A téma persze nagyon megosztó: én például – bár nem vagyok valami óriási ínyenc – nem látok számottevő különbséget rovarok és éppúgy rovátkolt, soklábú és páncélos tengeri herkentyűk között, de megértem azt is, ha valakinek elsőre, másodikra és harmadikra is nagyon idegen a rovarfogyasztás.
Azt kell enni, ami van
Valószínű ugyanakkor, hogy néhány évtizeden belül nekik rá kell fanyalodniuk ezekre az állítólag kifejezetten finom apróságokra, mert
egyre inkább úgy tűnik, hogy a bolygó növekvő népességének tápanyagigényét csak különböző ízeltlábúak, elsősorban rovarok fogyasztásával tudjuk maradéktalanul kielégíteni.
Könnyebb helyzetben ekkor majd azok lesznek, akiknek a konyhai kultúrájában már évezredek óta ott vannak ezek a finomságok. Nincs is mit csodálkozni azon, hogy világszerte sokfelé régóta eszik a nekünk még kicsit bizarr apróságokat: az ízeltlábúaké az élővilág legnépesebb csoportja, jelenlegi ismeretink szerint az élőlényfajok több mint kétharmada hozzájuk tartozik, biomasszájukat és egyedszámukat tekintve pedig övék az állatok legnagyobb csoportja. Van hát miből válogatni, ha rovart tennénk az asztalra, ihletért pedig elsősorban az ázsiai és afrikai országok konyhakultúrájához fordulhatunk. Tíz olyan rovart sorolunk, amit világszerte lelkesen fogyasztanak hosszú évek óta.
Vörös hangya
Nemhogy tányérunk közepén, de még a pikniktakaró szélén se szívesen látjuk ezeket a fél-egycentis, hangyasavval feltankolt kis jószágokat, Ázsia egyes részein azonban igen nagy kultúrája vagy a fogyasztásuknak: kedvelői szerint a vörös hangya nemcsak tápanyagokban gazdag, de kifejezetten ízletes is. Ami tápértékét illeti: 100 grammnyi hangya mintegy 14 gramm fehérjét tartalmaz, azaz simán kenterbe veri például a párizsit és majdnem utoléri a marhahús hasonló mutatóját. Klasszikusan egyébként szójaszószba keverve fogyasztják ezeket az apróságokat és vegyes salátát tesznek vele tartalmasabbá és ropogóssá.
Konyhai csótány
A legtöbben instant undort érzünk, ha csak rájuk gondolunk, egyeseket pedig kifejezetten páni félelem fog el, ha éjjel a konyhába tévedve egy ilyen szerzetet látnak keresztülszaladni a kövön. Ezek a fürge léptű rovarok valószínűleg kicsit sem stresszelnek ezen, köszönik, évmilliók óta lakják a bolygót, és nem kizárt, hogy utánunk jócskán is itt lesznek még. Még az sem tudja igazán meggyéríteni az állományukat, hogy a világ számos pontján lelkesen fogyasztják őket: sülve állítólag kifejezetten kellemes, ropogós állaguk van, így teszik őket tacoba, burrítóba, és adják sült krumplihoz is.
Sáska
Szegény sáska sem pozitív hősként vonult be a történelembe: a Biblia is óriási csapásként beszél a sáskajárásról, és tény, hogy ezek a rovarok nagy tömegben rövid idő alatt iszonyú pusztítást tudnak végezni a terményekben. Cserébe az ember is lelkesen fogyasztja őket, már csak azért is, mert mind a kóser, mind a halal követelményeknek megfelelnek és
állítólag a fürjre emlékeztető, igen kellemes ízük van.
Lárva és hernyó
Emlékszel, amikor az Oroszánkirályban Szimba megismerkedett Timonnal és Pumbával, és a két jómadár nemcsak a hakuna matatába vezette be a trónörököst, de a lárvaevés kultúrájába is? A különböző hernyók és lárvák az afrikai konyha kedvelt fogásai közé tartoznak, legtöbbször azért adják őket az ételekhez, hogy növeljék azok tápértékét és nagyobb telítettségérzést érjenek el a segítségükkel. Zimbabwében például forró olajban sütik ki a mopane hernyót és rizzsel tálalják fel, akár ünnepi alkalmakkor is.
Szöcske
A fehérjében gazdag szöcskék Mexikóban a népszerű és hagyományos csemegék közé tartoznak. Fűszerekkel és citromlével főzik meg, majd chilivel dobják fel, és forrón tálalják őket. A szöcskék némelyike viszont mérgező, ezért a befogásuk körültekintést igényel.
Kabóca
A kabócák számos ázsiai országban, például Thaiföldön, Malajziában és Japánban is kedvelt finomságnak számítanak, fűszerekkel pácolva, jól átsütve kínálják őket. Sőt az Egyesült Államok egyes részein is kedvelt csemegének tartják őket, „húsukat” virtuóz fűszerezéssel teszik még élvezetesebbé, proteinben gazdag, ugyanakkor alacsony szénhidráttartalmú finomsághoz jutva így.
Tarantula
A ropogós tarantula az egyik legnépszerűbb utcai étel Kambodzsában. Ropogós állaga van, íze pedig a rákokét idézi. A tarantula elkészítéséhez ugyanakkor óriási szakértelmere van szükség, mert egyes részei fogyasztásra alkalmatlanok és tönkretehetik az egész élményt. Ha minden jól megy, akkor viszont könnyen fogyasztható és finom falat lesz belőlük.
Skorpió
Életemben egyszer volt szerencsém élőben egy skorpióhoz: egy horvátországi nyaraláson, a buszpályaudvaron pillantottam le óvatlanul a földre. Megállt bennem az ütő, pedig maradjunk annyiban, hogy nem volt kapitális példány. Ha valamit, skorpiót biztosan nem szívesen látnék a tányéromon. Nem így a kínai konyhaművészet legnagyobb mesterei, akik a skorpiókat fűszerkéregben sütik át. Nagyon alaposnak kell lenniük, a főzés során semlegesíthetők ugyanis az állat méreganyagai.
Lisztkukac
Tésztákban és desszertekben is világszerte használják a lisztkukacokat,
a rajongók egyedi ízüket, textúrájukat és tápanyagokban gazdag összetételüket szeretik. Ázsiai országok mellett az Egyesült Államokban is szívesen fogyasztják őket, legtöbbször bő olajban sütik ki és csak a főzési folyamat végén, egyfajta toppingként adják a különféle ételekhez.
Százlábú
Nemcsak a hamburger vagy a pizzaszelet lehet street food! Kínában például a százlábúak számítanak az egyik legnépszerűbb utcaételnek, ezeket a kedves jószágokat nemcsak a kínai konyha, de a hagyományos kínai orvoslás is gyakran használja.
Együnk bogarat?
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egyelőre még nyugodtan borzonghatunk mások rovarfogyasztási szokásait látva, de ha valóban szeretnénk felkészülni a jövőre, érdemes a korábbinál nagyobb nyitottsággal állni a most még furcsa élelmiszerekhez. Ha nagyon nem volna gusztusunk, próbáljuk meg kicsit kívülről ránézni saját étkezési szokásainkra. Ha a hurkával kapcsolatban észben tartjuk, hogy ledarált és saját belébe visszatöltött állatról van szó, vagy ha nem felejtjük el, hogy a kaviár tulajdonképpen pete, máris nem tűnik olyan visszataszítónak a most még taszító bogárkoszt sem. Azt pedig tudtad, hogy a világ egyik legdrágább ínyencsége talán még az ízeltlábúaknál is bizarabb dologból készül?
Kiemelt kép: Getty Images