- A gyógynövényeket évezredek óta alkalmazza az emberiség gyógyászati célokra.
- Bizonyos készítmények óriási népszerűségre tettek szert a közösségi médiának köszönhetően.
- Csak azért, mert valami természetes, még nem biztos, hogy biztonságos is.
A különböző vicces videók és szépségtrükkök mellett a TikTok lassan a fiatal korosztály elsődleges hírforrásává válik, ahol egyre többször tájékozódnak egészségügyi témában is. Ennek köszönhetőn számos felhasználó mesél pozitív tapasztalatairól a gyógynövényes kiegészítőket illetően.
A Michigani Egyetem kutatóinak új tanulmánya azonban meglepő eredményeket tárt fel: becslések szerint 15,6 millió amerikai felnőtt – vagyis a lakosság 5%-a – fogyasztott az elmúlt 30 napban olyan gyógynövényt tartalmazó terméket, amely káros lehet a májra.
Bár
a gyógynövénnyel ellátott kiegészítők „természetesnek” tekinthetők, nem feltétlenül biztonságosak,
ugyanakkor nem igényelnek felülvizsgálatot vagy jóváhagyást az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól.
Ezzel együtt előfordulhatnak mellékhatások is, bizonyos gyógynövények pedig befolyásolhatják egyes gyógyszerek hatását.
Hat gyógynövény lehet veszélyes
A kutatás során 9500, átlagosan 47,5 éves felnőtt adatait elemezték, akik részt vettek a vizsgálatban. A tudósok különösen hat összetevőre koncentráltak, amelyeket korábban potenciálisan májkárosítónak tartottak.
Ezek a következő gyógynövények: ashwagandha, fürtös poloskavész, garcinia cambogia, zöld tea kivonat, vörös rizs élesztő, kurkuma.
„Ezek a gyógynövények olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek potenciális májkárosodást okoznak”
– mondta Alisa Likhitsup klinikai adjunktus, a tanulmány vezető szerzője. „Egyelőre nem ismert, hogy ezek a termékek hogyan okoznak májkárosodást, de valószínűleg az elfogyasztásuk után a máj anyagcseréje tehető felelőssé” – tette hozzá.
A szakember gyakorló hepatológusként sok beteggel találkozott, akiknek étrendkiegészítők miatt volt májkárosodása, sőt egyes esetekben májátültetésre is szükség volt. Az adatok szerint a gyógynövényekhez köthető májkárosodások a 2004-2005 közötti hét százalékról húsz százalékra emelkedtek a 2013-2014-es időszakra.
A piac hemzseg a rossz termékektől
A tanulmányban résztvevők 58 százaléka mondta azt, hogy legalább egyszer bevett valamilyen gyógynövény kiegészítőt a megelőző 30 napban. „Remélhetőleg az eredmények felhívják a betegek és az egészségügyi szolgáltatók figyelmét is arra, hogy a lakosság rendszeresen fogyaszt májkárosító összetevőket tartalmazó termékeket, amelyek nincsenek szigorúan szabályozva” – hangsúlyozta Alisa Likhitsup.
Problematikusnak nevezte a téves címkézést is, ami ugyancsak felülvizsgálatra szorulna.
„A tanulmány eredményei aggasztóak és megerősítik azt, amit a gyakorlatban, a közösségi médiában és az egészségügyi körökben rendszeresen megfigyelek” – mondta Monique Richard dietetikus.
Úgy véli, hogy rengeteg csodát, gyógyulást ígérő termék kapható a piacon, és a helyzetet súlyosbítja, ha hozzá nem értő influenszerek, önjelölt gyógyítók reklámozzák. Emellett
túl sok a hamisított, lejárt, veszélyes összetevőket tartalmazó étrendkiegészítő,
és egyre több beteg diagnosztizálja saját magát a különböző félrevezető információkra alapozva.
Emiatt sokszor úgy szednek be gyógynövény pirulákat, hogy nincsenek tisztában azzal, mit vásárolnak, vannak-e mellékhatások, milyen összetevő mire hat. A dietetikus minden betegnek azt javasolja, hogy szakemberrel konzultáljon bármilyen étrendkiegészítő szedése előtt.
Hétköznapi tanácsként pedig az élelmiszeralapú megközelítést javasolja. Tehát a kiegészítő készítmények helyett inkább a főzés során érdemes hozzáadni a gyógynövényeket, természetes formájukban.
Íme, a tökéletes stresszoldó és alvásjavító gyógynövény.
Kiemelt kép: Getty Images