főtt kukorica tápanyag receptek

Több, mint strandétel: főtt kukorica egy kis csavarral

A kukorica az egyik legősibb növényünk, de nem mindenki tudja, hogy nem csupán az élénksárga fajtája létezik, ráadásul az élelmiszeripar mellett a kozmetikai ipar is előszeretettel használja.

Édes, ropogós, zamatos. Talán nem túlzás állítani, hogy a főtt kukorica mindenkinek az egyik kedvenc nyári étele. A ragyogóan sárga és fényes szemek látványra is szépek, ám az ízorgia akkor érkezik, amikor beleharapunk a szemekbe. Akár a Balaton partján esszük a gőzölgő, sóval hintett főtt kukoricát, akár Thaiföldön kóstoljuk meg chilis cukorba hempergetve, garantált az ízélmény.

Az aztékok és a maják kukoricán éltek

A kukorica az emberiség történetének egyik legrégebben termesztett növénye. Dél-Mexikóból származik, körülbelül tízezer éve már ismerték, hiszen létfontosságú táplálékforrása volt az ősi civilizációknak, például az aztékoknak és a majáknak.

Ezek a kultúrák olyannyira tisztelték a kukoricát, hogy egyenesen az istenek ajándékának tekintették.

Nem csoda, ha étrendjük mellett az élelmiszertermelésben és a mitológiában is főszerepet kapott.

Az európai felfedezők Amerikába érkezve bukkantak rá e gasztronómiai kincsre, vissza is hozták az Óvilágba, ahol ugyancsak óriási népszerűséget szerzett rövid időn belül. A kukorica alkalmazkodóképessége a különféle éghajlatokhoz és talajokhoz lehetővé tette, hogy gyorsan elterjedjen az egész világon, és számos országban alapvető élelmiszer lett.

Köszvény gyógyítására is használják

Íme néhány érdekesség az egyik legelterjedtebb gabonaféléről, amire a konyhában inkább zöldségként tekintünk.

1. Típus

Számos kukorica fajta létezik, csak a csemegekukoricákat megkülönböztetjük cukortartalom, szín és tenyészidő szerint. A takarmánykukorica nem összekeverendő az édeskés csemege változattal, előbbiből nemesítették az utóbbit.

Ha órák óta főzzük a csöveket, joggal gyanakodhatunk arra, hogy takarmánykukoricával van dolgunk.

A csemegekukoricának elegendő tíz-tizenöt percnyi főzési idő, viszont a takarmány változattal ellentétben gyorsan fonnyadásnak indul.

főtt kukorica tápanyag receptek

A kukorica tápanyag- és vitamin-tartalom szempontjából is jó választás (Fotó: Getty Images)

2. Szín

Ugyan a mi szemünk már nagyon megszokta a kukoricaszemek élénksárga árnyalatát, a nemesítés révén lehet kapni fehér, kék, piros, lila, sőt sokszínű kukoricát is. A lila változatnak például olyan magas az antioxidáns tartalma, hogy koleszterincsökkentéshez és szívinfarktus ellen is alkalmazzák.

3. Szépítő hatású

A kukorica gyógynövénynek is tekinthető, a népi gyógyászat mellett a kozmetikai ipar is előszeretettel használja. Eredményesen alkalmazzák hidratálásra, húgyúti problémák vagy köszvény gyógyítására.

4. Vitamindús

A kukorica gazdag rostokban és vitaminokban, különösen B-vitaminokban. Emellett jelentősebb ásványi anyagai közé tartozik a kálium, a magnézium, a foszfor, a cink, valamint antioxidánsokban, luteinben és zeaxatainban is jeleskedik, amelyek bizonyítottan segítenek megőrizni a szem egészségét.

Főzzük, süssük, grillezzük a kukoricát

A kukorica felhasználásához fontos, hogy a legjobb minőségű csöveket vásároljuk meg.

Keressük az élénkzöld héjú, telt, kerek szemeket tartalmazó kukoricát, és kerüljük a száraz, hiányos vagy barnuló csuhéjú csöveket.

Vásárlás után ne tároljuk sokáig, néhány napon belül használjuk fel a kukoricát.
Nézzünk néhány receptet nyár egyik kedvenc csemegéjéből!

1. Vajas-petrezselymes kukorica

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem
  • 4 cső kukorica

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, közben keverjük össze a vajat, a fokhagymát és a petrezselymet. A keveréket sózzuk, borsozzuk igény szerint.
Tépjünk le fóliadarabokat a kukoricáknak, helyezzük rá a csöveket, majd kenjük meg azokat a vajas keverékkel. A fóliák végét hajtsuk fel, mintha csónakot formáznánk belőlük és süssük puhulásig a kukoricákat.

főtt kukorica tápanyag receptek

Bátran kombináljuk a kukoricát sajttal vagy fűszerekkel (Fotó: Getty Images)

2. Grillezett kukorica fetával és korianderrel

Hozzávalók:

  • 4 cső kukorica
  • 5 dkg majonéz
  • 2 evőkanál chilipehely
  • 4 evőkanál morzsolt feta
  • 2 evőkanál aprított koriander
  • 1 lime negyedelve

A kukoricákat főzzük öt percig forrásban lévő vízben, közben készítsük elő a grillsütőt. Vegyük ki a vízből a csöveket, töröljük át, majd kenjük meg őket majonézzel és szórjuk rá a chilipelyhet. A kukoricákat sózzuk-borsozzuk igény szerint, majd grillezzük öt percig, forgassuk meg, és újabb öt percig grillezzük. Szervírozzuk a kukoricát tányéron egy lime gerezd társaságában, miután rámorzsoltuk a fetát és a koriandert.

3. Kukoricás-krémsajtos rakott karfiol

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg karfiol
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szárított fűszerkeverék (kakukkfű, oregánó, bazsalikom)
  • 10 dkg aszalt paradicsom
  • 15 dkg tejszínes krémsajt
  • 3 dl tejföl
  • 2 tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • vaj a kenéshez
  • 25 dkg főtt kukorica

A karfiolt szedjük kisebb rózsákra, sós vízben főzzük elő, de ne főzzük túl puhára. Szűrjük le. A morzsát az olajon pirítsuk aranybarnára 1 gerezd zúzott fokhagymával, a zöldfűszerekkel és az apróra kockázott aszalt paradicsommal. Sózzuk meg. A krémsajtot keverjük el a tejföllel, a tojásokkal, 1 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, borssal.

A morzsa felét szedjük egy vajjal kikent tűzálló tálba, szórjuk rá a lecsepegtetett kukoricát, helyezzük rá az előfőzött karfiolrózsákat. Öntsük rá egyenletesen a krémsajtos tejfölt, és 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük pirosra. Tálalás előtt szórjuk meg a maradék morzsával.

Kukorica, ahogy még biztosan nem próbáltad. 

Kiemelt kép: Getty Images