Se szeri se száma az öregedéslassító bőrápolási praktikáknak, a vitaminoknál és ásványi anyagoknál azonban keresve sem találhatnánk természetesebb módját az öngondoskodásnak. Hiszen a kor látható nyomaival való mindennapos küzdelem kéz a kézben jár egészségünk minél hosszabb ideig tartó megőrzésével, ebből a szempontból pedig értelemszerű, miért forduljunk bátran az organikus összetevőkhöz.
Az olyan bőrmegújító vegyületek mellett, mint a különféle savak és fehérjék (hialuronsav, kollagén), a legtöbbször eltörpülnek a hétköznapi vitaminok, holott a fiatalító hatással kecsegtető krémek és szérumok nagy többsége tartalmazza őket.
Ám míg a helyileg felkent készítmények az alkalmazott területeken mérsékelik a látható jeleket, nem képesek maradéktalanul felvenni a harcot a szervezetben zajló öregedési folyamatokkal. Sőt, egyes regeneráló összetevők nem is tudnak olyan hatékonyan felszívódni bőrön keresztül, így a helyi kezelés sem feltétlenül hozza meg az általunk elvárt eredményt.
Ezért a legjobb, amit tehetünk, ha belsőleg és külsőleg is odafigyelünk bőrünk állapotának megóvására és javítására,
ami egyaránt jelenti a helyi megoldásokat és a bevitt hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat.
A sokoldalú bőrápoláshoz elengedhetetlen vitaminok segítenek abban, hogy pótoljuk a szükséges tápanyagokat, különösen a felnőtt lakosság körében hiányt mutató D-vitamint, melyet az utóbbi évek kutatásai az öregedéssel is összefüggésbe hoztak.
Azonban nem minden vitamint hasznosíthatunk egyformán sejtjeink megújítása érdekében. Vannak kifejezetten olyan szerves vegyületek, melyek a többivel ellentétben sokkal hatékonyabban működnek, és használatukkal bőrünk fiatalabbnak tűnhet. Az alábbiakban a legerőteljesebb bőrszépítő vitaminokat és tápanyagokat gyűjtöttük össze, melyek hosszú távú alkalmazása fiatalos ragyogást kölcsönöz érett arcbőrünknek.
1. C-vitamin
A neves amerikai anti-aging szakértő, Dr. Nicholas Perricone szerint a C-vitamin, vagyis aszkorbinsav volt a legelső olyan vitamin, melyet a szépségipar felfedezett magának, mint a fiatalító bőrápolás egyik alapösszetevője. A magas antioxidánshatású vitamin gátolja a melanin, vagyis a sötét színű pigmentek termelődését is, és fontos szerepet játszik a kollagénképződésben, ami a ráncok megelőzésében vesz részt.
A bőrön keresztül is felszívódó C-vitamin emellett erősíti az immunrendszert, és számtalan betegség megelőzését támogatja. A szakértők napi 1000-2000 mg C-vitamin bevitelét javasolják, melyet például paprikából, brokkoliból, eperből, ananászból és citrusfélékből is biztosíthatunk.
2. E-vitamin
A C-vitamin mellett a másik elengedhetetlen összetevő, ha fiatalos arcbőrt szeretnénk, az E-vitamin, mely ugyanolyan erős gyulladáscsökkentő, mint a C-vitamin, csupán abban különbözik, hogy nem vízben, hanem zsírban oldódik fel a szervezetben. Ahogy öregszünk, annál több E-vitaminra van szükségünk, hiszen az hozzájárul a kollagéntermelődéshez és a regenerációhoz, emellett csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és mérsékeli a kognitív hanyatlást.
Véd a sejteket károsító szabad gyököktől, miközben alapvető szerepet játszik immunrendszerünk egyensúlyának fenntartásában is. A bőr elsődleges védelmi vegyületeként az E-vitamin természetes módon is előfordul a szervezetünkben, ám a napsugarak gyorsan kimerítik, ezért ajánlott a napi bevitele vitamintablettaként és bőrápoló készítmények formájában is.
3. D-vitamin
A legtöbben napfény-vitaminként ismerjük, tekintve, hogy a napsugarak hatására szintetizálódik, ám azt már kevesebben tudják, hogy a D-vitamin egy erőteljes öregedéslassító esszenciális tápanyag is. Csökkenti az idő előrehaladtával jelentkező betegségek kockázatát, ezáltal növeli az élettartamot. Egy 2016-os tanulmány szerint a D-vitamin 33%-al képes meghosszabbítani a medián élettartamot.
