A zöldségek és a gyümölcsök egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait nem kell részleteznünk. Arról viszont talán kevesebbet hallani, hogy számos zöldséget és gyümölcsöt takarításra is kiválóan alkalmazhatunk a háztartásban. Ennek pedig több előnye is van, egyfelől gazdaságosabban, környezettudatosabban használjuk fel őket, másrészt kevesebb kemikáliával terheljük meg a szervezetünket és az otthoni közeget. (A mandarin héjának érdekes felhasználási módjairól már korábban is írtunk.)
„Rutinos” atópiás ekcémásként – ami egy veleszületett, úgynevezett atópiás alkatnak nevezett hajlamon alapuló, krónikusan fennálló bőrgyulladás – sokat kínlódom a vegyi anyagokkal telepumpált tisztítószerekkel, amik rendre kikezdik a kézbőrömet. Ilyen esetekben sokakon segít a gumikesztyű, ami nekem viszont egyáltalán nem vált be: mosogatáskor rendre kicsusszannak a tányérok és a poharak az ujjaim közül, és a takarítást se igazán „érzem” kesztyűs kézzel. Ezért is próbálkozom a minél természetesebb megoldásokkal, ám
a citromon és a krumplihéjon túl bevallom, sokkal messzebbre nem jutottam – egészen mostanáig.
Nézzük, melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amiket azon túl, hogy salátaként, köretként, vagy csak magában megeszünk, takarítószerként sem utolsók. Aggodalomra semmi ok, nem kiejthetetlen nevű, beszerezhetetlen vagy éppenséggel csillagászati áron kapható hozzávalókból szemezgettünk.
Uborka
Dobj össze egy hűsítő uborkasalátát, de ne dobd el a héját! Tudtad, hogy a gyerek zsírkrétás falfirkáit remekül leradírozhatod vele? A nyers levével pedig tisztítsd meg a fürdőszoba tükrét, meglátod, legközelebb kevésbé fog bepárásodni. Mindezen túl az uborkával remekül polírozhatsz is: dörzsölj meg vele egy rozsdamentes acél felületet, hogy szép fényes legyen.
Hagyma
Melegítsd fel az égett maradékoktól piszkos sütődet vagy a grillrácsot, és vágj félbe egy fej hagymát. A vágott felével dörzsöld át a szennyezett felületet, meglátod a legmakacsabb maradékokkal is elbánik. A hagymában található enzimek oxigénnel érintkezve szulfénsavvá alakulnak át, így hatékonyan felveszi a harcot az elszenesedett maradékokkal és az olajos, zsíros lerakódásokkal.
Dió
Olajtartalmánál fogva csodás fényt kölcsönözhet a fa felületeknek, ápolja, védi azokat. Érdemes kipróbálnod a vágódeszkán (ami az otthonunk egyik legkoszosabb része), aminek azon túl, hogy vállalható külsőt kölcsönöz, védi is a felületét a repedésektől, sérülésektől.
Banán
Fogyaszd magában vagy gyümölcssalátában, ám a héját szintén vétek lenne kidobni: például kifényesítheted vele az ezüstjeidet, vagy átdörzsölheted vele a szobanövények leveleit. (Itt tesztelheted, hogy mennyire is ismered a növényeket!) Nem csupán megnedvesíti őket: szebben, fényesebben fognak ragyogni.
Burgonya
A legjobb természetes rozsdamaró! Tudtad, hogy akár egy szem krumpli is megszabadíthat tőle? Ez a gumó ugyanis oxálsavat tartalmaz, ugyanazt az összetevőt, ami a vegyszeres, bolti tisztítószerekben is megtalálható. Próbáld ki az edényeiden, emellett az ezüstödet is kifényesítheted vele.
Rebarbara
Oxálsav tartalmánál fogva, akárcsak a krumpli, a rebarbara is újjá tudja varázsolni a rozsdás, vagy a rengeteg használattól megfakult lábosodat. Dobj bele néhány szál rebarbarát, és párold meg – csodákra képes!
Citrom
Egy fél citrommal tökéletesen le tudod szedni a szappanfoltokat a fürdőben, ha pedig a levéhez adsz egy kis szódabikarbónát, egy olyan pasztát kapsz, amit a lakás számtalan pontján hasznosíthatsz súrolószerként. Íme egy példa: önts citromlevet a tárolóedénybe, majd szórj bele szódabikarbónát. Egy szivaccsal alaposan dörgöld a foltokba, és töröld át vele az edényt, majd hagyd rajta egy egész éjszakára, másnap pedig öblítsd le. Ha a citrom levét sóval kevered össze, az egyveleggel a réz, sárgaréz és krómfelületeket kezelheted le hatékonyan. Plusz egy tipp: a citromot a házat ellepő, bosszantó rovarok távol tartására is remekül használhatod! Vágd félbe, és tűzdeld tele szegfűszeggel; nemcsak hasznos, de az illata nagyon kellemes. Arról, hogyan szabadulhatsz meg hatékonyan a nem várt jövevényektől, ebben a korábbi cikkünben is olvashatsz.
Lime
Szeletelj fel egy lime-ot, a darabkákat pedig helyezd egy kisebb tálka vízbe. Csepegtess bele egy kevés ecetet, majd tedd a mikrohullámú sütőbe. Melegítsd 5 percig, aztán óvatosan vedd ki. Kisvártatva, ha a készüléked már kihűlt, egy puha törlőronggyal és laza kézmozdulatokkal ki fogod tudni törölgetni a zsíros ételmaradékokat a készülékből. Ez a trükk egyébként „sima” citrommal és grapefruittal is ugyanígy működik.
Kiemelt kép: Getty Images