- Napok óta tart az extrém meleg, és még velünk is lesz egy darabig.
- Azt tudjuk, hogy ilyenkor fontos a megfelelő hidratálás, de vajon mit érdemes enni ilyenkor?
- Mutatunk pár ételt, amely segíthet „belülről lehűlni”.
Ezekben a napokban is tapasztalhatjuk azt a nyomasztó meleget, amit már egyáltalán nem kíván a szervezetünk. Testünknek épp eleget kell dolgoznia minden percben, hogy valahogy visszaverje a hőség támadásait, de a hűsítő tusoláson túl mit tehetünk mi?
Kánikulában felborul a hőháztartás
Mivel a szervezetnek alapvető célja a test maghőmérsékletének stabil megtartása, komoly pluszmunkát kell végezni a forró hónapokban. A testhőmérséklet emelkedését okozhatja fokozott hőtermelés, például fizikai munka, sportolás, vagy magas külső környezeti hőmérséklet.
Mindkét esetben életbe lép a hőszabályozás, melynek során verejtékezéssel próbáljuk leadni a hőt. Míg az izzadás segít lehűteni a testet, folyadék- és elektrolit vesztéssel jár, melyek pótlása nélkül kiszáradhatunk.
Szélsőséges esetben pedig a tünetek hőkimerültséghez vagy hőgutához vezethetnek.
Hőség idején a szív is extra terhelésnek van kitéve, hiszen a kardiovaszkuláris rendszernek sokkal több vért kell pumpálnia a bőrbe, hogy elvezesse a hőt. Emellett lelassulnak az emésztési folyamatok, így egyáltalán nem mindegy, hogy mit viszünk be az étkezés során.
Ha nyár, akkor grillezés, de hogy tegyük biztonságosan?
Ezeket az ételeket kerüljük kánikulában
Lehetőleg tartózkodjunk az alábbi ételektől a forróság idején, ne adjunk pluszmunkát az amúgy is terhelt szervezetnek.
1. Nehéz, zsíros ételek
Noha kevesebben kívánják a nagy húsokat kánikula idején, még így is sokan elcsábulnak a rántott hús vagy a lángos látványára. Jó, ha tudjuk azonban, hogy a magas zsír- és fehérjetartalmú ételek emésztése sokkal hosszabb ideig tart, amivel több metabolikus hőt termelnek, tehát megemelik a test hőmérsékletét.
2. Fűszeres ételek
Habár a fűszerek serkenthetik a verejtékezést, ami átmenetileg segít lehűteni a testet, hozzájárulhatnak a szervezet kiszáradásához.
3. Koffeintartalmú italok
A kávé, a tea és az üdítőitalok is vízhajtóként működnek, aminek nyáron könnyen kiszáradás lehet az eredménye.
4. Alkohol
Az alkoholos italok ugyancsak kerülendők hőség idején, mivel kiszárítják a szervezetet és rontják annak hőszabályozó képességét.
5. Magas cukortartalmú ételek
A cukorsokk a szervezet cukorszintjének gyors kiugrásához, majd annak összeomlásához vezethet. Nem véletlenül érezzük magunkat ilyenkor lomhának, letargikusnak.
A legjobb ételválasztás hőség ellen
Hatalmas segítség a szervezetnek, ha magas víztartalmú, könnyű, illetve könnyen emészthető ételeket fogyasztunk, és a közérzetünk is jobb lesz tőlük. Nézzünk néhányat közülük!
1. Görögdinnye
Aligha kell bárkit rábeszélni egy szép szelet, hűtött görögdinnyére, de bátran fogyasszunk belőle többet, amikor kileng a hőmérő higanyszála. Magas víztartalmának köszönhetően a görögdinnye egy alapvető nyári gyümölcs, amely segít megőrizni a hidratáltságot és a felfrissülést.
2. Uborka
Szintén magas víztartalmú, hűsítő zöldség az uborka, melyet számtalan formában fogyaszthatunk. Tegyük köretbe, salátába, levesbe, de remekül megállja a helyét mártogatóshoz, limonádéba pedig nincs nála frissítőbb.
3. Kókuszvíz
A kánikula egyik legjobb ellenszere. Természetes elektrolittartalmú ital, ami tökéletes az elveszett folyadékok és ásványi anyagok pótlására, így hidratáltan és energikusan tartja a szervezetet.
4. Leveles zöldek
A spenót, a kelkáposzta és egyéb leveles zöldek nem csupán könnyűek és könnyen emészthetők, de nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosítanak anélkül, hogy leterhelnék a testet.
5. Bogyós gyümölcsök
Nem csupán zamatuk, hanem a hőt visszaverő képességük miatt is tökéletes választás nyáron a bogyós gyümölcs. Az eper, áfonya, málna és társai amellett, hogy hidratálnak, tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segítenek leküzdeni a hő által kiváltott oxidatív stresszt.
6. Joghurt
Remek probiotikumforrásként a joghurt hűsít és nagyon megkönnyíti az emésztést, a gyomor különösen hálás lesz érte. Válasszunk sima, cukrozatlan fajtákat, hogy elkerüljük a cukorterhelést.
Íme további három ok, amiért érdemes görög joghurtot fogyasztani, nem csak hőség idején.
7. Citrusfélék
A narancs, a citrom és a grapefruit frissítő hatásúak és magas a C-vitamin tartalmuk, ami segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladást. Nyári frissítők, saláták tökéletes kiegészítői lehetnek.
8. Hideg levesek
A gazpacho és más friss zöldségekből vagy gyümölcsökből készült hideg levesek hidratálnak, tápanyagdúsak és könnyen emészthetők.
9. Gyógyteák
A cukrozott menzás tea helyett válasszunk inkább gyógyteát. A borsmenta és kamilla teák hidegen is tökéletesen fogyaszthatók, és nyugtató, hűsítő hatással bírnak a szervezetre.
A kánikulában a hidratáltság megőrzése a legfontosabb, mindig legyen nálunk víz, amiből kortyolhatunk akkor is, ha nem érezzük magunkat szomjasnak.
Próbáljunk kisebb adagokat enni, feltétlenül kerüljük a hatalmas ebédeket a déli órákban.
A könnyű és magas víztartalmú ételek és italok fogyasztásával sikeresen vehetjük fel a harcot a hőséggel.
Kánikula idején gyakoribb az ételmérgezés, de vajon hogyan előzhető meg?
Kiemelt kép: Getty Images