Ha a klasszikus jegeskávénál különlegesebb frissítőre vágynánk...

„Egy kis kávéval és egy kis napfénnyel a problémák is kisebbek lesznek” – hangzott el a bölcsesség A Grace klinika című sorozatban. Napfényből nincs hiány idén nyáron, szóval nekünk már csak a finom kávéról kell gondoskodnunk. A kánikulában persze kevésbé kívánjuk a forró italokat, így most három különleges, kávés hűsítő receptjét hoztuk el.

Vietnámi jegeskávé

Fotó: Getty Images

Erős, édes és frissítő – ezzel a három szóval lehetne legegyszerűbben leírni a vietnámi jegeskávét, amelyet otthonunk kényelmében is pillanatok alatt elkészíthetünk. Az igazán autentikus változathoz érdemes beszereznünk egy speciális szűrőt (phin), amelyen keresztül egyenesen a poharunkba, néhány perc alatt csepeg a kávé, ám a hagyományos kávéfőző segítségével is hasonlóan finom lehet a végeredmény. A vietnámi jegeskávé lelke természetesen a vietnámi kávé, amely gazdag, csokoládés ízvilágú, és már több hazai webshopban is kapható.

Hozzávalók:

  • 2-3 evőkanál vietnámi őrölt kávé vagy sötét pörkölésű kávé
  • 2,5 deci víz
  • 1-2 teáskanál cukrozott sűrített tej (ízlés szerint)
  • fél csésze jégkocka

Elkészítés:

A jégkockákat pohárba töltjük, és félretesszük. Szokásos módon lefőzzük a kávét, várunk egy kicsit, hogy hűljön, ráöntjük a jégre, majd rákanalazzuk a sűrített tejet.

Jegeskávés limonádé

Fotó: Getty Images

A forró nyári napokon nincs is jobb egy nagy pohár hűsítő, frissítő limonádénál. Mit szólnánk, ha ez a kedvelt üdítő még koffeintartalmával is segítené, hogy jobban menjen a koncentrálás a kánikulában? A svédek már régóta esküsznek a kávés limonádéra (vagy ahogy ők hívják, kaffelemonadra), amely tényleg az, amit a neve sejtet: a kávé és a limonádé keresztezése.

Hozzávalók:

  • 1,25 deci cold brew vagy lehűtött kávé
  • fél deci citromlé
  • cukor vagy méz (ízlés szerint)
  • 1,25 deci tonik vagy szénsavas víz
  • jégkocka

Elkészítés:

Öntsük a kávét egy befőttesüvegbe vagy shakerbe. Adjuk hozzá a citromlevet és a cukrot vagy a mézet, majd alaposan keverjük/rázzuk össze. Töltsünk meg félig egy magas falú poharat jéggel, öntsük rá a tonikot vagy a vizet, majd ennek tetejére mehet a kávés-citromos keverék.

Kávés smoothie

Fotó: Getty Images

Van, hogy a reggeli rohanásban csak egy csésze presszót gurítunk le, és már indulunk is a dolgunkra. pedig az első étkezés fontosságára nem győzik felhívni a szakértők a figyelmünket. Szerencsére egy ügyes és isteni finom trükkel gyorsan letudhatjuk a kávézást és a reggelizést is. A presszókávéval felturbózott smoothie a kedvenc nyári reggelink lehet.

Hozzávalók:

  • 2,5 deci tej
  • 1 banán
  • 10 deka görög joghurt
  • 1 presszókávé vagy két teáskanál instant kávé
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 1 nagy marék jégkocka
  • 2 teáskanál méz
  • fahéj és szerecsendió a díszítéshez

Elkészítés:

Tegyük az összes hozzávalót turmixgépbe, és nagyjából egy percig turmixoljuk, hogy sima, homogén keveréket kapjunk. Töltsük a smoothie-t magas falú pohárba, és hintsünk rá egy kevés fahéjat és szerecsendiót.

Kiemelt kép: Getty Images