A Mexikóvárostól délre fekvő Cuernavacában, a Jardín La Estancia teremben tartott ünnepség igen jól indult, de aztán szó szerint katasztrófába torkollott.
Vendégek tucatjai lettek rosszul röviddel a négyfogásos vacsora után,
és még azok is tapasztaltak tüneteket, akik nem ettek az ételből, csak mondjuk más módon érintkeztek vele.
Gombamérgezés történhetett
Az ételt, ahogy az már szokás, az esküvői szertartás után szolgálták fel. A szemtanúk szerint a mérgezést a menüben felszolgált vadgomba okozhatta, amit kecskesajt és paradicsomos coulis mellé tálaltak. Egyre többen kezdtek gyomorfájdalmakra, görcsökre, szédülésre, hányásra, hasmenésre panaszkodni, a betegek száma pedig egyre nőtt. Az aggódó vendégek egy része autóval ment kórházba, mások viszont egy idő után egyszerűen kihívták a mentőket. A kiérkező szakemberek még rengeteg vendéget vittek be a legközelebbi kórházba.
A kórház is nyilatkozott
A megmérgezett vendégek öt órát töltöttek a kórházban, utána a legtöbbüket hazaengedték. Héctor Barón Olivares, a Morelos Egészségügyi Szolgálat szóvivője elmondta, hogy az áldozatokat azonnal ellátták, megfigyelés alatt tartották, majd az ételmérgezés hatásainak megfelelő kezelés után bocsátották haza. Azt, hogy pontosan mi volt a mérgezés tényleges kiváltó oka, még vizsgálják, de nagyon valószínű, hogy a gomba volt a ludas. A férfiak és a nők ugyan másfajta ételeket kaptak, mégis mindannyian rosszul lettek.
Más gombamérgezések is történtek
Az ellenőrizetlen gomba súlyos mérgezést, legrosszabb esetben halált is okozhat. Idén áprilisban egy nő meghalt, két másik nőt pedig kórházba szállítottak Ausztráliában, miután egy wellness-üdülőhelyen olyan italt szolgáltak fel nekik, amelyben ellenőrizetlen gomba is volt. A haláleset a Soul Barnban történt, egy alternatív és holisztikus egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó intézményben.
Tavaly három ember, akik július 29-én egy családi ebéden vettek részt, gombamérgezéssel kerültek kórházba.
Magyarországon a legtöbb gondot a gyilkos galóca okozza. A halálos gombamérgezések kilencven százalékáért felelős. Ahhoz, hogy soha ne kerüljünk bajba, minden egyes gombát ellenőriztessünk hiteles gombaszakértővel, mielőtt bármit főznénk belőle. Ez akkor is érvényes, ha van önjelölt hozzáértő a közelünkben, vagy ugyanonnan szedtük a gombát, ahonnan mindig is szoktuk. Ez magánemberként is életmentő, de esküvő vagy más rendezvény szervezőjeként is alapvető emberi kötelességünk.
Kiemelt kép: Getty Images