II. Erzsébet séfje elárulta a királynő kedvenc sütijének receptjét

Kínáljuk meg mi is a vendégeinket ezzel a királyi finomsággal!

Csütörtökön kezdődött a négy napon át tartó eseménysorozat, amely II. Erzsébet trónra lépésének hetvenedik évfordulója előtt tiszteleg. Az Egyesült Királyság négynapos munkaszünettel ünnepli a platinajubileumot, de a jeles alkalom előtt gyakorlatilag a fél világ tiszteleg. A Mattel áprilisban elkészítette az uralkodról mintázott Barbie-babát, a Floris London parfümmárka egy olyan különleges, limitált illatot adott ki, amelyet a királynő otthonát körülvevő meseszép kertek ihlettek, de pár nappal ezelőtt még egy platinakoronás corgiemoji is megjelent az okostelefonok billentyűzetén – II. Erzsébet kedvenc kutyafajtájára utalva.

Persze a Buckingham-palotában is nagy a sürgés-forgás, a királynő séfje például nem mindennapi menüsorral készül az ünnepségre, a Good Morning America televíziós műsor nézői a napokban pedig exkluzív bepillantást nyerhettek a királyi séf konyhájába. Mark Flanagan, nemcsak II. Erzsébet privát séfje, hanem a királyi háztartás vezető séfje is, irányítása alatt 22 szakács dolgozik, akik minden fontos eseményre – az tiszteletvacsoráktól a királyi esküvőkig – isteni és különleges fogásokkal készülnek. 

Mark Flanagan felelt 2018-ban Harry herceg és Meghan Markle esküvői menüjéért is. Fotó: David Parker – WPA Pool/Getty Images

Flanagan a Good Morning Amerika stábjának többek között azt is elárulta, hogyan készíti el a királynő kedvenc desszertjét, amelyet az ötórai teázáshoz szervíroznak, így akár már mi is megkínálhatjuk a vendégeinket a királyi édességgel. A gyümölcsös scone egy tradicionális angol édesség, amely formáját tekintve leginkább a pogácsára hasonlít, csak nem sós, hanem édes, és rendkívül omlós.

Fotó: Getty Images

A gyümölcsös scone receptje

Hozzávalók:

  • 500 gramm liszt
  • 28 gramm sütőpor
  • 94 gramm szobahőmérsékletű vaj
  • 86 gramm cukor
  • 2 egész tojás
  • 140 milliliter író (helyettesíthető ugyanennyi zsíros tej és egy teáskanál citromlé keverékével)
  • 100 gramm mazsola (fél órára meleg vízbe áztatva)
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • lekvár (és ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor clotted cream, vagyis alvadt tejszínkrém) a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a vajat és a cukrot egy tálban, morzsás állagot kell kapnunk.
  3. Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat és az írót. Öntsük össze a két keveréket, adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, és dolgozzuk sima állagúra a tésztát.
  4. Takarjuk le, és pihentessük a tésztát nagyjából harminc percet.
  5. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 2,5 centi vastagságúra, és szaggassunk belőle nagyobb pogácsákat.
  6. Pihentessük további húsz percet a scone-okat.
  7. A scone-ok tetejét kenjük meg vékonyan tojássárgájával, majd az előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára 10-12 perc alatt.
  8. Ha kihűltek, tálaljuk lekvárral és clotted creammel.

Kiemelt kép: Getty Images