Az olaszok krumplis tésztagombóca, azaz a gnocchi házilag is könnyedén elkészíthető, mutatunk hozzá egy tuti házi alapreceptet, illetve isteni feltéteket. Természetesen bolti változatból is elkészíthető az alábbi finomság, akkor érdemes 2 zacskónyival, vagyis 1 kilóval számolni, és a feltétet másfélszeresére növelni.
Házi gnocchi alaprecept 4 személyre:
Hozzávalók: 50 dkg burgonya | negyed teáskanál só | 1 tojás + 1 tojássárgája | kb. 20 dkg liszt + a formázáshoz
- A hámozott, felkockázott burgonyát főzzük meg sós, forró vízben. Szűrjük le, hagyjuk gőzölni 4-5 percig, nyomjuk át krumplinyomón. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, majd dolgozzuk hozzá a tojást és a tojássárgáját, a liszt kétharmadát és negyed teáskanál sót. Ha túl lágy, adagoljuk hozzá a többi lisztet is. Nem túl lágy, nem tapadós, jól gyúrható állagot kell kapnunk.
- Csípjünk belőle kisebb darabokat, majd lisztezett felületen sodorjunk belőlük kb. 3 cm átmérőjű hengereket, végül vagdossuk őket 1,5-2 cm-es darabokra. Sós, lobogva forró vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére, ezután 1 perc múlva szűrjük le.
- Azonnal keverjük a raguba, ha pedig később használjuk fel, hideg vízzel hűtsük le, forgassuk össze olajjal. A lecsöpögtetett tésztát vajon is megpiríthatjuk.
ELKÉSZÍTÉS 35 PERC + FŐZÉS
KALÓRIA 311 KCAL/ADAG
Hozzávalók 4 személyre:
1 adag házi gnocchi | 4 dkg vaj | 1 kisebb fej vöröshagyma | 3 gerezd fokhagyma | 50 dkg cukkini | 2 teáskanál keményítő | 2 dl főzőtejszín | só, frissen őrölt bors, szerecsendió | fél lime leve | kb. 30 dkg sertésszűz | 2-3 evőkanál olaj + a gnocchihoz | pár csepp citromlé | 3-4 dkg parmezán
- A gnocchit készítsük el az alaprecept szerint, főzzük készre, szűrjük le, forgassuk össze kevés olajjal.
- Lábosban olvasszuk fel a vajat, borítsuk rá a finomra aprított vöröshagymát, pároljuk 4-5 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, kevergessük további fél percig, majd forgassuk bele a szárvégeitől megfosztott, nagy lyukú reszelőn lereszelt cukkinit. Sózzuk, pároljuk 2-3 percig.
- Öntsünk rá 1,5 dl vizet, fedjük le, főzzük 3-4 percig. A keményítőt keverjük csomómentesre a tejszínnel, öntsük az alaphoz, fél perc alatt forraljuk krémesre. Sóval, borssal, szerecsendióval és lime levével ízesítsük. Forgassuk össze a gnocchival.
- A lehártyázott húst 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk fel. A szűzérméket finoman nyomkodjuk meg, sózzuk, borsozzuk, majd forró serpenyőben, az olajon oldalanként 3-4 perc alatt süssük készre. 1-1 percre le is fedhetjük. Csepegtessük meg a citromlével. A gnocchi tetejére halmozva tálaljuk, szórjunk rá parmezánforgácsot!
ELKÉSZÍTÉS 40 PERC + GNOCCHI ELKÉSZÍTÉSE
KALÓRIA 798 KCAL/ADAG
Recept: Szatmári Feri (Feri, a főzelékes)
Fotó: Körmendi Imre
Styling: Kapolka Ágnes
A recept eredetileg a Nők Lapja Konyha 2022/05. lapszámában jelent meg.
Aktuális előfizetői ajánlatunkat a Magazin Centrum oldalán találjátok meg.