A nyár beköszöntével megkezdődött a grillszezon is, amit már alig vártunk. Kevés finomabb fogás van a házi pácban érlelt hússzeleteknél, amelyeknek a faszén ad semmihez sem fogható ízt, de a grillezett sajtokat, zöldségeket is mindenképp meg kell említenünk. (Nemrég össze is gyűjtöttünk 12 dolgot, amire figyelnünk kell annak érdekében, hogy tökéletes legyen a végeredmény.), Az ínycsiklandó, fűszeres-füstös ételek után persze általában valami édesre fáj a fogunk, mégis csak ritkán jut eszünkbe, hogy a desszertet is a grillrácson készítsük el. Pedig a szabadban grillezett édességekre már csak azért is érdemes nyáron áttérni, mert így nem kell a konyhában bekapcsolnunk a sütőt – elkerülve a benti hőmérsékletet felforrósítását. Mutatunk is néhány könnyű, gyors, ugyanakkor isteni receptet!
Grillezett barack vaníliafagylalttal
A grillszezon és a barackszezon találkozásából remek desszert születhet. A forró grillrácson gyönyörűen karamellizálódik a barack felszíne, amelytől csak még finomabbá válik ez a kedvelt nyári gyümölcs. A grillről leemelt barackra érdemes rögtön fagylaltot gombócolni – és persze azonnal fogyasztni –, a hideg és a meleg kombinációja nagyon jól áll ennek a rettentően egyszerű fogásnak.
Hozzávalók négy személyre:
- 4 barack
- étolaj a megkenéshez
- vaníliafagylalt
- méz
Elkészítés:
Vágjuk ketté a megmosott barackokat, távolítsuk el a magjukat. A vágott felüket kenjük meg vékonyan olajjal, majd tegyük őket a grillrácsra. Három-négy perc után fordítsuk meg, melegítsük át a másik oldalukat is, ezután tegyük őket tányérra, gombócoljunk a tetejükre vaníliafagyit, és ízlés szerint egy kevés mézet is csurgassunk rájuk.
Grillezett kuglóf szederöntettel
Senki nem akarja már megenni a pár nappal ezelőtt sütött kuglófot? Netán túl sok kalácsot vettünk reggelire, és egy jó adag ránk maradt? A piskóták és az édes kelt tészták is mehetnek a grillrácsra, ahol szép színt és ropogós kérget kapnak, így legalább olyan finomak lesznek, mint amikor kikerültek a sütőből. Egy kissé fanyar gyümölcsöntettel tálalva még mennyeibbek lesznek!
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 szelet kuglóf
- vaj
- 300 gramm fekete szeder
- 75 gramm cukor
- 2 x 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 3 gramm vaj
- tejszínhab a tálaláshoz
Elkészítés:
A kuglófok mindkét oldalát vékonyan megvajazzuk, majd a grillen (kb. tíz-tíz másodperc alatt) megpirítjuk őket. A szederöntethez a megmosott szedret egy lábosba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és két evőkanál vizet. Közepes lángon, óvatosan kevergetve addig főzzük, amíg a cukor feloldódik. Egy kis tálkában a keményítőt feloldjuk két evőkanál vízben, majd apránként beleöntjük a lábosba. Nem biztos, hogy az egész mennyiségre szükség lesz a szederöntet besűrítéséhez. A végén hozzáadjuk a vajat is, hogy szép fényes állagot kapjunk. A grillezett kuglófszeleteket szederöntettel és tejszínhabbal tálaljuk.
Görögdinnyés-ananászos kebab fetával
A mézédes görögdinnye és a sós feta kettőse a nyári salátákban egyre gyakrabban feltűnik, ízkombinációjuk ugyanis meglepően finom. De gyakorlatilag bármilyen gyümölcsöt nyársra húzhatunk, és meggrillezhetünk, a mellé tálalt sajt ellenére ez még igenis desszertnek számít.
Hozzávalók 4 személyre:
- ½ dinnye
- 1 ananász
- 150 gramm feta
- kevés olívaolaj
Elkészítés:
A dinnyét és az ananászt kockákra vágjuk, majd felváltva nyársra húzzuk. A grillen mindegyik oldalukat megpirítjuk. A fetát egy tálkába morzsoljuk, meglocsoljuk olívaolajjal, és ezt kínáljuk a gyümölcskebab mellé.
Kiemelt kép: Getty Images