- A magyar bor már a múltban is népszerű volt Európában.
- A borvidékek kiemelten fontos szerepet játszanak a turizmusban.
- Hazánkban rengeteg féle szőlőfajta található, egyaránt népszerűek a fehér- és a vörösborok.
Magyarország dombvidéke gazdag vulkanikus, illetve számos más olyan talajtípusban, ami az igazán finom, különleges borok készítéséhez kell. A közép-európai, kontinentális éghajlat kedvez az aromás fehérboroknak, az évi átlagosan 2000-2200 napsütéses óra pedig a vörösborok előállításához is nagyszerű feltételeket teremt. Nem csoda tehát, hogy
hazánk Európa egyik legjelentősebb bortermelő országa volt már a múltban is
– viharos történelem, háborúk és megszállások ide vagy oda.
Hála annak, hogy mi adunk otthont a világ egyik legjobb édes borának, a tokaji aszúnak, a messzebbi tájak bortérképére is felkerültünk: az elmúlt években a hazai borgasztronómia, a borkóstolók és a bortúrák is népszerűvé váltak az ide látogató turisták számára.
Kövesdi Zsófia már elmondhatja magáról, hogy díjnyertes borával utat nyitott a magyar vörösbor számára Európában. Ismerd meg a történetét!
Országszerte összesen 6 borrégióval büszkélkedhetünk, borvidékből pedig – ami a régióval ellentétben kisebb területi egységet jelöl – ennél is több van (hogy pontosan mennyi, azt a kvízkérdésekre való tekintettel most nem áruljuk el).
A legtöbb magyar borvidék sajátos adottságokkal rendelkezik, és ennek megfelelően termel változatosnál változatosabb, egyedi és adott régióra jellemző borokat. Mindezt pedig olyan páratlan, meseszerű környezetben teszi, ahová bármikor szívesen ellátogatnánk, akár kirándulás, akár borkóstolás a cél.
Nők Lapja kvíz: Jól ismered a magyar borvidékeket?
Az őszi szüreti időszak hangulata, ízei, illetve az ezzel járó társas események, kulturális programok vigaszként hathatnak ránk a nyár és a vakáció időszaka után. Ha kicsit te is szomorkodsz még, töltsd ki Nők Lapja kvízünket, és fedezd fel újra, hogy mennyi minden van, amit szeretni lehet az őszben!
Nők Lapja kvíz: melyik hozzávaló nem kell a magyaros ételekbe?
Kiemelt kép: badacsonytomaji szüret 1943-ban (Fortepan / Kovács Györgyi)
Tesztfotó: Getty Images