- Meddig érdemes a fagyasztóban tárolni az ételt?
- Melyik az az étel, amit nem szabad a fagyasztóba tenni?
- Néhány tipp hatékony ételfagyasztáshoz és kiolvasztáshoz.
Óriási könnyebbség, ha van a háztartásban fagyasztóláda. Segítségével egyrészt megúszhatjuk, hogy ételt kelljen kidobni, másrészt spórolni is könnyebb. Csak hab a tortán, hogy a fagyasztó segítségével a legfinomabb (korábban elkészített) falatokat is újra és újra élvezhetjük – amikor csak szeretnénk. Vagy mégsem? Lássuk, meddig áll el a fagyasztóban az étel!
Tegyük a szívünkre a kezünket! Ugye, hogy még kuksol némi karácsonyról megmaradt finomság a fagyasztónkban? Nos, ez bizonyos esetekben egyáltalán nem gond.
Eddig áll el a fagyasztóban az étel
Bár fagyasztással sokkal hosszabb ideig eltarthatók az élelmiszerek, magától értetődik, hogy a fagyasztott élelmiszer sem fogyasztható örökké. A túl sokáig a fagyasztóládában tartott élelmiszer idővel megromolhat – jobb esetben csak a színe, az íze és az állaga kezd romlani. De mennyi az annyi?
Feldolgozott étel
- alaplé és pörkölt: 6 hónap
- levesek, házi szószok: 3 hónap
- kenyér, torta és sütemények: 3-6 hónap
- nyers tészta: 1 hónap
Hús
- szárnyas, sertés, marha, borjú, szarvas, nyúl és pácolt húsok: 3 hónap
- bárány és szeletelt bacon: 2 hónap
Hal
- halrészek vákuumozott csomagolásban: 1 év
- fehérhal: 6 hónap
- olajos hal és (nem nyers) kagyló: 3 hónap
Tejtermék
- sós vaj: 1 év
- jégkrém: 6-12 hónap
- sótlan vaj: 6 hónap
Zöldség
- blansírozott zöldség: 1 év
- paradicsom és zöldségpürék: 6 hónap
- nem blansírozott zöldség: 3 hónap
Gyümölcs
- gyümölcslé: 1 év
- gyümölcsök és gyümölcspüré: 6 hónap
Ezek alapján úgy tűnhet, bármit tárolhatunk a fagyasztóban – csupán az időkorlátok betartására kell odafigyelnünk. Sajnos, nem egészen ez a helyzet…
Ezt az ételt sose tedd a fagyasztóba!
Bár az imént volt némi szó a zöldségek fagyasztásáról, sajnos van ezek között olyan, amit mégsem érdemes a fagyasztóba tenni. Ne fagyasszuk le soha tehát:
- a salátát
- káposztát
- krumplit
- cukkinit
- uborkát
És még:
- a sajtot
- tejet
- pudingot
- tejszínes szószokat
- bolti szószokat
- főtt tésztát
- főtt rizst
- főzeléket és
- főtt vagy nyers tojást héjastul.
A tojás fagyasztásáról azonban fontos plusz információ, hogy amennyiben felverve, zacskózva fagyasztjuk, akár 8 hétig is elállhat.
Néhány tipp ételfagyasztáshoz és kiolvasztáshoz
Jó pap holtig tanul – lássuk a legbiztosabb fagyasztási és kiolvasztási tippeket!
- Mindig címkézd fel a fagyasztott ételt! Szerepeljen a papíron, hogy a zacskó/doboz mit és mekkora mennyiségben tartalmaz, valamint hogy mikor kerül a fagyasztóba!
- Ha folyadékot, például alaplét fagyasztasz, ne töltsd csurig a dobozt! Hagyj néhány ujjnyi helyet a tágulásnak!
- Ne fagyaszd vissza a már kiolvasztott ételt – csak ha előbb megfőzöd/megsütöd!
- A hűtőben, laza fedő alatt olvaszd ki az ételeket!
- Kiolvasztás után 24 órán belül hőkezeld (főzd vagy süsd meg) az ételt!
- Ha mikróban olvasztasz ki valamit, azt kifejezetten a kiolvasztás funkció használatával tedd! Közben időnként keverd meg az ételt!
És azt tudtad, hogy vannak, akik még a könyveiket is fagyasztóba rakják? Képzeld, egész jó okuk van rá, hogy így tegyenek!
Kiemelt kép: Pexels