- A quinoa annyira szuperélelmiszernek számít, hogy még a NASA is felfigyelt rá.
- Számos jó tulajdonsága javítja az általános egészségünket.
- Elképesztően egyszerű a quinoa elkészítése, ráadásul reggeltől estig fogyaszthatjuk.
Ha szuperélelmiszerről vagy reformköretről beszélünk, nehéz kikerülni a sokoldalú quinoát, napjaink egyik kedvenc köretét. Szeretik a dietetikusok, a szakácsok és a táplálkozási szakértők, hiszen rengeteg érv szól amellett, hogy beépítsük az étrendünkbe. Ráadásul a kulináris élvezetekről sem kell lemondani, hiszen a quinoa egyszerűen finom.
Mi a quinoa?
Az álgabonák családjába tartozik, azaz olyan mag, melyet gabonaféleként fogyasztanak tápanyagtartalma és konyhai felhasználhatósága miatt, de növényrendszertani értelemben nem gabonaszem.
A quinoa a Chenopodium quinoa növény magja, amelyet ősidők óta termesztenek Dél-Amerikában, az Andok vidékén. Az inkák szent eledelnek tartották, ám európai elterjedése közel sem volt olyan egyértelmű, mint mondjuk a krumplié.
Több ezer változata létezik, a leggyakrabban elérhető fajták a fehér, vörös és a fekete.
Ma már egyre több és nagyobb területen termesztik, ami annak is köszönhető, hogy a quinoa remekül alkalmazkodik a kevésbé kedvező éghajlati viszonyokhoz.
Ez kiváltképp fontos a fejlődő országok élelmiszerellátásában, de még a NASA is felfigyelt az álgabonára. Tökéletes tápanyagnak bizonyult a hosszú űrutazások során, mert kis mértékben is rendkívüli a tápértéktartalma.
A quinoa mellett egyéb reformköretek közül is választhatunk.
A quinoa egészségügyi hatásai
Nézzük meg, mi minden szól amellett, hogy a szokásos rizs- vagy krumpliköretet quinoára cseréljük.
1. Gazdag tápérték
Egy csésze főtt quinoa körülbelül 8 gramm fehérjét, 5 gramm rostot és jelentős mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a mangánt, magnéziumot, foszfort, rezet, vasat, cinket és káliumot, továbbá a B-, C- és E-vitamint.
2. Teljes értékű fehérje
A legtöbb növényi alapú élelmiszerrel ellentétben a quinoa teljes értékű fehérje, ami azt jelenti, hogy tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk önmagában nem tud előállítani. Ez kiváló fehérjeforrássá teszi vegetáriánusok és vegánok számára.
3. Magas rosttartalom
A quinoa rosttartalma magasabb, mint a legtöbb gabonáé, ami elősegíti az emésztést, segít fenntartani a vércukorszintet, és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít. Emiatt e szuperélelmiszer kiváló választás azoknak is, akik néhány kilótól szeretnének megszabadulni.
4. Gluténmentes
E tulajdonsága révén biztonságos választás a glutén intoleranciában vagy cöliákiában szenvedők számára. Magas tápanyagtartalma miatt ugyanis fogyasztásával a gluténmentes étrendet követők minőségi szénhidrátokat, fehérjét és értékes mikrotápanyagokat biztosítanak a szervezetük számára.
5. Antioxidánsokban gazdag
A quinoa olyan növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodástól, valamint gyulladás-, vírus- és rákellenes hatással rendelkeznek. Két flavonoidot különösen sokat tanulmányoztak: a kvercetin és a kaempferol vegyületekről kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és antioxidánsként működnek a szervezetben.
6. Anyagcsere javító
A quinoa rendszeres fogyasztásával támogatjuk a szervezet metabolikus rendszerét, csökkentheti a vércukor-, inzulin- és triglicerid szintet, továbbá a rossz koleszterinét.
Könnyű beilleszteni az étrendbe
A quinoa kifejezetten kellemes, diós ízvilágú, az is könnyen megbarátkozhat vele, aki úgy érzi, hogy nem tud lemondani a rizsről. Könnyű vele bánni, hiszen nem kell hámozni, csupán átmosni, majd megfelelő arányban vizet kell hozzá adni.
És hogy mi készüljön a quinoából?
1. Köret
A leggyakrabban köretként használjuk fel a konyhában. Mossuk meg a magokat alaposan, majd kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg a quinoát kb. negyed órán át. Akkor is érdemes megmosni, ha a csomagoláson mosottnak hirdetik. A növényen ugyanis található egy szaponin nevű kesernyés réteg, ami nagyon hasznos, mert távol tartja tőle a rovarokat és a madarakat, így feleslegessé válik a vegykezelés.
2. Saláta
A quinoa fantasztikus salátaalap. Keverjük össze a főtt és lehűtött quinoát kedvenc zöldségeinkkel, dióval, magvakkal és valamilyen házilag készített öntettel.
3. Reggeli
Hibátlanul teljesít a quinoa a reggeli menüben is: miután megfőztük tejben, adjunk hozzá friss gyümölcsöt, magvakat, dióféléket, esetleg egy csepp mézet.
4. Levesbetét
Remekül megállja a helyét pörköltökben és levesekben is, állagával és tápanyag tartalmával gazdagítja az ételeket, jól párosítható zöldség-, csirke- vagy bablevesekkel. Ugyanígy használhatjuk tölteléknek, keverjük össze zöldfűszerekkel, zöldségekkel vagy darált hússal, és máris mehet paprikába, cukkinibe vagy gombába.
5. Sütve is jó
Ha fontos a hozzáadott fehérje és rost, keverjük össze a quinoa lisztet hagyományos liszttel, és készítsünk belőle palacsintát, muffint vagy kenyeret. Vegetariánusok pedig bátran kísérletezzenek vegaburgerrel.
Akár a rostfogyasztást szeretnénk növelni, akár valami újat próbálnánk ki, a quinoa tökéletes választás. Azon kívül, hogy szuperélelmiszer, finom és egyszerűen beilleszthető bármilyen étrendbe.
Szuperélelmiszer otthon is készíthető, fillérekből.
Kiemelt kép: Getty Images