Leves, köret, desszert – variációk főtt kukoricára

Csavarjunk egyet a csöves kukoricán!

A kukoricát már több mint kilencezer éve termesztik a mai Mexikó területén, Amerika felfedezése után jutott el Európába és a világ többi részére. Hazánkban a főtt kukorica a nyár elengedhetetlen eleme, és talán ez a legegészségesebb strandkaja: a friss csemegekukorica B12-vitaminban, folsavban és vasban is gazdag, ezáltal rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vérszegénység kialakulásának kockázata is. Érdemes tehát minél többet enni belőle – minél több formában! Rögtön mutatunk is három verziót.

Zöldfűszeres kukoricaleves

Nagyjából negyedóra alatt összedobható, melegen és hidegen is fogyasztható, és persze isteni az íze – vagyis joggal érdemli ki ez a fogás a tökéletes nyári leves címet.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 mogyoróhagyma, felaprítva
  • 2-3 ág friss kakukkfű
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 cső kukorica
  • 7 deci zöldségleves-alaplé
  • friss petrezselyemlevél a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Egy éles késsel levágjuk a csövekről a kukoricaszemeket. Egy lábasban közepes lángon felolvasztjuk a vajat, beletesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, a kukoricát és az alaplevet, sózzuk, borsozzuk, és a kukoricacsöveket is beledobjuk. Ha felforrt, visszavesszük a hőfokot, és további tíz percig főzzük.
  3. Kihalásszuk a lábasból a kakukkfűágakat és a kukoricacsöveket, majd botmixerrel egyneműsítjük a levest. Szükség esetén ízesítjük, tálakba merve, petrezselyemlevéllel tálaljuk.

Sajtos-kukoricás lepény

Kívül ropogós, belül puha, ráadásul sajtos is – a sajtos-kukoricás lepény grillezett húsok köreteként, de egy ízletes (például fokhagymás-tejfölös) mártogatóssal önmagában is megállja a helyét. Kiváló maradékmentő, ha árválkodik a hűtőben néhány cső főtt kukorica.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók:

  • 30 deka főtt kukorica (cső nélkül)
  • 4 deka kukoricaliszt
  • 3 deka búzaliszt
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 tojás
  • 1 szál zöldhagyma, felaprítva
  • 4 deka reszelt parmezán
  • 1 marék koriander, felaprítva
  • 1 evőkanál lime-lé
  • só és frissen őrölt bors
  • kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A kukoricát, a kukoricalisztet, a búzalisztet, a pirospaprikát, a tojást, a sajtot, a zöldhagymát, a koriandert és a lime-levet egy nagyobb tálban összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Ha nem áll össze, kevés vizet adunk hozzá.
  2. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk. Húspogácsa méretű és formájú lepénykéket adagolunk a serpenyőbe, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük – kb. négy-négy perc alatt. Még melegen tálaljuk.

Brazil kukoricapuding

A kukorica sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, hogy még desszert is készíthető a főszereplésével! A braziloknál curau de milho néven ismert édesség selymesen krémes, és csupán néhány összetevő szükségeltetik hozzá.

Fotó: Getty Images

Hozzávalók:

  • 45 deka kukorica (cső nélkül)
  • 4,5 deci zsíros tej
  • 1 csipet só
  • 10 deka cukor
  • fahéj a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A kukoricát a tejjel simára turmixoljuk, majd leszűrjük.
  2. A leszűrt kukoricás tejet egy nagyobb lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a sót, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett elkezdjük felforralni.
  3. Kb. 15-20 perc forralás után van kész, amikor a kukoricás tej pudingállagúvá sűrűsödik. Melegen és hűtve is tálalhatjuk, tetejére egy kevés fahéjat is hinthetünk.

Kiemelt kép: Getty Images