Van, aki már az enyhülést várja, van, aki még örömmel kiélvezi az utolsó, igazán meleg nyári napokat. Bármelyik tábort is erősítjük, abban talán egyetérthetünk, hogy a kánikulában nem kívánjuk a nehéz, forró ételeket, és a konyhában se szívesen ácsorgunk a tűzhely mellett (itt kifejezetten főzés nélküli recepteket mutattunk be). Enni azért kell, úgyhogy három egyszerűen nagyszerű hideg leves receptjét osztjuk most meg, amelyek nemcsak pillanatok alatt elkészíthetők, de remekül hűsítenek is.
Uborkaleves
Frissítő, hűsítő és nagyjából tíz perc alatt összedobható.
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 kígyóuborka (kb. 65-70 deka)
- 15 deka görög joghurt
- 2 lime leve
- 1 kisebb marék tárkony, aprítva
- néhány mentalevél
- 1 kisebb csokor metélőhagyma, aprítva
- só, bors
- olívaolaj a tálaláshoz
Elkészítés:
- Az uborka egyharmadát apróra vágjuk, és tálalásig félretesszük. A többi részét feldaraboljuk, turmixgépbe tesszük, majd a joghurttal, a lime-lével, a tárkonnyal, pár mentalevéllel (hagyjunk a tálaláshoz is!) és a metélőhagymával simára turmixoljuk.
- A levest sóval, borssal ízesítjük, belekeverjük az apróra vágott uborkát, tálaláskor mentalevéllel és egy kevés olívaolajjal díszítjük.
Salmorejo
Ha szereted a gazpachót, akkor ezt az andalúz levest imádni fogod, hiszen itt is a paradicsomé a főszerep!
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 szelet kenyér
- 8 nagyobb, érett paradicsom, feldarabolva
- 1 kaliforniai paprika, kimagozva, feldarabolva
- 3 gerezd fokhagyma
- 75 milliliter extraszűz olívaolaj, plusz egy kevés a tálaláshoz
- 2 evőkanál almaecet
- só
- 1 főtt tojás, apróra vágva a tálaláshoz
- fél lilahagyma, apróra vágva a tálaláshoz
- 5 deka Serrano sonka, apróra vágva a tálaláshoz
Elkészítés:
- A kenyérszeleteket kb. fél percre vízbe áztatjuk, majd turmixgépbe tesszük a paradicsommal, a paprikával, a fokhagymával és az olívaolajjal együtt. Elkezdjük simára turmixolni, ezután hozzáadjuk az almaecetet, egy nagy csipet sót és egy deci vizet, és ismét turmixolunk rajta. Ha túl sűrű, egy kis vízzel hígítjuk.
- A levest legalább egy órára a hűtőbe tesszük. Tálkákba kanalazva, néhány csepp olívaolajjal meglocsolva tálaljuk, a tetejére halmozunk egy keveset a tojásból, a hagymából és a sonkából is.
Zöldségleves fetával
A harsogó zöldek mit sem veszítenek a színükből, hiszen ez a leves is főzés nélküli. Csupa friss, egészséges alapanyag, ráadásul kifejezetten laktató.
Hozzávalók (4 személyre):
- 7 deka feta
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál őrölt koriandermag
- 1 csilipaprika, kimagozva, apróra vágva
- 1 citrom héja és leve
- 20 deka bébispenót
- 2 érett avokádó, felkockázva
- 1 kígyóuborka, felaprítva
- 1 gerezd fokhagyma
- 25 deka natúr joghurt
- 1 marék bazsalikom
- só, bors
- morzsolt kakukkfű
Elkészítés:
- A fetát egy tálba tesszük, hozzáadjuk az olívaolajat, a koriandermagot, a csilit, a reszelt citromhéjat és a kakukkfüvet, összeforgatjuk, és félretesszük.
- A többi hozzávalót turmixgépben simára turmixoljuk, sóval, borssal ízesítjük. Fél-egy deci hideg vízzel felöntjük, hogy lazítsunk az állagán, majd újra elindítjuk a turmixgépet.
- A levest egy órára hűtőbe tesszük, a fetás-fűszeres keverékkel tálaljuk.
Kiemelt kép: Getty Images