Az epres édességeknek lehetetlen ellenállni, ezért inkább azt tanácsoljuk a bikinidiétát tartóknak, hogy mozogjanak kicsivel többet, de semmiképpen se mondjanak le Urbán Gábor epres süteményéről, mert egyszerűen isteni!
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
A piskótához: 6 tojás | 12 dkg cukor | fél csomag sütőpor | 15 dkg liszt
A krémhez: 20 + 10 dkg eper | 3 dl víz | 10 dkg cukor | 1 csomag vaníliás pudingpor | 4 dl hideg habtejszín | kb. 2 teáskanál (2 dkg) zselatin
A díszítéshez: ehető virág (elhagyható) | 40 dkg szeletekre vágott eper + a tetejére néhány egész szem
- A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, majd beletesszük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.
- A masszát egy kb. 22 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160 ºC-ra előmelegített sütőben készre sütjük 35-40 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, vízszintesen 3 lapba vágjuk.
- Elmossuk a formát, kibéleljük frissen tartó fóliával, majd az alját és az oldalát kirakjuk eperszeletekkel.
- A krémhez megtisztítjuk az epret, felkockázzuk, 20 dkg-t kis lábosba teszünk 1 dl vízzel. Hozzáadjuk a cukrot, és a forrástól számítva kb. 1 percig főzzük. A tűzről levéve pürésítjük botmixerrel, majd ismét felforraljuk, és besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Ha kihűlt, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt és az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, majd (mikróban) forróra melegített zselatint, illetve a 10 dkg kockázott epret.
- A krémből egy vékony réteget az eperszeletekre kenünk óvatosan, hogy ne mozduljanak el, majd ráhelyezünk egy piskótalapot. Ismét krémet teszünk bele, piskótalapot, majd krémet, 3 rétegben összetöltjük a lapokat (a tetejére piskóta kerüljön, mert ez lesz később a torta alja).
- Hűtőszekrénybe tesszük dermedni, ha kihűlt, egy határozott mozdulattal kifordítjuk a formából. Tálalás előtt friss eperrel és ehető virággal díszíthetjük.
Tipp: Ha nem marad fent a frissen tartó fólián az eper, akkor először csak az alját, illetve az oldalán az alsó sort rakjuk ki vele, és ahogy töltjük bele a krémet, tegyük rá a következő sort.
ELKÉSZÍTÉS 60 PERC + HŰTÉS
SÜTÉS 35-40 PERC
KALÓRIA 3461 KCAL/EGÉSZ TORTA
Recept: Urbán Gábor
Fotó: Acsai Miklós
Styling: Kapolka Ágnes