Ha rád is jellemző, hogy gyakran megfázol, szinte mindig fáradtnak, gyengének érzed magad, akkor könnyen lehet, hogy vashiányod van. Azonban sok esetben teljesen értelmetlen a vaspótlás, a vastablettákból nem mindenkinél tud hasznosulni a vas. Sőt olyan is van, hogy a laboreredmény azt mutatja, van elég vasad, de valójában mégsincs, és marad a levertség és kimerültség.
A laktoferrin segít a vas hasznosulásában, ez a nyomelem pedig azért felel, hogy minden szövetbe, szervbe elegendő oxigén jusson – így tartható fenn a szervezet optimális működése.
A laktoferrin, az anyatej egyik legfontosabb összetevője, az egyik első multifunkcionális tápanyag, amelyet születésünk után kapunk. Most ezt a többfunkciós fehérjét étrend-kiegészítőként pótolhatjuk, hiszen a szakemberek szerint remek immunerősítő és vírusellenes képességei vannak és a bélflórát is egyensúlyban tartja.
Mindenre jó, mint a svájci bicska
„A kolosztrumot, az emlőmirigyek által röviddel a szülés után termelt sűrű, sárgás anyagot gyakran folyékony aranyként emlegetik, és hétszer annyi laktoferrint tartalmaz, mint a normál anyatej, amely három-öt nappal a szülés után érkezik” – fejti ki Emma Davies táplálkozási szakértő.
Az anyatej nagyon gazdag tápanyagokban, többek között laktoferrinben, amely egy olyan glikoprotein, amelyet a szervezet a baba immunrendszerének beindítására és erősítésére természetes módon állítja elő.
Azonban ezt az értékes tápanyagot a szervezetünk egész életünkben termeli, csak kis mennyiségben és nem elég koncentrált formában.
A laktoferrinnek nagy szerepe van a baktériumok és vírusok elleni természetes védekezésben.
A nyálban, a könnyben és a nyálkahártyán jelen lévő laktoferrin akkor lép működésbe, amikor náthás emberrel találkozunk, és szemünkön, orrunkon, szánkon keresztül küzd a kórokozók ellen.
Rengeteg étrend-kiegészítő van a piacon, azonban sok felesleges közülük. Kattints és kiderül, melyek ezek!
Több kutatás is foglalkozott már a laktoferrinnel, először egy lengyel orvoscsapat fedte fel a sokoldalú csodamolekula hatását. Azt állították, ez a tápanyag képes újszülött kortól egészen időskorig erősíteni a szervezetünk ellenállóképességét.
Regenerál és véd
Az amerikai Cornell Egyetem ezek után kezdte el a laktoferrin sokrétű immunerősítő hatását vizsgálni. Dr. Younas, a kutatás vezetője elmondta: „A laktoferrin egy sokoldalú molekula. A szakirodalom szerint antimikrobiális és vírusellenes. A Covid utáni felépülésben is nagy szerepe van: támogatja az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatása van és a sebgyógyulást is felgyorsítja azáltal, hogy fokozza a szövetek regenerálódási folyamatát.”
Akkor van baj, ha stresszesek, kimerültek vagyunk, vagy rosszul táplálkozunk, keveset alszunk, mert akkor csökken a szervezet laktoferrintermelése. Ilyen esetben van csak szükség az értékes fehérjemolekula pótlására, tehát kúraszerűen érdemes szedni.
A kutatások azt mutatják, hogy a laktoferrin elősegíti a bélben a jótékony baktériumok szaporodását, miközben gátolja a káros baktériumok működését.
Fantasztikus gyulladáscsökkentő, redukálja a faggyútermelést, és a bőrön elszaporodó baktériumok számát is csökkenti, így az aknéra hajlamos bőrt is gyógyítja.
Anyatejből van?
Természetesen nem emberi anyatejből vonják ki, nem lenne elég alapanyag hozzá. A laktoferrin megtalálható néhány tejtermékben, de óriási mennyiségben kellene fogyasztanunk ahhoz, hogy hatásos legyen. Vagyis csak egészséges táplálkozással nem tudnánk pótolni.
A laktoferrin a tehéntejből is kinyerhető, a piacon egyre nagyobb számban jelennek meg a különleges fehérjemolekulát tartalmazó étrend-kiegészítők. Nagy a kínálat, kapszula és por formájában is elérhető.
Még egy fontos fehérje van a szervezetünkben, amit a kor előrehaladtával érdemes pótolni: ez a kollagén.
Kiemelt kép: Getty Images