Tavasz beköszöntével egyre többet vágyunk a szabadba; sokak szerint ilyenkor nincs is jobb program a piknikezésnél. Összeállításunkban a legjobb tippeket gyűjtöttük össze, melyek segítségével garantáltan felhőtlenül szórakozhatunk a szabad ég alatt.

Azt gondolhatnánk, hogy piknikezni a világ legegyszerűbb dolga, ám a program sikeréhez számos tényező hozzájárul. Nem elegendő csupán egy-két számunkra kedves finomságot összecsomagolni, hanem érdemes az időjárásra, a környezeti feltételekre, a ruházkodásunkra, a tálalásra és a csomagolás módjára is nagy figyelmet fordítani.

Egy kis pikniktörténelem

A piknik szó a francia „pique nique” (az összetétel tagjainak jelentése nagyjából: válogatni + apróság) kifejezésből ered, és a történelem során 18. századi arisztokrata körökben, udvarokban honosodott meg elsőként. Az előkelők kedvenc időtöltéseként a piknik a szalonélet meghatározó részévé vált, mivel a résztvevők a finom falatok majszolgatása mellett eszmecserét is folytattak egymással, emiatt intellektuális kifinomultságnak is tekintették ezt az elfoglaltságot.

Később az urak már nemcsak ebéd-, hanem vacsoraidőben is bőszen piknikeztek, az étkezést és a csevejt pedig tánccal és egyéb szórakoztató tevékenységekkel kötötték össze.

A 19. században már a feltörekvő középréteg is rendszeresen „kiköltöztette” a szabadba az ebédjét – bár ezen eseményeknek nem parkok és tisztások, hanem a házigazdák kertjei adtak otthont. A piknikezés egy csapásra meghódította a világot: a század végére már a munkásosztály is előszeretettel hódolt ennek az úri hóbortnak.

Ezután a közlekedés rohamtempójú fejlődésének köszönhetően a piknikezés is átalakult: mivel a polgári lakosság is könnyebben utazhatott (akik ekkora igencsak szomjazták már a szürke városi életből való kiválást), a kiskertekből rövid idő alatt áttevődött a piknikezés a vidéki területekre. Így lett később a vidék a feltöltődni és kikapcsolódni vágyó városlakók kedvence – a szabadtéri, „batyus” jellegű étkezésekkel együtt.

Az új hobbi persze technológiai fejlődést is igényelt:

a piknik elterjedésével megjelentek a hagyományos piknikkosarak, kifejezetten piknikezéshez használatos evőeszközök és tányérkészletek.

A mai, modern piknikeknek már semmi sem szabhat határt – akár előre megtervezett programról, akár egy hirtelen ötlettől vezérelt szabadtéri gyors összejövetelről van szó, érdemes néhány tippet megfogadni, hogy piknikezéseink garantáltan jól sikerüljenek.

11 megbízható pikniktipp

  1. Vigyünk magunkkal nem túl drága, mégis kényelmes pokrócot! A piknikezések kötelező alapdarabja a leteríthető pokróc, melyen komfortosan pihenhetünk – de akár még nyugodtan össze is maszatolhatunk. Tökéletes választás lehet erre egy vízálló réteggel ellátott pléd, ami a harmatcseppektől is megóvja a résztvevők ruháit.
  2. Gondoskodjunk a megfelelő étkészletről! Nagyon fontos, hogy könnyedén elcsomagolható, papírból készült étkészletet és tányérokat válasszunk, semmiképp se porcelánt vagy üveget! Amennyiben mégis egy-egy törékeny holmi mellett döntünk, azt csomagoljuk papírba vagy konyharuhába, hogy egyben oda-, majd hazaérjen.
  3. Dobozoljunk! Érdemes a különböző ételeket külön dobozba csomagolni, és ma már szerencsére léteznek olyan modern piknikkosarak, melyekben külön rekesz található az egyes élelmiszereknek és eszközöknek is.
  4. Vigyünk magunkkal hűtőtáskát! A hűtést igénylő élelmiszereket így biztosan nem veszítenek frissességükből.
  5. Gondoljunk a napvédelemre is! Nem árt az óvatosság, hiszen tavasszal is könnyedén megéghetünk. Vigyünk magunkkal megfelelő faktorszámú naptejet és napozó- vagy baseballsapkát, esetleg szalmakalapot – ha elfér, még napernyőt is!
  6. Készüljünk fel a rovarokra! Minden bizonnyal találkozunk majd rovarokkal, csomagoljunk hát magunkra fújható szúnyog-, és rovarriasztót, hogy elkerüljük a kellemetlen pillanatokat. Ha édes italokat is viszünk magunkkal, mindig takarjuk le ezeket, hogy a darazsak ne tudják megkörnyékezni az üdítőt!
  7. Óvatosan a meleg ételekkel! Amennyiben meleg fogást is viszünk magunkkal, igyekezzünk mihamarabb elfogyasztani ezeket, nehogy megromoljanak!
  8. Legyen főszerepben a praktikum! Senki nem fog megharagudni, ha nem a piknikezésre készítjük el életünk háromfogásos lakomáját. Csomagoljunk olyan, előre megsütött, könnyen elkészíthető ételeket, például rántott húst, fasírtot (ezek között a szuper fasírtreceptek között biztosan találunk kedvünkre valót), vagy házi pizzát/kenyérlángost, ami hidegen is ugyanolyan finom tud lenni (a tökéletes pizzatészta receptjét lejjebb közöljük). Készítsünk egyszerű salátákat, de a hozzájuk tartozó öntettel csak a helyszínen keverjük őket össze! A gyümölcsöket és zöldségeket mindig előre hámozzuk meg és vágjuk fel otthon, hogy a pikniken már csak elfogyasztani kelljen ezeket.
  9. Nem árt a fertőtlenítés! Pakoljunk be egy üveg kézfertőtlenítőt, erre ugyanis bármikor szükségünk lehet, de vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű konyharuhát, szalvétát és papírtörlőt, valamint egy plusz üveg vizet is!
  10. Ne szemeteljünk! Ezt az alapszabályt mindenki tudja. A piknik végén semmi ne maradjon utánunk! Ha szemetet halmoztunk fel, azt gyűjtsük össze egy (lehetőleg lebomló) zacskóba, majd a kirándulás végén dobjuk ki egy erre kijelölt helyen!
  11. Társasozásra fel! A piknikek nem kell kifejezetten csak a beszélgetésekről szólnia. Vigyünk magunkkal társasjátékokat, kártyát, hogy a jó kedv és a szórakozás garantált legyen!

Kiemelt kép: Getty Images