Mivel a testünk egy olyan, rendkívül bonyolult rendszer, amelyben minden összefügg mindennel – vizeletünk is rengeteget elárulhat általános egészségi állapotunkról.
Egészséges állapotban, megfelelő hidratáltság mellett a vizelet 95%-ban tiszta vízből és 5%-ban egyéb vegyületekből áll – ilyenkor a vizelet általában szagtalan, halványsárga (ha a szükségesnél több vizet iszunk, akkor áttetsző).
A vizelet szagának és színének megváltozása komoly betegségeket is előjelezhet, íme néhány a leggyakoribbak közül.
Édes vagy gyümölcsös illatú
„A cukorbetegség egy olyan állapot, amelyben a szervezet nem képes a cukrot a sejtekbe terelni, a felesleges cukor pedig így a véráramban marad, majd a vizeletbe kerül – ami a vizelet mennyiségének növekedését és jellegzetes, édes illatát okozza” – magyarázza Dr. Katherine Klos urológus a Huffington Postnak.
Amennyiben tehát igen gyakori, ráadásul édeskés illatú a vizeletünk, keressük fel orvosunkat, és kérjük, hogy vizsgáljon ki bennünket cukorbetegségre!
Ammóniaszagú
„Ha a vizelet erősen koncentrálttá válik, azaz nagy mennyiségű salakanyagot tartalmaz minimális vízzel, akkor erős ammónia szaga lehet” – mondja Dr. Larry Orbuch orvos. Dr. Jodie Horton wellness-tanácsadó hozzátette: az ammóniaszagú vizelet kiválasztó-szervrendszeri betegség mellett akár májbetegségre is utalhat. Mindenképp érdemes tehát bejelentkezni az orvoshoz, ha ezt észleljük!
Záptojáshoz hasonló szagú
„A záptojás-szagot általában a vizeletben lévő E. coli baktérium okozhatja, mivel az hidrogén-szulfidot termel” – mondja Klos.
„A záptojás-szagot azonban szulfátot tartalmazó antibiotikumok is okozhatják” – teszi hozzá Horton.
Ha tehát jelenleg antibiotikumot szedünk (vagy nemrég hagytuk abba a kúrát), azt vegyük figyelembe vizeletünk vizsgálatakor! Amennyiben viszont a semmiből válik záptojás-szagúvá vizeletünk, kérjünk vizeletvizsgálatot orvosunktól!
Teljesen ártalmatlan oka is lehet ugyanakkor a kellemetlen szagoknak: „A spárga olyan savakat tartalmaz, amelyek erős, kénszerű szagot okozhatnak a vizeletben” – magyarázza Dr. Emily Von Bargen urogynekológus. – „A hal, a hagyma, a fokhagyma, a kelbimbó, a kávé és a currytartalmú ételek is okozhatnak észrevehető illatváltozást.”
Amennyiben csupán ennyiről van szó, a tüneteknek az étel elfogyasztása után egy-két napon belül el kell múlnia.
Vörös színű
Meglehet, hogy pánikra semmi ok: a vizelet vörös elszíneződését okozhatja menstruáció, olyan ételek, mint a cékla, a szeder vagy a rebarbara… Amennyiben viszont nem ettünk ilyesmit, és nem is menstruálunk éppen, a vér a kiválasztó-szervrendszer megbetegedését jelezheti.
„A vörös szín azt jelezheti, hogy vér van a vizeletében, vagy hogy vesekövünk van” – mondja Horton.
Mindenképp tegyünk erről említést orvosunknak!
Kék/zöld színű
Amennyiben nem fogyasztottunk mostanában kék vagy zöld ételfestéket, akkor semmi sem indokolhatja, hogy egészséges állapotában így nézzen ki vizeletünk.
„A zöld és kék vizelet valamilyen bakteriális fertőzésre utalhat” – figyelmeztet Horton.
Azonnal járjunk a probléma után, ha ezt a tünetet észleljük!
Narancssárga színű
A narancssárga vizelet leggyakoribb oka a dehidratáció, ami általában néhány pohár vízzel orvosolható.
Ha azonban a narancssárga vizelet mellett a székletünk is világosbarnára színeződik, akkor az epehólyagunkkal lehet valami gond – ezt pedig mindenképpen szükséges megvizsgáltatni egy orvossal.
Amennyiben eleget ittunk, a szag vagy a szín azonban mégsem tér vissza a normális szintre, Orbuch azt javasolja, hogy ne habozzunk tovább, keressük fel orvosunkat! Diagnosztikai vizsgálatokat írhatnak elő számunkra, amelyekből egyértelműen meg tudják majd mondani, pontosan milyen kiváltó ok állhat a szag- és/vagy színváltozás hátterében.
Kiemelt kép: Peter Dazeley/Getty Images