- Bár sokan tartanak a cukortartalmuktól, a gyümölcsöket fogyókúra idején sem érdemes kiiktatni az étrendünkből.
- Utánajártunk, hogy a gyümölcsök miként segítenek kiegyenlíteni a vércukorszintet.
- Mutatunk 6 nagyszerű, zsírégető gyümölcsöt, amit bátran fogyaszthatunk fogyókúra alatt is!
Számtalan tévhit kering az interneten arról, hogy érdemes-e gyümölcsöket ennünk fogyókúra idején, hiszen bár egészséges és rostdús alapanyagok, mégis cukrokat tartalmaznak. A dietetikusok azonban egyetértenek abban, hogy nem érdemes elítélnünk a gyümölcsökben természetes módon előforduló cukrokat, melyek tulajdonképpen eltörpülnek a vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns- és rosttartalom mellett.
A gyümölcsökben lévő rostok segítenek megakadályozni a vércukorszint ingadozását (amit akkor tapasztalhatunk, ha finomított cukrokat, például kristálycukrot fogyasztunk),
ezáltal a szervezet is hatékonyabban tudja elégetni a test felesleges zsírtartalékait.
Nem beszélve arról, hogy kutatások szerint a gyümölcsökből származó rostbevitel (melyből napi 25-38 gramm ajánlott) a kalóriaszegény diétát tartó túlsúlyos felnőttek egyik legjobb barátja, hiszen növeli a teltségérzetet, vagyis a falási rohamok gyakorisága is csökken. A gyümölcsök mindeközben folyadékkal is ellátják a szervezetet, ami azáltal csillapítja tovább az éhségérzetet, hogy megköti a gyomorban lévő rostokat.
Júliusban birslekvár, augusztusban szilvakompót? Szakértők segítségével utánajártunk, miért érnek egyre korábban a gyümölcsök.
6 zsírégető gyümölcs, ami támogatja a fogyást
És ez nem minden, hiszen vannak olyan gyümölcsök, amelyek a fentieknél is többre képesek! Mutatjuk, hogy miből érdemes ennünk minden nap, ha az egészségmegőrzés mellett fogyni is szeretnénk!
1. Áfonya
Egy több mint 100 000 férfi és nő bevonásával végzett vizsgálat során a kutatók felfedezték, hogy a bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható flavonoid antioxidánsok alosztályai – flavonolok, flavan-3-olok, antocianinok és flavonoid polimerek – képesek lehetnek megakadályozni a súlygyarapodást.
Bár minden gyümölcs egészséges és jó választás, ugyanakkor azok támogatták leginkább a fogyókúrát, amelyek flavonoidokban bővelkedtek. A vizsgálatsorozat tuti befutójának az áfonya bizonyult, ami amellett, hogy csészénként több mint 10 milligramm antocianint tartalmaz, rostokban is kifejezetten gazdag.
2. Eper
Az áfonyához hasonlóan az eper is antocianinokban gazdag. Akár önmagában, akár zsírszegény görög joghurttal vagy reggeli zabpehellyel fogyasztjuk, magas flavonoidtartalma miatt napi egy csésze eper a testsúly-kontrollban is segítségünkre lehet.
3. Alma
Jól tudjuk, hogy napi egy alma az orvost távol tartja. A gyümölcsnek pedig további plusz pont jár azért, hogy az egészségünk mellett még a fittségünknek is jót tesz!
Az alma flavonoid polimerekben és rostokban gazdag, így fogyás szempontjából is kifejezetten egészséges gyümölcsnek számít. Mivel antioxidánsokból a héjában is sok van, hámozatlanul érdemes fogyasztani belőle. Ha édességre vágynánk, az alma kiváló alternatíva lehet, hiszen anélkül elégíti ki a cukros harapnivalók iránti vágyat, hogy megzavarná a fogyókúránkat.
4. Ananász
Az ananászt nemcsak csípős édességéért érdemes szeretni. A gyümölcs ugyanis egy bromelain nevű enzimet is tartalmaz, melyről kimutatták, hogy pozitív hatással van a glükóz (köznapi nevén szőlőcukor) metabolizmusára – azaz segít kiegyensúlyozni a vércukorszint ingadozását.
Az ananász mindemellett alacsony kalóriatartalmú rostforrás: csészénként 83 kalóriával és 2 grammnyi rosttal járul hozzá az egészségünkhöz.
5. Avokádó
Annak ellenére, hogy több kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a listánkon szereplő többi gyümölcs, az avokádót mégsem érdemes kihagyni az étrendünkből, hiszen egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, melyek megakadályozzák a vércukorszint ingadozását, növelik a jóllakottság érzését és csillapítják a sóvárgást. Egy nagyobb avokádó 1 gramm cukrot és 14 gramm rostot tartalmaz, ezért a diétázók sem lőhetnek mellé azzal, ha naponta egyszer falatoznak a gyümölcsből.
6. Paprika
Bár a legtöbben zöldségként tekintünk rá, a paprika a hivatalos botanikus meghatározás szerint valójában gyümölcs, mivel magvas, és a növény virágából fejlődik ki. De nem csak ezért számít különleges harapnivalónak.
Kutatások bizonyították, hogy a paprikában (és főként a csípősebb fajtákban) lévő kapszaicin arra ösztönzi a zsírpárnákért felelő fehér (vagy sárga) zsírsejteket, hogy barna zsírszövetekké alakuljanak át, melyekben olyan fehérjék is találhatók, amik közvetlenül képesek energiává alakítani a zsírt. Magyarán a paprika a fogyókúrás étrend egyik nagyszerű kiegészítője lehet.
Bár a fenti gyümölcsök hatékonyságát a tudomány is igazolta, azt azonban fontos leszögeznünk, hogy
nem helyettesítik a rendszeres testmozgást és folyadékpótlást, melyek szintén elengedhetetlen elemei az egészséges életmódnak, kiegyensúlyozott étkezésnek és fogyókúráknak.
Kattints tovább, és mutatjuk azt is, hogy milyen gyümölcsökben, zöldségekben található örök vegyi anyag!
Kiemelt kép: Getty Images