Egy olyan apró konyhában, mint amilyen például az enyém, nem megy könnyen a dolog. A zöldségeket rendre egymásra halmozom, a gyümölcsök pedig szintén közösen ücsörögnek egy méretes tálban. Ha gyorsan elfogynak, nem szokott baj lenni a közösködésből, viszont ha nem vagyunk elég mohók, a békés együttélésből bántalmazó kapcsolat lesz: egy-egy romlásnak indult zöldség vagy gyümölcs valami rejtélyes oknál fogva magával rántja a többit is. Mivel nagyon nem szeretek ételt kidobni, és a víz is kiver, ha penészes pöszöket fedezek fel egy almán például, erősen foglalkoztat, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne legyen járványszerű a romlás.
Amerika kedvenc háziasszonya, a világszerte ismert tévés celebritás és nem mellesleg Snoop Dogg egyik legjobb barátja, Martha Stewart szerint – feltéve, hogy friss és kiváló minőségű zöldséget és gyümölcsöt vásároltunk – a tárolás okozza a legtöbb gondot. Ezért ha szeretnénk hosszan frissen tartani kedvenc alapanyagainkat, a tárolás alapvető szabályaival kapcsolatban kell kikupálnunk magunkat. Ezt vallja John Adler séf is, aki nemrégiben Stewartnak tartott gyorstalpalót a piac utáni elpakolás alapszabályairól.
Van mit tanulni…
Bizonyára te is tapasztaltad, hogy nagyon nem mindegy, a hűtőben, vagy a szekrényben hova pakolod az élelmiszereket. Nem véletlen, hogy az italoknak vagy épp a tojásnak a hűtőajtóban van bérelt helye, és nem viccből kerültek a különböző ételtípusokat jelölő piktogramok se a fiókokra és polcokra. A hűtőszekrényben ugyanis nem minden emeleten ugyanolyan a hőmérséklet, ezért – és mert sok zöldség és gyümölcs nem szereti az összezártságot – frissességük megőrzése érdekében érdemes a megfelelő polcon és szellősen tárolni, amit csak lehet.
Zöldségek a hűtőben
Alapszabály, hogy egy-egy speciális esettől eltekintve
zöldségeknek a hűtő alsó fiókjában van a helyük.
Viszont nagyon fontos az is, hogy ide csak lemosott, majd alaposan megszárított állapotukba kerüljenek be. Ha ugyanis leöblítésük után például nem itattuk le róluk a felesleges vizet, hamar megromlanak, és ugyanilyen következménnyel jár, ha a forró napon hazacipelt zöldséget egyből bevágjuk a hűtőbe. A hőmérsékletkülönbség miatt folyadék csapódik le, és megint kész a baj, azaz a nedves közeg. Törölni, törölni, törölni!
Száraz, hűvös helyek
Kivétel erősíti a hűtőfiókos zöldségszabályt is: a krumpli, a hagyma és a fokhagyma például nem hideg, csak hűvös, ráadásul száraz helyet igényel, így nem is vágyik a hűtőbe. Viszont egymás mellé se, mert például a hagyma mellett kuporgó krumpli hamarabb kicsírázik, mint a külön tárolt – ennek miértjéről később, most csak annyit: keress nekik külön helyet, ha megteheted, vagy ne tankolj be egyszerre indokolatlanul nagy mennyiséget belőlük.
Fűszernövények
Ha hozzám hasonlóan szeretsz friss petrezselymet vagy bazsalikomot tenni ételeidbe, de rendszeresen kinyírod a palántáidat, érdemes egy-egy csokorral venned ezekből a zöldfűszerekből és
nedves konyharuhába vagy papírtörlőbe téve tárolni őket a hűtőszekrényben.
Meg fogsz döbbenni, mennyivel hosszabb ideig eltarthatók így, mint a konyhapulton vízbe állítva.
Gombák
Se nem zöldség, se nem gyümölcs: gomba. Mégis az előbbiekhez hasonló elbánásban szoktuk részesíteni ezt a gyorsan romló alapanyagot. Tároljuk a hűtőben, és igyekezzünk minél jobban elszeparálni más terményektől. Míg a szarvasgomba maga bocsát ki olyan erős illatanyagot, hogy a hűtőbe téve még a zárt papírdobozos tejet is képes megízesíteni, a többi gombafajta inkább magába szívja a nem kívánatos illatokat. Jobb nekik ezért, ha nem erős zamatú ételek mellett tároljuk, és leginkább egy jól szellőző, itatósnak is megfelelő papírzacskóban keresünk számukra helyet a hűtőben. A szarvasgombát meg – ha épp akad otthon, zárt befőttesüvegben tegyük be a hűtőszekrénybe.
Konyhai különcök
A karfiolnak, a brokkolinak, a káposztának és a kelbimbónak a legtöbb gyümölcstől és hagymától távol van a helye. Egyrészt szellőzniük kell a túléléshez, ezért vékony textilszatyorban, vagy kilyuggatott nejlonban van a helyük, másrészt távol kell tartani őket azoktól a zöldségektől és gyümölcsöktől, amik nagyon felgyorsíthatják romlásukat. És igen, most jön a krumpli és a hagyma kapcsán beígért izgi rész.
Minden bajunk okozója
A bevezetőben feltett kérdésre, hogy ugyan miért is romlanak meg egyes zöldségek és gyümölcsök közelében más zöldségek és gyümölcsök, a választ az etilén adja meg. Ez a vegyület az érés során szaporodik fel a zöldségekben és gyümölcsökben, miközben maga is serkenti az érési folyamatokat. Míg azonban egyes zöldségekben és gyümölcsökben nagyobb mennyiségben van jelen,
más termények kifejezetten érzékenyek a jelenlétére, mert attól jelentősen felgyorsulnak az érési/romlási folyamataik.
Ha tehát azzal már megvagyunk, hogy zöldségeinket és gyümölcseinket a megfelelő helyre pakoljuk a hűtőszekrényben, érdemes arra is figyelnünk, hogy milyen szomszédságot alakítunk ki a számukra.
Ha legközelebb pakolsz, tedd külön azokat a termékeket, amikből etilén szabadul fel, és ezért nagyban felelősek más termények megromlásáért! Ilyenek például az avokadó, az alma, érett banán, füge, szőlő, dinnye, köre, barack, paprika, a krumpli vagy a paradicsom. És tedd egészen máshova az éretlen banánt, brokkolit, kelbimbót, káposztát, répát, karfiolt, uborkát, leveles zöldeket, salátát, hagymát és tököt, ha nem szeretnéd, hogy hamar lemenjenek hídba.
Konyhapénz
Az elmúlt időszak történései a legtöbbünket takarékosságra késztetnek, a spórolásnak pedig az egyik legjobb módja, ha annyi élelmiszert vásárolunk, amennyit el is tudunk fogyasztani. Az ételpazarlás mérsékléséhez nemcsak jó étvágy, vagy a boltban tanúsított mértékletesség kell, de az is, hogy otthon is igyekezzük a legtöbbet kihozni az alapanyagokból. Tároljunk jól és használjunk fel mindent: a kicsit már fáradtabb zöldségekből isteni krémleves és mindenféle szósz, a picit koros gyümölcsből lekvár vagy épp csatni készülhet, a jutalmunk pedig a kellemes tudat, hogy felelősen bántunk az élelmiszereinkkel.
Kiemelt kép: Getty Images