„Egy kis kávéval és egy kis napfénnyel a problémák is kisebbek lesznek” – hangzott el a bölcsesség A Grace klinika című sorozatban. Napfényből nincs hiány idén nyáron, szóval nekünk már csak a finom kávéról kell gondoskodnunk. A kánikulában persze kevésbé kívánjuk a forró italokat, így most három különleges, kávés hűsítő receptjét hoztuk el.
Vietnámi jegeskávé
Erős, édes és frissítő – ezzel a három szóval lehetne legegyszerűbben leírni a vietnámi jegeskávét, amelyet otthonunk kényelmében is pillanatok alatt elkészíthetünk. Az igazán autentikus változathoz érdemes beszereznünk egy speciális szűrőt (phin), amelyen keresztül egyenesen a poharunkba, néhány perc alatt csepeg a kávé, ám a hagyományos kávéfőző segítségével is hasonlóan finom lehet a végeredmény. A vietnámi jegeskávé lelke természetesen a vietnámi kávé, amely gazdag, csokoládés ízvilágú, és már több hazai webshopban is kapható.
Hozzávalók:
- 2-3 evőkanál vietnámi őrölt kávé vagy sötét pörkölésű kávé
- 2,5 deci víz
- 1-2 teáskanál cukrozott sűrített tej (ízlés szerint)
- fél csésze jégkocka
Elkészítés:
A jégkockákat pohárba töltjük, és félretesszük. Szokásos módon lefőzzük a kávét, várunk egy kicsit, hogy hűljön, ráöntjük a jégre, majd rákanalazzuk a sűrített tejet.
Jegeskávés limonádé
A forró nyári napokon nincs is jobb egy nagy pohár hűsítő, frissítő limonádénál. Mit szólnánk, ha ez a kedvelt üdítő még koffeintartalmával is segítené, hogy jobban menjen a koncentrálás a kánikulában? A svédek már régóta esküsznek a kávés limonádéra (vagy ahogy ők hívják, kaffelemonadra), amely tényleg az, amit a neve sejtet: a kávé és a limonádé keresztezése.
Hozzávalók:
- 1,25 deci cold brew vagy lehűtött kávé
- fél deci citromlé
- cukor vagy méz (ízlés szerint)
- 1,25 deci tonik vagy szénsavas víz
- jégkocka
Elkészítés:
Öntsük a kávét egy befőttesüvegbe vagy shakerbe. Adjuk hozzá a citromlevet és a cukrot vagy a mézet, majd alaposan keverjük/rázzuk össze. Töltsünk meg félig egy magas falú poharat jéggel, öntsük rá a tonikot vagy a vizet, majd ennek tetejére mehet a kávés-citromos keverék.
Kávés smoothie
Van, hogy a reggeli rohanásban csak egy csésze presszót gurítunk le, és már indulunk is a dolgunkra. pedig az első étkezés fontosságára nem győzik felhívni a szakértők a figyelmünket. Szerencsére egy ügyes és isteni finom trükkel gyorsan letudhatjuk a kávézást és a reggelizést is. A presszókávéval felturbózott smoothie a kedvenc nyári reggelink lehet.
Hozzávalók:
- 2,5 deci tej
- 1 banán
- 10 deka görög joghurt
- 1 presszókávé vagy két teáskanál instant kávé
- 1 teáskanál kakaópor
- 1 nagy marék jégkocka
- 2 teáskanál méz
- fahéj és szerecsendió a díszítéshez
Elkészítés:
Tegyük az összes hozzávalót turmixgépbe, és nagyjából egy percig turmixoljuk, hogy sima, homogén keveréket kapjunk. Töltsük a smoothie-t magas falú pohárba, és hintsünk rá egy kevés fahéjat és szerecsendiót.
Kiemelt kép: Getty Images