Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be őszintén, milyen gyakran tisztítjuk meg a sütőrácsot? Ami engem illet, nekem ez a nagyon nem szeretem-feladatok egyike, amit addig halogatok, ameddig csak lehet. „Hiszen úgy sincs szem előtt!”, próbálom magam átverni és már csak akkor veselkedem neki a piszkos feladatnak, amikor már nagyon rám, pontosabban a sütőrácsra ég a feladat. Pedig minél tovább halogatjuk, a helyzet csak annál rosszabb lesz. Bármennyire is nehezen vesszük rá magunkat, a rácsok alapos megtisztítását célszerű rendszeresen beiktatni, ha nem szeretnénk, hogy a sütőnk baktériumok melegágya legyen. Főleg akkor, ha például egy olyan kiskamasz is él a háztartásban, aki sportot űz abból, hogy rendszeresen a puszta rácsra dobja be a fagyasztóból előrángatott mirelit pizzát.
Kétségtelen, hogy egy több szempontból is nehezített terepre tévedünk: a sütőrács a méreténél fogva nem fér bele egy átlagos méretű mosogatótálcába, a rácsok közé férkőzni akár egy szivaccsal, vagy egy mosogatóronggyal szintén nem kis kihívás. Ahogyan a lassan, de biztosan felgyülemlő odaégett, zsíros-olajos keveréket sem könnyű maradéktalanul levakargatni a rácsokról. Szerencsére léteznek olyan trükkök és praktikák, amivel könnyíthetünk a dolgunkon és gördülékenyebbé tehetjük ezt a nem szeretem feladatot. Lássuk, melyek ezek!
Irány a kád
Ahogyan azt már fentebb megállapítottuk, a sütőrács egy átlagos mosogatóba nem fér bele, legalábbis fektetve, áztatni így nem tudjuk benne. Sokak a fürdőkádra esküsznek, azzal ugyanis a méreténél fogva nem lehet ilyen probléma. Ha ezt a módszert választjuk, legyünk körültekintőek, a rács ugyanis megkarcolhatja a zománcot. A biztonság kedvéért terítsünk alá például egy ócska strandtörölközőt vagy esetleg egy régi műanyag zuhanyfüggönyt. Kevés szódabikarbónát keverjünk össze egy kis vízzel, a kapott pasztát pedig vigyük föl a rács mindkét oldalára. A nehezebben elérhető helyeken egy régi fogkefe nagy segítségünkre lehet. Majd fújjuk le a rácsot ecetes víz keverékével, és áztassuk be a kádba úgy, hogy annyi meleg vizet eresztünk rá, ami ellepi. Hagyjuk benne hosszasan, majd egy szivacs, vagy tisztító kendő segítségével törölgessük át a rácsokat – csak úgy pereg majd le róla a sok szennyeződés!
Ha nincs kád, vagy csak féltjük
Ha nincs kádunk, vagy idegenkedünk attól, hogy a sütőrácsunkat is ott próbáljuk letisztogatni, akkor megteszi a zuhanytálca, egy méretes műanyag lavór, de egy nagyobb tepsi is. Akár a szódabikarbónát is elhagyhatjuk, az ecetes vízben áztatás is le fogja oldani a szennyeződéseket. Az viszont nagyon fontos, hogy semmiképp se siettessük a folyamatot, hagyjunk elég időt arra, hogy a makacs ételmaradékok is le tudjanak ázni. Az ideális az, ha legalább 8 órán keresztül hagyjuk, hogy a természetes tisztítószerek elvégezzék a dolgukat.
Kiemet kép: Getty Images