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + KELESZTÉS
SÜTÉS 18-20 PERC
KALÓRIA 357 KCAL/DARAB
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2022/05. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.