hámozott burgonya egy zöld tálban

Meddig biztonságos elfogyasztani a több napos burgonyát?

Sokszor tanácstalanul állunk a spájzban, amikor az utolsó pár darab krumpliból kellene ételt készíteni. Te sem tudod eldönteni, hogy biztonságos-e megenned a fonnyadt, csírás vagy zöldes burgonyát? Segítünk!

A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója a burgonya, érthető hát, hogy sokan hetekre előre beraktároznak belőle, ha tehetik. Igaz, hogy manapság már vagyunk annyira tudatosak, hogy a kevésbé jó esztétikai állapotú zöldségeket és gyümölcsöket is bátran megvásároljuk, azonban van egy pont, amin túl már nem teljesen biztonságos elfogyasztani a burgonyát sem.

Meddig fogyasztható a burgonya?

Íme, összeszedtük a leggyakrabban előforduló, gyanakvásra okot adó „tüneteket”!

Kicsírázott

Viszonylag gyakori jelenségnek mondható, hogy csírák kezdenek fejlődni az étkezésre szánt burgonyán, de a rossz hírünk az, hogy ez a fajta csíra nem tartozik a szuperélelmiszerek közé (az ehető csírákról itt írtunk bővebben). Semmiképp sem tanácsoljuk ezeknek az elfogyasztását, hiszen egy szolanin nevű toxint tartalmaznak, ami fejfájást, hányást és egyéb emésztési problémákat okozhat.

Amennyiben semmi más elváltozást nem látunk, a csírák eltávolítása után nyugodt szívvel készíthetünk a gumóból bármit – bár az is igaz, hogy mivel a csírázás során a burgonya igen sok energiát felhasznál, a kicsírázott darabokból készült étel némileg kevésbé tápanyagdús.

Zöld foltos

Ha zöld foltokat látunk a burgonyán, akkor valószínűleg olyan helyen tároltuk, ahol fényt kapott, így fotoszintetizálni kezdett. Ezekben a foltokban szintén koncentrálódhat a szolanin, viszont ha csak néhány kisebb területen zöldült be a krumplink, akkor, miután azokat kivágtuk a zöldségből, ugyanúgy feldolgozhatjuk a gumót. Ha ezt nem tudjuk megoldani, esetleg a burgonya igen nagy része elszíneződött, inkább váljunk meg tőle.

Megfonnyadt

A csírák és a zöld foltok javát tudjuk orvosolni, de ha a krumplink héja kívülről már ráncos, maga a zöldség pedig fonnyadt és puha lett, keressünk inkább más főznivalót. Ebben az esetben ugyanis már romlásnak indult a burgonya.

Csírás burgonya

Fotó: Pixabay

Mindezt megelőzendő érdemes inkább kisebb mennyiségben bevásárolni burgonyából, azaz csak annyit beszerezni belőle, amennyit biztosan el is fogunk fogyasztani még azelőtt, hogy a felsorolt folyamatok közül valamelyik elindulna. Ráadásul nem csak az egészségünkre vigyázunk azzal, ha mindig csupán kellő adag krumplit viszünk haza a boltból vagy a piacról, hanem a pénztárcánkat is kíméljük, mindemellett az élelmiszert sem pazaroljuk.

És azt tudod, mennyi ideig szabad elöl hagyni az ételeket meleg nyári napokon?

Kiemelt kép: Pixabay