A jó kávé titka
„Annak érdekében, hogy a legjobb ízt kapjuk, a vizet a forráspont elérése előtt – kb. 91–96 Celsius-fok környékén – ideális hozzáadni a kávéőrleményhez. Azzal is érdemes tisztában lennünk, hogy a kávé zamata nagyban függ a frissességétől, amelynek legnagyobb ellenségei az oxigén, a fény, a hő és a nedvesség. A kávét épp ezért mindig tartsuk jól lezárható, sötét falú tárolóban, és közvetlenül az elkészítés előtt őröljük meg a felhasználni kívánt mennyiséget. A köztudattal ellentétben a túl kevés kávé keserű italt eredményez. Egy csésze kávé 98 százaléka víz: a legjobb íz eléréséhez így 180 ml vízhez két teáskanál, kb. 10 gramm frissen őrölt kávét ajánlott adni” – mesél az alapokról Borsos Dávid, a Starbucks regionális kávémestere, aki arra is kitér, hogy mi a különbség a különböző pörkölések között:„ A Starbucksnál alapvetően három pörkölési profilt különböztetünk meg: a könnyedebb blonde, a finom és erős ízvilágú medium és a testes dark. Vendégeink maguk választhatják ki, hogy világos vagy sötét pörkölésű kávéból kérik-e az italukat. A Starbucks számára rendkívül fontos az italok személyreszabhatósága, az összesen több mint négymillió kávévariáció közül biztosan mindenki megtalálja a kedvencét.”
A termesztéstől a választásig
Ahogyan a jó bor vagy tea, úgy a jó kávé karakterét is a termőterület határozza meg, amiben fontos szerepet játszik többek között a talaj összetétele és az éghajlat. A Starbucks több mint harminc kávétermelő országból – törekedve a százszázalékos felelős beszerzésre – vásárol kávét. Egyedi ízükhöz a származási helyük eltérő kultúrája, természeti adottságai és termesztési módszerei mind hozzájárulnak, amelyekből a kávézólánc különböző pörköléssel és keverékek összeállításával varázsol unikális ízharmóniát a csészékbe. A repertoár színes, de szerencsére van, aki segít a választásban. A kávémárka kávémestereinek speciális képzésen kell részt venniük, hogy megfelelő szintű kávé- és vendégkiszolgálási ismeretekkel rendelkezzenek. Sokféle feladatot látnak el: segítenek a vendégeknek kiválasztani a megfelelő kávébabot az otthoni főzéshez, elmagyarázzák az egyes fajták és pörkölési fokok ízjegyeit, megismertetik a baristákat és a vendégeket a különböző kávéfajtákkal, pörkölési módokkal és italokkal. Erre tökéletesen alkalmasak a kávékóstolók és a szemináriumok is, amelyeket rendszeresen rendeznek a Starbucks budapesti és vidéki kávézóiban.
Kiemelt kép: Starbucks Magyarország