Elsőre nem gondolnánk, de az ételek között érdemes keresgélni. Akármilyen maradékot is őrzünk a hűtőben vagy a spájzban, mindenképpen szagoljunk bele, és dobjuk ki, ha már menthetetlen. A sajtoknál kicsit bonyolultabb a helyzet, hiszen esetükben a jó ízzel együtt jár a mindent átható szag is. Kevin Ashton séf, a Restaurantji kulináris tanácsadója szerint háromféleképpen lehet megállapítani, hogy a sajt megromlott-e: olyan penész van rajta, ami nem tartozott eleve hozzá, megváltozott a színe, vagy épp nagyon erős szaga lett.
A camembert sajtnak például ammóniaszaga lesz, ha megromlott, míg az enyhébb illatú sajtok a romlás után átváltanak egy erősebb aromára.
Fontos, hogy nem segít, a penész levagdosása vagy a sajt lereszelése és újrafelhasználása sem. A szakértő szerint olyan baktériumok lehetnek a romlott sajtban, mint a szalmonella, az E. coli és a Listeria monocytogenes. Azaz ha nem szeretnénk lázzal, görcsökkel, hányással, hasmenéssel küzdeni akár egy egész héten át, a romlott sajtot szépen dobjuk ki. Kismamák, immunhiányos betegek, idősek és gyerekek esetében még fokozottabb óvatosságra van szükség. Furcsa szagot áraszthat még nyaranta a konyhában a valamilyen nehezen elérhető sarokban ott maradt étel vagy hozzávaló, de sokkal gyorsabban áraszt bűzt a megmaradt nedves macskakaja és a húsok szemetesbe dobott csomagolása is.
Ez a szag komoly veszélyt jelent a konyhában
A ConEdison energiacég szerint ha rohadt tojáshoz vagy gázhoz hasonló szagot érzünk a konyhában, nyissunk ablakot, de így is hagyjuk el a helyiséget és hívjunk szakembert. Ha szivárog a gáz, a 112-es segélyhívót érdemes felcsörgetni, ez ugyanis rossz esetben akár életveszélyes is lehet. Nem árt tudni, hogy a gázzal működő tűzhelyek esetében a láng jót jelent, még akkor is, ha van egy kis szaga. Az erős gázszag láng nélkül már inkább szivárgást jelez, azaz a segélyhívó és a helyiség elhagyása alapvető fontosságú. A rothadt tojás szagához hasonlító bűznek még egy forrása lehet a konyhában, a vízmelegítőben lévő anódrúd reagál a bejövő városi vagy kútvízcsatlakozásból származó vízzel. Ha ez a helyzet, cseréltessük ki a szabványos anódrudat egy alumínium-cink rúdra, és végre fellélegezhetünk.
Ellenőrizzük a konyhai lefolyót!
Előfordulhat, hogy a kellemetlen, romlott étel szerű szag nem a hűtőszekrényből, hanem a konyhai lefolyóból árad. Az élelmiszer-részecskék, zsírok és egyéb törmelékek felhalmozódnak és bomlásnak indulnak. El is dugíthatják a lefolyót, de addig szépen gyűlnek és szaglanak. Megszabadulni tőlük csak alapos lefolyótisztítással lehet, ha tehetjük, inkább enzimes tisztítószert válasszunk a vegyszerek helyett. Kisebb gond esetén a szódabikarbóna és az ecet keveréke, majd az erre öntött forró víz is elég lehet, de ekkor fontos, hogy ne szívjuk be a keletkező gőzt és a művelet előtt nyissunk ablakot. Nagyobb dugulás esetén csak a lefolyótisztító segít, vagy ha az sem, akkor a lefolyó megbontása és cseréje. Ha tehetjük, bízzuk ezt szakemberre, nemcsak rossz szagú teendő, de el is lehet rontani, ha laikus veselkedik neki.
Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!
Kiemelt kép: Getty Images