Amellett, hogy erősíti a csontokat és az immunrendszert, megvédi a bőrt az ultraibolya sugárzástól, amely a ráncok és mély vonalak egyik leggyakoribb kiváltó oka. Már napi 10-15 perc napfényben tartózkodás természetes módja a bevitelének – persze csak kellő fényvédelem mellett –, de igazán látványos eredményt akkor érhetünk el, ha élelmiszerekkel (halfélék, tojás, tejtermékek stb) vagy K-vitaminnal kiegészítve étrendkiegészítőként szedjük.
4. A-vitamin (retinol)
A retinol tulajdonképpen az A-vitamin egyik formája, ami javítja a bőr textúráját, csökkenti a ráncokat és a pigmentációt, valamint serkenti a kollagén termelését, hozzájárulva ezzel a fiatalosabb, egészségesebb bőrhöz. Az A-vitaminból származó tretinoin bizonyítottan csökkenti a ráncokat azáltal, hogy semlegesíti a kollagénlebontó enzimeket, és elősegíti a regenerálódást.
Ez az öregedéslassító tápanyag – ami nem mellesleg erősíti az immunrendszert és támogatja a jó látást – belülről és kívülről is kulcsfontosságú összetevőnek számít az érett bőr ápolásában. Mivel szervezetünk nem képes természetes módon előállítani, ezért csak az A-vitaminban gazdag ételekkel és célzott kozmetikai készítményekkel tudjuk bevinni, utóbbit főként a már említett retinol formájában.
5. Rezveratrol
Még akkor is hallhattunk az olyan alapvető szépségápolási hozzávalókról, mint a kollagén vagy a C-vitamin, ha egyébként nem fókuszáltunk kifejezetten a fiatalító szépségápolásra, ám a rezveratrol ezekkel szemben idegen összetevőnek tűnik. Pedig a polifenolok közé tartozó értékes vegyület olyan növényekben található meg, mint a szőlő vagy a málna, de az étcsokoládéban is előfordul.
A rezveratrolt a növények is immunválaszként termelik a fertőzések ellen, számunkra pedig erős antioxidáns, ami segít a szabad gyökökkel szemben, védi a bőrt az UV-sugárzás okozta károsodástól, hozzájárul a bőrsejtek megújulásához, és nem mellesleg növelheti az élettartamot. Leginkább bogyós gyümölcsök fogyasztásával vihetjük be szervezetünkbe, de krémek összetevőjeként is megtaláljuk, mindenesetre sokkal hatékonyabb, ha étrendkiegészítőként fogyasztjuk.
6. Cink
A rezveratrolhoz hasonlóan a cink bőrön keresztüli felszívódása is korlátozott, ezért leginkább étrendkiegészítőként biztosíthatjuk a megfelelő mennyiséget. Ez az esszenciális nyomelem bár nem termelődik természetes módon a testünkben, számtalan folyamatban részt vesz, köztük támogatja az aminosavak fehérjévé alakulását, ezáltal hozzájárul a sejtek megújulásához és növekedéséhez.
Fontos szerepet játszik immunrendszerünk működésében, a sebek gyógyulásában, a haj növekedésében, ahogy az öregedés elleni küzdelemben is számíthatunk rá. Egyes kutatások szerint hiánya felgyorsítja az öregedés folyamatát, ezért érdemes belőle napi 8-11 mg-ot magunkhoz vennünk élelmiszerekből vagy táplálékkiegészítő formájában.
7. Kurkumin
A napjainkban valóságos csodaszerként aposztrofált kurkumin – amely a kurkuma fűszer egyik aktív összetevője – a rezveratrolhoz hasonlóan jótékony polifenol vegyület, vagyis erős antioxidáns. Javítja a kognitív képességeket és a memóriát, emellett bizonyítottan lassítja a sejtkárosodást és meghosszabbítja az organizmusok élettartamát.
Az öregedés olyan kiváltó folyamataival szemben, mint az oxidatív stressz, a sejtek károsodása vagy a telomerek rövidülése (a DNS szakaszok rövidülése korlátozza a sejtek osztódási képességét és így elöregednek) a kurkumin pozitívan lép fel, továbbá az Alzheimer- kór egyik lehetséges gyógymódjaként is vizsgálják. Egyelőre azonban nem tudjuk pontosan, a kurkumin milyen hatékonysággal szívódik fel a szervezetben, mindenesetre frissen, fűszerként szárítva vagy étrendkiegészítőként szedve számít a leghatékonyabb fiatalító tápanyagnak.
És ha már vitaminok, mutatjuk, melyek a legjobb tápanyagok, ha a hajad és a körmöd sem akar nőni.
Kiemelt kép: Getty Images/noklapja.hu