- Magyarországon a legtöbben szív- és érrendszeri betegségbe halnak bele, de az örökletes hajlam ellenére táplálkozással, rendszeres mozgással rengeteget tehetsz a szíved egészségéért.
- A táplálkozási szakember szerint elég erről a 3 főbűnösről lemondani, hogy megelőzd a szívbetegségeket.
- Nem kell csak salátán, barna rizsen és tengeri halon élni ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, elég pár káros ételt kiiktatni az étrendünkből.
Az egészséges táplálkozásról elsőre nekem is hatalmas tál zöld saláta, spenótos smoothie, tofu és a napi 3 liter ásványvíz jut eszembe, de nem kell ennyire szélsőségesen étkezni és aszkétaként élni ahhoz, hogy elmondhassuk egészségesen eszünk. Az életmódváltáshoz elég, ha mindenhol kicsit elveszel az ártalmasból és hozzáadsz helyette valami egészségeset.
Ezt az elvet képviseli Michelle Routhenstein táplálkozási tanácsadó is, aki kifejezetten szívbetegeknek segít összeállítani a jó étrendet. Szerinte elég az étrendedből 3 nagyon finom és népszerű élelmiszert elhagyni, és már ezzel is drasztikus változást érhetsz el. A pozitív hatás már néhány hónap elteltével látható lesz a laborvizsgálati eredményen, és még fogyhatsz is, ha lemondasz erről a 3 szívre káros ételről. Nézzük, melyek a főbűnösök, ha a szívünk egészségéről van szó.
Bacon és társai
A bacon, a szalonna, pörc vagy töpörtyű sajnos mind ugyanazt a jelenti a szívnek: eltömődött ereket és rossz vérkeringést. Ha vigyázni akarsz a szívedre, a szalonnát csak különleges alkalmakra tartogasd, vagy hagyd ki teljesen az étrendedből. „A szalonna elkészítési módja is káros hatással lehet a szívre” – mondja Michelle Routhenstein dietetikus-táplálkozási szakértő.
A baconben pontosan az a legkárosabb, amit a legjobban szeretünk benne, a sós-füstös ízt adó pácolás és elkészítés. „A szalonna nátrium-nitrittel való pácolása és magas nátriumtartalma megemelheti a vérnyomást, míg a sütés során keletkező vegyületek hozzájárulnak a gyulladáshoz és az erek károsodásához, ami együttesen növeli a szívbetegségek kockázatát” – részletezi a szakértő.
Tudtad egyébként a nátrium-nitrittel kezelnek sok fémfelületet és a gumigyártáshoz is használják, valamint gyógyszeripar hörgőtágítókba keveri? Pont ezt a vegyületet veszed magadhoz minden alkalommal, amikor szalonnát eszel.
A legszigorúbb szívvédő étrendben egyébként mindenféle feldolgozott hústermék (a sótartalom miatt), a vörös húsok, a zsíros, cupákos húsfélék tiltottak, mert emelik a koleszterinszintet és a vérnyomást és ezáltal rontják az erek állapotát.
7 érdekes tény a szívről, amit kevesen tudnak.
Fehér kenyér és péksütemény
Sajnos minden reggelink, uzsonnánk és vacsoránk alapja, a fehér kenyér is tiltólistára került. A fehér kenyér a magas glikémiás indexe, valamint a tápanyagok és rostok hiánya (a teljes kiőrlésű kenyérhez képest) miatt
gyors vércukorszint-emelkedéshez, inzulinrezisztenciához és elhízáshoz vezethet.
Ezek pedig mind növelik a szívbetegségek és még számtalan más betegség kockázatát.
De miért lett a fehér kenyér a legnagyobb ellenségünk? A fehér kenyérben lévő lisztet megfosztották minden értékes tápanyagtól és rosttól. Ami finomítást után a búzalisztben marad, csak arra jó (azon kívül, hogy isteni finom), hogy túlságosan megemelje a vércukorszintet, hiszen az egész szénhidrát, vagyis cukorrá alakítja a szervezetünk.
Keress olyan kenyeret a boltok polcain, ami legalább fele részben teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz, vagy van benne rozsliszt, olajos magok, lenmag, tönkölybúzaliszt. Ezek már sokkal táplálóbbak, laktatóak, a szívnek és az emésztésnek is jót tesznek.
Mennyi a megengedett sómennyiség naponta, ami még nem árt a szívnek?
Sült krumpli olajban sütve
Amikor bármilyen ételt megsütsz, megváltozik a tápértéke, de ha bő olajban sütöd ki, akkor még felesleges zsírral is felszívja magát. A magas hő hatására a zöldség vizet veszít, és zsírt szív magába. Ez különösen igaz a sült krumplira, ráadásul a kumpli olaját nem egyszer használják az éttermekben, hanem akár 10-20 alkalommal is, mai pedig rákkeltő hatású. És akkor még azt nem is említettük, hogy
a sült krumplit bőven megsózzuk, ami szintén nagyon ártalmas a szívnek.
Olajban sült krumpli helyett süsd tepsiben, légkeveréssel a burgonyát, fűszerezd fokhagymával, zöldfűszerekkel, őrölt paprikával, mert ha elég ízgazdag a krumpli, akkor a sót sem fogod hiányolni róla.
Milyen ételek jók a szívnek?
A növényi alapú táplálkozás nagyon egészséges, jó a szívnek és gyakorlatilag minden szervünk, sejtünk meghálálja, de nem mindenki ízléséhez passzol. Már az is nagyon sok élettani előnnyel jár, ha a táplálékod háromnegyede zöldségekből, gabonákból, gyümölcsökből áll.
A szója és az abból készült élelmiszerek, az olajos magvak, az avokádó, a kókuszolaj, olívaolaj, a hüvelyesek mind nagyon egészségesek. Ha nem bírjuk állati fehérje nélkül elképzelni az életünket, akkor válasszunk alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, húsokat, tengeri és édesvízi halakat, rákot, kagylót.
Tudtad, hogy ez a gyakori alvásprobléma szívbetegséget jelezhet.
Kiemelt kép: Getty Images