izzadas-etel-ital

5 étel és ital, ami fokozhatja az izzadást

Nyáron érdemes kevesebbet fogyasztanunk ezekből.
  • Az izzadás testi működésünk része, nagy bajban lennénk nélküle.
  • Bizonyos helyzetekben azonban érdemes arra törekedni, hogy minél kevesebb vizet veszítsen szervezetünk.
  • Néhány étel és ital fokozhatja az izzadást – míg mások mérsékelhetik.

Végre itt a nyár! Sokak számára azonban keserédessé teszi ezt az évszakot az izzadás miatti szorongás. Kultúránkban ma is tabu övez néhány alapvető testi funkciót, melyek pedig kulcsfontosságúak egészségünk szempontjából. (Korábban ebben a cikkben írtunk róla, mi célt szolgálnak testünk undorítónak titulált dolgai, mint például az izzadás.) Ha nem izzadnánk, pillanatok alatt túlhevülne a szervezetünk – szerveink, mondhatni, „megfőnének”.

izzadas-etel-ital

Nyári éjszakákon sokakat nem hagy pihenni a meleg, az amiatt jelentkező izzadás (Fotó: Getty Images)

Testünkben a hőszabályozásért, azon belül a hőleadásért mintegy 2–4 millió verejtékmirigy felel. Az izzadás fő célja, hogy lehűtsön minket, tehát hogy testünk hőmérséklete csökkenjen, de a méreganyagok eltávolításában is kulcsfontosságú ez a testi funkció. Bár bizonyos mértékben bármely élelmiszer elfogyasztása izzadással járhat (hiszen a táplálék feldolgozásakor a szervezet dolgozik, hőt termel), vannak olyan ételek és italok, melyek ezt a folyamatot különösen intenzívvé tehetik.

A nagy melegben viszont fontos odafigyelnünk arra, hogy testünket megfelelően hidratáltan tartsuk. A kiszáradás ugyanis riasztó tüneteket, egészségkárosodást, legrosszabb esetben pedig akár a szervek leállását, halált is okozhat. A megfelelő hidratáltság megtartásának egyik módja az, hogy a megszokottnál több vizet viszünk be szervezetünkbe, a másik, hogy csökkentjük az elvesztett víz mennyiségét, azaz az izzadást.

Izzadás: 5 étel és ital, ami fokozhatja a hőleadást

A táplálkozás utáni izzadás általában az arc, a nyak és a homlok környékén jelentkezik. Lássuk, mely táplálékok fokozhatják mindezt.

1. Forró ételek és italok

Logikusnak tűnik, hogy amennyiben csökkenteni szeretnénk testünk hőmérsékletét, nem érdemes tovább hevíteni forró ételek és italok fogyasztásával. Érdemes tehát nyáron a forró gulyást hideg gyümölcslére vagy zöldséglevesre cserélni a menüben!

2. Csípős, fűszeres ételek

A csípős ételekben található kapszaicin nevű vegyület olyan jeleket továbbít az agy felé, ami hőérzetet okoz. A testünk erre megpróbálja lehűteni magát – ezért izzadunk meg, ha csípőset eszünk. Nyári melegben jó ötlet inkább mellőzni az erős falatokat.

3. Alkohol

Alkohol hatására a szívverésünk megemelkedik, a bőrünkben lévő erek kitágulnak – ezért van az, hogy nemcsak leizzadunk, de ki is pirulunk az italozás közepette. De akkor is érzékelhetjük ennek a hatását, mikor egy átmulatott éjszaka után nehezebben alszunk – a megzavart alvási ciklus és a megemelkedett testhő, azaz az éjszakai izzadás miatt.

4. Koffein

Sajnos nem jó ötlet kávézni, ha csökkenteni akarjuk a vízveszteséget. A koffein egyrészt vízhajtó hatású, másrészt a központi idegrendszer stimulálásával a verejtékmirigyeket is aktiválja, tehát megizzaszt. Ha semmiképp sem tudunk lemondani a kávéról, nyáron inkább igyuk hidegen, esetleg jéggel!

5. Nehéz ételek

Nem csoda, hogy nem kívánjuk a nehéz ételeket a meleg hónapokban. A nehezen emészthető ételek feldolgozása, lebontása ugyanis rengeteg munkát igényel szervezetünktől – ebbe a folyamatba pedig nem ritkán bele is izzadunk.

Izzadás: Ezek az élelmiszerek csökkenthetik a mértékét

Amennyiben odafigyelünk a folyadékpótlásra, valamint étrendünket kiegyensúlyozottan tartjuk, nincs okunk aggodalomra. Ha viszont szeretnénk csökkenteni az izzadás mértékét, érdemes az alábbi élelmiszerekből többet fogyasztanunk:

  • magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek, például görögdinnye, uborka, saláta,
  • natúr joghurt, tej, sajt és más, kalciumban gazdag tejtermékek.

Ezen kívül ajánlott a magas rosttartalmú élelmiszerek (teljes kiőrlésű gabonafélék, zab) fogyasztása is, mivel ezek gyorsítják az emésztést, így a testünknek nem kell olyan keményen megdolgoznia őket, és ebben a munkában megizzadnia. Persze, nincs két egyforma szervezet, ezért a legbiztosabbra akkor mehetünk, ha megfigyeljük saját szervezetünk működését, és ahhoz igazítjuk étrendünket.

Figyelem! Ha az utóbbi időben drasztikus változást észlelsz magadon az izzadás mennyiségében vagy gyakoriságában, fordulj orvoshoz! A túlzott izzadásnak sokféle oka lehet (például tüdő- és szívprobléma, cukor- vagy pajzsmirigybetegség), amelyek diagnosztizálásában csak orvos segíthet.

Dezodor vagy izzadásgátló? Nagyon nem mindegy, melyiket használod izzadás ellen!

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj