„A Keresztanyuban folyton főzőcskézek, a való életben sincs ez másképp. Szeretek a családomról gondoskodni. A kisfiam, vagyis már nagyfiam, júniusban diplomázik a Cambridge-i egyetemen, utána ösztöndíjjal Washingtonba utazik, hihetetlenül büszkék vagyunk rá! Az ő kedvence egy kacsás fogás, de arra gondoltam, hogy most egy másik nagy kedvencünkről mesélek, egy igazi, kényeztető finomságról.
Ez a könnyed, nyárias étel azért is favoritom, mert egyszerű, gyorsan elkészíthető, és én szeretem a praktikus megoldásokat a konyhában,
nálam nagyon jó pont, ha valamivel nem kell órákig bíbelődni.
Ez a recept egyébként úgy jött, hogy a Játszd újra, Sam!-ben játszunk Hegyi Barbarával, akinek mindkét szakácskönyvét megvettem. Tulajdonképpen az ő egyik isteni, spárgás receptjét fejlesztettem tovább a magunk ízlésére. A zöld spárga azért jó, mert zsengébb, és minden részét maximálisan fel tudom használni, a belőle készült fogások hidegen és melegen is nagyon finomak. A férjemmel, Kovács Pistával mindig megbeszéljük, hogy ne együnk annyi húst, ne terheljük magunkat se, és kicsit legyünk tudatosabbak. Egy időben kérésére sorra főztem az ilyen-olyan főzeléket, zöldséglevest, egy ideig ette-ette, majd egyszer csak keserves pofával mégis megkérdezte: és valami húúúús..? Mivel megbeszéltünk, hogy egy ideig nem eszünk nagyobb mennyiségű húst, ezért a kedvéért, kompromisszumként és persze az íze miatt, becsempésztem ebbe a spárgás egytálételbe a bacont.”
2 in 1 zöld spárga recept
Hozzávalók
Az egytálételhez: 2 csomag zöld spárga * 1 tasak grill zöldség fűszerkeverékkel * 250 g mascarpone * 1 csomag szeletelt bacon * 10 dkg kemény (nem füstölt) sajt * só * olaj
A másnapi krémleveshez: 1 db édesburgonya * 1 db vöröshagyma * 1 db zöldség leveskocka * szerecsendió
„A két csomag zöld spárgát megtisztítom, levágom a felesleges részeket, de az íze miatt még nem dobom ki, hanem egyszerre teszem fel egy fazék vízbe főni pici sóval és olajjal. Miután megfőtt, a hosszú spárga szárak nagy részét kiveszem, de néhányat még benne hagyok a vízben, félreteszem, másnap egy hozzáfőzött édesburgonyával és vöröshagymával besűrítem, leveskockával, szerecsendióval fűszerezem és botmixerrel pürésítem, így csinálok egy spárgakrémlevest, és semmi sem vész kárba. Az elsőre kivett hosszú spárga szárakat vajjal kikent tepsiben szépen lefektetem egymás mellé, megszórom fél tasak grill zöldségfűszerkeverékkel, majd rákenek egy kis csésze mascarponét, végül az egészet betakargatom szeletelt baconnel. Előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 160 fokon kb. 30 percig sütöm addig, amíg a bacon el nem kezd pirulni. Ezután ráreszelek egy kis kemény sajtot, visszatolom a sütőbe, grill vagy felső-légkeveréses funkcióval, hogy tálalásig szépen ráolvadjon. Mennyei!”
Kiemelt kép: RTL Klub/Sajtóklub