terhesség autizmus

Ha ezeket eszed terhesen, ötödével csökkentheted az autizmus kialakulását

Mindannyian aggódunk azért terhesen, hogy a baba minél egészségesebb legyen. Igyekszünk jó szokásokat felvenni, vitamindúsan táplálkozni, kerülni a stresszt. Ha ezt a kis pluszt is beiktatjuk, még az autizmus kialakulásának esélyét is csökkenthetjük.

A tudósok azonosítottak egy konkrét élelmiszert, amely csökkentheti az autizmus kialakulásának kockázatát. A National Institutes of Health által támogatott tanulmány szerint ha a várandósság idején legalább havonta egyszer halat eszünk, 20 százalékkal csökkenthetjük az autizmus esélyét. Még annak is kisebb lesz az esélye, hogy később autizmussal kapcsolatos tulajdonságok alakuljanak ki a gyerekünknél.

Miként segít a hal a terhesség idején?

A hal természetes omega-3 zsírsavakat és más fontos tápanyagokat tartalmaz. Emellett a benne található jód, vas és cink létfontosságúak a baba agyának, beszédének és hallásának fejlődése szempontjából. A Drexel Egyetem által vezetett tudóscsoport közel 4000 nőt elemzett a kutatás során. A halfogyasztásukról és a halolaj-kiegészítők használatáról kérdezték őket. Kiderült, hogy azok, akik omega-3-tartalmú étrend-kiegészítőt szedtek, nem tapasztaltak olyan szintű javulást az autizmus kockázatának szempontjából, mint azok, akik a halhúst fogyasztották.

terhesség autizmus

A terhesség alatt evett hal csökkentheti az autizmus kockázatát (Kép: Getty Images)

Vigyázzunk a higannyal!

Ez azért is érdekes, mert sokan azért veszik le a halat az étrendjükről, mert a tengerek, tavak olyan mértékben szennyezettek higannyal, mikroműanyagokkal és káros anyagokkal, hogy az, pláne felhalmozódva a szervezetünkben, komoly kockázatot jelenthet. A kutatók szerint azonban a fejlődő magzatnak szüksége van a halban található szelénre, jódra, vasra vagy D-vitaminra. Ezek az omega-3 zsírsavakkal együtt hatnak pozitívan.

Javítják a szív és a csontok egészségét, csökkentik a későbbi elhízás, túlsúly, és még a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is.

Csakhogy a túlzásba vitt halfogyasztás a higany miatt valóban veszélyes lehet, ezért a havi egy alkalom elegendőnek bizonyul a pozitív hatások kialakulásához. A legtöbb higany a kardhalban, a cápában, a nyers kagylókban és a füstölt vagy pácolt halakban található. A legkevesebb a szardíniában, a tintahalban, a tengeri és vörös keszegben, a szardellában és a kék puha tőkehalban van, inkább ezeket részesítsük előnyben.

A terhesség alatt tapasztalt érzésekre sem árt odafigyelni.

Kiemelt kép: Getty Images