fagyasztóban kutakodó nő

Eddig érdemes fagyasztóban tárolni az élelmiszereket

Figyelem! Nem örök élet plusz egy nap!
  • Meddig érdemes a fagyasztóban tárolni az ételt?
  • Melyik az az étel, amit nem szabad a fagyasztóba tenni?
  • Néhány tipp hatékony ételfagyasztáshoz és kiolvasztáshoz.

Óriási könnyebbség, ha van a háztartásban fagyasztóláda. Segítségével egyrészt megúszhatjuk, hogy ételt kelljen kidobni, másrészt spórolni is könnyebb. Csak hab a tortán, hogy a fagyasztó segítségével a legfinomabb (korábban elkészített) falatokat is újra és újra élvezhetjük – amikor csak szeretnénk. Vagy mégsem? Lássuk, meddig áll el a fagyasztóban az étel!

Tegyük a szívünkre a kezünket! Ugye, hogy még kuksol némi karácsonyról megmaradt finomság a fagyasztónkban? Nos, ez bizonyos esetekben egyáltalán nem gond.

Eddig áll el a fagyasztóban az étel

Bár fagyasztással sokkal hosszabb ideig eltarthatók az élelmiszerek, magától értetődik, hogy a fagyasztott élelmiszer sem fogyasztható örökké. A túl sokáig a fagyasztóládában tartott élelmiszer idővel megromolhat – jobb esetben csak a színe, az íze és az állaga kezd romlani. De mennyi az annyi?

fagyasztóládába pakol be húst egy nő

Fotó: Getty Images

Feldolgozott étel

  • alaplé és pörkölt: 6 hónap
  • levesek, házi szószok: 3 hónap
  • kenyér, torta és sütemények: 3-6 hónap
  • nyers tészta: 1 hónap

Hús

  • szárnyas, sertés, marha, borjú, szarvas, nyúl és pácolt húsok: 3 hónap
  • bárány és szeletelt bacon: 2 hónap

Hal

  • halrészek vákuumozott csomagolásban: 1 év
  • fehérhal: 6 hónap
  • olajos hal és (nem nyers) kagyló: 3 hónap

Tejtermék

  • sós vaj: 1 év
  • jégkrém: 6-12 hónap
  • sótlan vaj: 6 hónap

Zöldség

  • blansírozott zöldség: 1 év
  • paradicsom és zöldségpürék: 6 hónap
  • nem blansírozott zöldség: 3 hónap

Gyümölcs

  • gyümölcslé: 1 év
  • gyümölcsök és gyümölcspüré: 6 hónap

Ezek alapján úgy tűnhet, bármit tárolhatunk a fagyasztóban – csupán az időkorlátok betartására kell odafigyelnünk. Sajnos, nem egészen ez a helyzet…

Ezt az ételt sose tedd a fagyasztóba!

Bár az imént volt némi szó a zöldségek fagyasztásáról, sajnos van ezek között olyan, amit mégsem érdemes a fagyasztóba tenni. Ne fagyasszuk le soha tehát:

  • a salátát
  • káposztát
  • krumplit
  • cukkinit
  • uborkát

És még:

  • a sajtot
  • tejet
  • pudingot
  • tejszínes szószokat
  • bolti szószokat
  • főtt tésztát
  • főtt rizst
  • főzeléket és 
  • főtt vagy nyers tojást héjastul.

A tojás fagyasztásáról azonban fontos plusz információ, hogy amennyiben felverve, zacskózva fagyasztjuk, akár 8 hétig is elállhat.

Néhány tipp ételfagyasztáshoz és kiolvasztáshoz

Jó pap holtig tanul – lássuk a legbiztosabb fagyasztási és kiolvasztási tippeket!

 

  • Mindig címkézd fel a fagyasztott ételt! Szerepeljen a papíron, hogy a zacskó/doboz mit és mekkora mennyiségben tartalmaz, valamint hogy mikor kerül a fagyasztóba!
  • Ha folyadékot, például alaplét fagyasztasz, ne töltsd csurig a dobozt! Hagyj néhány ujjnyi helyet a tágulásnak!
  • Ne fagyaszd vissza a már kiolvasztott ételt – csak ha előbb megfőzöd/megsütöd!
  • A hűtőben, laza fedő alatt olvaszd ki az ételeket!
  • Kiolvasztás után 24 órán belül hőkezeld (főzd vagy süsd meg) az ételt!
  • Ha mikróban olvasztasz ki valamit, azt kifejezetten a kiolvasztás funkció használatával tedd! Közben időnként keverd meg az ételt!

És azt tudtad, hogy vannak, akik még a könyveiket is fagyasztóba rakják? Képzeld, egész jó okuk van rá, hogy így tegyenek!

Kiemelt kép: Pexels