Csak öt hozzávaló, és te is elkészítheted az Oscar-díjas színész kedvenc ételét

Mi biztosan kipróbáljuk!

Stanley Tucciról sokan nem tudják, hogy már három szakácskönyve is megjelent. A filmsztár 2012-ben adta ki a The Tucci Cookbook című, debütáló receptgyűjteményét, majd két évvel később második feleségével, Felicity Blunttal együtt állították össze a The Tucci Table című könyvet, legutóbb pedig tavaly októberben jelentkezett a Taste: My Life Through Fooddal.

Tucci – akinek ősszel mutatták be Colin Firth-szel közös filmjét, a Supernóvát, amiről mi is írtunk – az olasz konyha megszállottja, kedvenc nyári alapanyaga nem más, mint a paradicsom bazsalikommal – az alábbiakban olvasható, pofonegyszerű nyári receptjében szintén megtalálhatók ezek az összetevők. A fogás lényege, hogy hideg, fokhagymával és olívaolajjal marinált, sózott paradicsomra forró tésztát öntünk. A végeredmény egyszerűen csodás! 

„A tészta lényegében elkezdi megfőzni a paradicsomot a tálban… Annyira egyszerű az egész!” – mondja Tucci. „És akkor meg is van a hideg paradicsom – forró tésztával. Fantasztikus!” – csapja össze kezeit a séf.

A recepthez Tucci érzelmileg is kötődik, mivel az a gyerekkorára emlékezteti.

„Emlékszem, fiatalkoromban, a hetvenes-nyolcvanas években, nyári vasárnapokon a szüleimmel sokszor ettük ezt. Imádtam” – de a fogás később is elkísérte élete során. „Emlékszem, gyakran elkészítettem, amikor New Yorkba költöztem otthonról, és nem volt sok pénzem. Ez volt a tökéletes fogás. Volt egy barátnőm, aki szintén imádta, szóval állandóan ezt ettük.”

Stanley Tucci paradicsomos-bazsalikomos tésztareceptje

Hozzávalók:

  • 3-4 darab datolyaparadicsom negyedelve
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • ¼ csésze friss bazsalikomlevél tépve
  • 225 gramm szárított tészta
  • só 
  • morzsolt kecskesajt vagy ricotta
  • citromhéj
  1. Keverjük össze a paradicsomot, az olajat, a fokhagymát és a bazsalikomot egy közepes tálban, és tegyük hűtőszekrénybe legalább 20 percre!
  2. Főzzük meg a tésztát a csomagolás utasításai szerint! Csöpögtessük le! 
  3. A pácolt paradicsomokat ízlés szerint sózzuk, majd öntsük a főtt tésztára!
  4. Tálaljuk tetszés szerint sajttal, vagy akár citromhéjjal megszórva is!

A fogással önmagában is nagy sikert arathatunk, de Tucci szerint érdemes kicsit felturbózva, például tengeri hallal, vagy borjúhússal is kipróbálni. További könnyű nyári fogásokat pedig itt találunk.

Kiemelt kép: Stanley Tucci a Three Things to Cheer You Up (Három dolog, ami felvidít) című műsorrész részeként a THE LATE LATE LATE SHOW WITH JAMES CORDEN című műsorban, amely 2020. április 23-án, csütörtökön (12:37-1:37, ET/PT) kerül adásba a CBS televíziós csatornán. (Fotó: CBS via Getty Images)