Időnként persze megengedhetünk magunknak olyasmit, ami nem éppen magas tápértékéről és rosttartalmáról híres, de azért jó lehet tudni, melyek azok az ételek, amelyeket az agy egészségére szakosodottak, például a neurológusok és az idegtudósok igyekeznek minél inkább kerülni. A Huffington Post hat ilyet gyűjtött össze nemrég.
Szénsavas üdítőitalok
Dr. Shaheen Lakhan neurológus szerint a buborékos üdítőitalok a lehető legrosszabban hatnak az agy egészségére. „A szénsavas üdítőitalok a legrosszabb élelmiszerek az agy egészségének szempontjából, főleg az egyszerű cukrok magas koncentrációja miatt, amelyek károsítják az agyat ellátó ereket. Idővel ez épp a működéséhez szükséges üzemanyagtól fosztja meg az agyat, ami
idő előtti demenciához és agyvérzéshez vezethet, a cukor pedig akut agyi gyulladást, ingerlékenységet, rossz hangulatot és alvászavarokat is okozhat”
– mondta. Ráadásul ha állandó „cukor-hullámvasútnak” tesszük ki a szervezetünket (azaz hirtelen túl sok cukrot viszünk be, aztán pedig semennyit), az függőségi állapotot is okozhat, az ezt jellemző sóvárgással és elvonási tünetekkel.
De a diétás változatok sem veszélytelenek. „Még az üdítők diétás vagy zero változatának is vannak negatív hatásai, mivel a kalóriamentes adalékanyagok stressznek teszik ki az agyat, és becsapják, hogy több kalóriát fogyasszon, valamint hogy valódi cukor után sóvárogjon” – fejtette ki Dr. Lakhan.
Margarin
Dr. Shae Datta neurológus azt mondta, hogy amennyire csak lehet, kerüli a margarint, mert az sok esetben transzzsírokat tartalmaz (léteznek bizonyos transzzsírok nélküli vajalternatívák, ezért mindig érdemes alaposan elolvasni az összetevők listáját). „Gyakran halljuk, hogy a transzzsírok nem tesznek jót a szívnek és az ereknek. Ugyanez vonatkozik az agyi erekre is. Egy a Neurology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknál az idősebb felnőtteknél, akiknek a vérében a legmagasabb volt a transzzsírok egy gyakori típusának, az elaidinsavnak a szintje, annál nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia. Jobb, ha az olívaolajnál és a valódi vajnál maradunk” – tanácsolta. A demencia a sztárokat sem kíméli: az elmúlt időszak egyik legnagyobb megdöbbenést kiváltó bejelentése volt, amikor Bruce Willis családja nyilvánosságra hozta a sztár betegségét (és kiderült, miért romlik ennire rohamosan az állapota). Azóta is mindenben támogatják a színészt, aki nemrég ünnepelte a születésnapját szerettei körében.
Koffeinmentes kávé
Dr. Sean Callan idegkutató azt ajánlja, hogy kerüljük a koffeinmentes kávét – hacsak nem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy a koffeinmentesítés folyamata oldószermentesen történt. „A koffein kávéból való eltávolításához használt vegyszerek általában mérgezőek az emberre nézve. Közülük több összefüggésbe hozható a rák vagy az idegrendszeri károsodás fokozott kockázatával, ha különösen nagy vagy ismétlődő dózisokban fogyasztják. Ezen túlmenően az oldószerek, mint például a metilén-klorid (a koffeinmentesítés során gyakran használt oldószer), köztudottan átjutnak a placentán, ami azt jelenti, hogy a koffeinmentes kávét fogyasztó terhes nők azt is kockáztatják, hogy születendő gyermeküket oldószereknek tegyék ki” – figyelmeztetett a doktor.
Zsíros ételek (például sült krumpli)
Dr. Pedram Navab neurológus a sült krumpli fogyasztását kerüli el mindenképpen. „A nagyon zsíros ételeket, például sült krumplit tartalmazó étrend károsíthatja az agyat ellátó ereket, ami kognitív károsodást okozhat. Ezek csökkentik a vér-agy gát (blood–brain barrier, röviden BBB) integritását, és neuronális károsodáshoz vezethetnek a hippokampuszban, azaz az agynak abban a részében, amely a tanulás és memória szempontjából meghatározó szerepet játszik” – magyarázta.
Fehérjepor
Bár a fehérjeporokat gyakran egészséges, kalóriaszegény megoldásként reklámozzák a fogyni kívánóknak, Friederike Fabritius idegtudós szerint sok ilyen termék telis-tele van mesterséges édesítőszerrel. „Ezek az adalékanyagok azok, amelyek igazán elbizonytalanítanak, amikor a fehérjeporokról van szó, mert pusztítást végeznek a gyomor-bélrendszeri mikrobiomban. Az egészséges belső mikrobiom nagyon fontos az agyi egészség szempontjából, mivel a legtöbb neurotranszmitterünk a bélben termelődik” – foglalta össze a tudós.
Alkohol (például sör)
Önmagáért beszél a dolog. „Az alkohol egy idegméreg, amely a központi és a perifériás idegrendszert is károsíthatja, még akkor is, ha mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk. A sör pedig teljesen üres kalóriákból áll, tápérték nélkül” – hangsúlyozta Dr. Byran Ho neurológus.
Kiemelt kép: AndreyPopov/Getty Images