Csütörtökön kezdődött a négy napon át tartó eseménysorozat, amely II. Erzsébet trónra lépésének hetvenedik évfordulója előtt tiszteleg. Az Egyesült Királyság négynapos munkaszünettel ünnepli a platinajubileumot, de a jeles alkalom előtt gyakorlatilag a fél világ tiszteleg. A Mattel áprilisban elkészítette az uralkodról mintázott Barbie-babát, a Floris London parfümmárka egy olyan különleges, limitált illatot adott ki, amelyet a királynő otthonát körülvevő meseszép kertek ihlettek, de pár nappal ezelőtt még egy platinakoronás corgiemoji is megjelent az okostelefonok billentyűzetén – II. Erzsébet kedvenc kutyafajtájára utalva.
Persze a Buckingham-palotában is nagy a sürgés-forgás, a királynő séfje például nem mindennapi menüsorral készül az ünnepségre, a Good Morning America televíziós műsor nézői a napokban pedig exkluzív bepillantást nyerhettek a királyi séf konyhájába. Mark Flanagan, nemcsak II. Erzsébet privát séfje, hanem a királyi háztartás vezető séfje is, irányítása alatt 22 szakács dolgozik, akik minden fontos eseményre – az tiszteletvacsoráktól a királyi esküvőkig – isteni és különleges fogásokkal készülnek.
Flanagan a Good Morning Amerika stábjának többek között azt is elárulta, hogyan készíti el a királynő kedvenc desszertjét, amelyet az ötórai teázáshoz szervíroznak, így akár már mi is megkínálhatjuk a vendégeinket a királyi édességgel. A gyümölcsös scone egy tradicionális angol édesség, amely formáját tekintve leginkább a pogácsára hasonlít, csak nem sós, hanem édes, és rendkívül omlós.
A gyümölcsös scone receptje
Hozzávalók:
- 500 gramm liszt
- 28 gramm sütőpor
- 94 gramm szobahőmérsékletű vaj
- 86 gramm cukor
- 2 egész tojás
- 140 milliliter író (helyettesíthető ugyanennyi zsíros tej és egy teáskanál citromlé keverékével)
- 100 gramm mazsola (fél órára meleg vízbe áztatva)
- 1 tojássárgája a kenéshez
- lekvár (és ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor clotted cream, vagyis alvadt tejszínkrém) a tálaláshoz
Elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a vajat és a cukrot egy tálban, morzsás állagot kell kapnunk.
- Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat és az írót. Öntsük össze a két keveréket, adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, és dolgozzuk sima állagúra a tésztát.
- Takarjuk le, és pihentessük a tésztát nagyjából harminc percet.
- Nyújtsuk ki a tésztát kb. 2,5 centi vastagságúra, és szaggassunk belőle nagyobb pogácsákat.
- Pihentessük további húsz percet a scone-okat.
- A scone-ok tetejét kenjük meg vékonyan tojássárgájával, majd az előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára 10-12 perc alatt.
- Ha kihűltek, tálaljuk lekvárral és clotted creammel.
Kiemelt kép: Getty Images