Nem árt tudni, hiszen a szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb halálokok között szerepelnek világszerte.

A növényi alapú élelmiszerek általában olyan tápanyagokat tartalmaznak (telítetlen zsírok, rostok és fitokemikáliák, vagyis a növényekben természetes úton megtalálható bioaktív vegyületek), amelyekből érdemes többet fogyasztanunk az orvosok szerint. Sharon Palmer dietetikus és blogger a Healthline-nak például elmondta, hogy növényi összetevőkkel hatékonyan fokozhatjuk a szív egészségét, de kevesen tudják, hogy az alábbi három alapanyag a legfontosabb, és minél többet szerepel az étlapunkon, annál jobb:

  • a szójafélék (például tofu),
  • a hüvelyesek (lencse, bab, borsó),
  • a magvak és diófélék (például kesudió, mandula, chia mag).

A hüvelyesek és szójafélék ugyanis bővelkednek szívvédő vitaminokban és ásványi anyagokban, így hatékonyan segítik csökkenteni a koleszterintszintet, vércukorszintet és krónikus gyulladásokat, magas rosttartalmuk pedig fokozza a bélflóra működését, ami szintén pozitív hatással van a szív egészségére. A diófélék és magvak szintén tartalmaznak rostokat és telítetlen zsírokat is, amelyek bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet. Persze ez nem jelenti azt, hogy innentől kezdve csak és kizárólag vegetáriánus vagy vegán étrendet kellene folytatnunk, de mindenesetre jót teszünk a szervezetünknek azzal, ha többet fogyasztunk növényi alapú finomságokat (kiváltképp a feljebb is említett alapanyagokból) – Balázs Barbi itt például elmondja, mennyi mindent nyert azzal, hogy kipróbálta a veganuárt. 

Ezeket az ételeket pedig jobb, ha elkerüljük

A transzzsírokat (például repce- és napraforgóolaj, tasakos levesek, szószok, mártások, cukrászsütemények, édes és sós péksütemények – tehát szinte minden feldolgozott élelmiszer) és telített zsírokat tartalmazó ételek elősegítik a gyulladást a szervezetben, így az a legjobb, ha kerüljük a fogyasztásukat – arról nem is beszélve, hogy a legtöbb kutatás szerint ezek a legártalmasabb alapanyagok az egészségünkre nézve. A telített zsírok pedig többnyire állati termékekben találhatók, így mindenképp érdemes soványabb húsokat (csirke, pulyka, marha, borjú vagy bárány) valamint alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeket, esetleg növényi tejféléket (melyeket otthon mi magunk is elkészíthetünk) választanunk nagybevásárláskor, egészséges zsírokat pedig az extra szűz olívaolajban, kókuszzsírban, olajbogyóban, dióvajban és az avokádóban is találunk (ami még a hálószobában is a hasznunkra lehet).

A WHO szerint a káros zsírok bevétele – ha egy felnőtt szervezetét vesszük alapul – nem haladhatja meg a napi 2 grammot,

ebből kifolyólag pedig a nátriumfogyasztást is érdemes szem előtt tartani, hiszen szintén összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek magas előfordulási arányával. Dietetikusok szerint a legnagyobb bűnösök a tartósított élelmiszerek és készételek, így az a legkézenfekvőbb, ha alacsony nátriumtartalmú opciókat választunk az élelmiszerüzletekben (de bolti felvágottak és szalámik vásárlása helyett házilag is készíthetünk alacsony nátriumtartalmú csirkemellsonkát), és éttermi étkezések és rendelések helyett – akármennyire is vonzó és kényelmes – inkább az otthoni főzőcskézésre szavazunk.

Kiemelt kép: Getty Images