3 egyszerű desszert, amely a grillrácson is elkészíthető

Ki mondta, hogy grillezni csak sós fogásokat lehet?

A nyár beköszöntével megkezdődött a grillszezon is, amit már alig vártunk. Kevés finomabb fogás van a házi pácban érlelt hússzeleteknél, amelyeknek a faszén ad semmihez sem fogható ízt, de a grillezett sajtokat, zöldségeket is mindenképp meg kell említenünk. (Nemrég össze is gyűjtöttünk 12 dolgot, amire figyelnünk kell annak érdekében, hogy tökéletes legyen a végeredmény.), Az ínycsiklandó, fűszeres-füstös ételek után persze általában valami édesre fáj a fogunk, mégis csak ritkán jut eszünkbe, hogy a desszertet is a grillrácson készítsük el. Pedig a szabadban grillezett édességekre már csak azért is érdemes nyáron áttérni, mert így nem kell a konyhában bekapcsolnunk a sütőt – elkerülve a benti hőmérsékletet felforrósítását. Mutatunk is néhány könnyű, gyors, ugyanakkor isteni receptet!

Grillezett barack vaníliafagylalttal

A grillszezon és a barackszezon találkozásából remek desszert születhet. A forró grillrácson gyönyörűen karamellizálódik a barack felszíne, amelytől csak még finomabbá válik ez a kedvelt nyári gyümölcs. A grillről leemelt barackra érdemes rögtön fagylaltot gombócolni – és persze azonnal fogyasztni –, a hideg és a meleg kombinációja nagyon jól áll ennek a rettentően egyszerű fogásnak.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók négy személyre:

  • 4 barack
  • étolaj a megkenéshez
  • vaníliafagylalt
  • méz

Elkészítés:

Vágjuk ketté a megmosott barackokat, távolítsuk el a magjukat. A vágott felüket kenjük meg vékonyan olajjal, majd tegyük őket a grillrácsra. Három-négy perc után fordítsuk meg, melegítsük át a másik oldalukat is, ezután tegyük őket tányérra, gombócoljunk a tetejükre vaníliafagyit, és ízlés szerint egy kevés mézet is csurgassunk rájuk.

Grillezett kuglóf szederöntettel

Senki nem akarja már megenni a pár nappal ezelőtt sütött kuglófot? Netán túl sok kalácsot vettünk reggelire, és egy jó adag ránk maradt? A piskóták és az édes kelt tészták is mehetnek a grillrácsra, ahol szép színt és ropogós kérget kapnak, így legalább olyan finomak lesznek, mint amikor kikerültek a sütőből. Egy kissé fanyar gyümölcsöntettel tálalva még mennyeibbek lesznek!

Fotó: Getty Images

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 szelet kuglóf
  • vaj
  • 300 gramm fekete szeder
  • 75 gramm cukor
  • 2 x 2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 3 gramm vaj
  • tejszínhab a tálaláshoz

Elkészítés:

A kuglófok mindkét oldalát vékonyan megvajazzuk, majd a grillen (kb. tíz-tíz másodperc alatt) megpirítjuk őket. A szederöntethez a megmosott szedret egy lábosba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és két evőkanál vizet. Közepes lángon, óvatosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor feloldódik. Egy kis tálkában a keményítőt feloldjuk két evőkanál vízben, majd apránként beleöntjük a lábosba. Nem biztos, hogy az egész mennyiségre szükség lesz a szederöntet besűrítéséhez. A végén hozzáadjuk a vajat is, hogy szép fényes állagot kapjunk. A grillezett kuglófszeleteket szederöntettel és tejszínhabbal tálaljuk.

Görögdinnyés-ananászos kebab fetával

A mézédes görögdinnye és a sós feta kettőse a nyári salátákban egyre gyakrabban feltűnik, ízkombinációjuk ugyanis meglepően finom. De gyakorlatilag bármilyen gyümölcsöt nyársra húzhatunk, és meggrillezhetünk, a mellé tálalt sajt ellenére ez még igenis desszertnek számít.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók 4 személyre:

  • ½ dinnye
  • 1 ananász
  • 150 gramm feta
  • kevés olívaolaj

Elkészítés:

A dinnyét és az ananászt kockákra vágjuk, majd felváltva nyársra húzzuk. A grillen mindegyik oldalukat megpirítjuk. A fetát egy tálkába morzsoljuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és ezt kínáljuk a gyümölcskebab mellé.

Kiemelt kép: Getty Images