- Szinte mindent kibír a maca gyökér, egyebek közt emiatt is használták őseink.
- Többféle területen támogathatja az egészségünket a maca.
- Azonban nem feltétlenül lehet mindenki számára ajánlott a fogyasztása.
Manapság egyre több étrendkiegészítő, vitamin, természetes készítmény közül választhatunk, amelyek pozitív hatással vannak a szervezetünk működésére. Különösen felkapottak lettek az ősi kultúrák által használt termékek, például a maca gyökér is.
Kiváló a tűrőképessége
A perui ginzegnek is hívott maca por egy, az Andok középső részén őshonos keresztesvirágú zöldség gyökeréből készül, amely rokonságban áll a brokkolival és a kelkáposztával. Rendkívül ellenálló növénynek tartják, mely a legzordabb körülményeket is képes túlélni. Ezt igazolja az is, hogy Peru és Bolívia területén, négyezer méteres magasságban termesztik.
Az andoki őslakosok már évszázadok óta fogyasztották a maca gyökerét egészségük és általános jólétük fenntartására, amikor az első írásos emlék megjelent róla. Cieza de Leon, spanyol konkvisztádor a 16. század közepén kiadott perui krónikájában említi meg a csodagyökeret, a maca megnevezést pedig elsőként Bernabé Cobo jezsuita misszionárius használja.
A maca gyökér három színben is pompázhat, piros, sárga és fekete, és a felhasználása szintén változatos: fogyasztjuk hagyományosan sütve, levesben, de a leginkább por alakjában használjuk ételbe keverve vagy étrendkiegészítőként.
A maca gyökér természetes ajzószer és hangulatjavító
A gyógynövény nagy mennyiségben tartalmaz B-, C-, és D-vitaminokat, esszenciális zsírsavakat, különböző ásványi anyagokat és nyomelemeket. Több fronton fejti ki jótékony hatását.
1. Adaptogén gyógynövény
A hagyományos kínai orvoslás régóta ismeri az adaptogének jótékony hatásait. Ezek jellemzően olyan gyógynövények, amelyek segítik a szervezet alkalmazkodását. Az endokrin rendszer erősítésével a test jobban megbirkózik a stresszel, és könnyebben fenntartja a a fizikai, valamint mentális állóképességet. Más adaptogénekhez hasonlóan a maca gyökér erősíti az immunrendszert, támogatja az egészséges energiaszintet és egyensúlyban tartja a hormonháztartást.
2. Hatással van a libidóra és a termékenységre
A maca gyökér egyik legfőbb felhasználási területeként a szexuális működés zavarait szokták emlegetni. Szakértők hangsúlyozzák, hogy az emberekre vonatkozó tanulmányok még nem állnak rendelkezésre elégséges mértékben, és az eddigieknek sem teljesen egyértelmű az eredménye, de vannak egyértelmű tendenciák. Egy 2015-ös kutatásban antidepresszánsok miatt libidócsökkenéssel küzdő nők csoportja 12 héten át fogyasztott maca port, és jelentős libidó javulásról számoltak be. (A mintát ugyanakkor túl kis létszámúnak tartották.)
Férfiakkal is végeztek kísérleteket: 8 héten keresztül, naponta kétszer 1,5-3 gramm maca port fogyasztottak egészséges férfiak, akik ugyancsak egyértelmű libidó növekedésről számoltak be. Egy másik kutatásból pedig az derült ki, hogy 12 hetes fogyasztás után a
maca gyökér jótékony hatással volt az enyhe merevedési zavarokra is.
Sőt állatkísérletek során kimutatták, hogy a maca gyökér javíthatja a sperma minőségét! Hasonló eredmények jöttek ki a férfiakkal végzett vizsgálatokat követően, a kiscsoportos minta miatt azonban további kutatások szükségesek a témában.
3. Maca gyökér a menopauza alatt
Szuperélelmiszerként a maca támogatja az endokrin rendszer és különösen az agyalapi mirigy és a mellékvese működését, ezáltal a hormonháztartást is szabályozza. Ennek eredményeként a menopauzában lévő nők nagy hasznát vehetik, hiszen
enyhítheti a változókor alábbi tüneteit: hőhullámok, ízületi gyengeség, fáradékonyság vagy hangulatváltozások.
Növeli tovább a csontsűrűséget, így hatékony lehet a csontritkulás megelőzésében és kezelésében. Mivel a serkentő hatású gyógynövény pozitív hatással van az ösztrogénképződésre, a menstruációs fájdalmak mérséklésére is sikerrel bevethető.
4. Energizál és javítja a hangulatot
A maca adaptogén tulajdonságai a stresszel szembeni fokozott ellenállásban, a fizikai és szellemi teljesítőképességben, valamint a szorongás csökkenésében nyilvánulnak meg. Az állat- és az emberi kísérletek során is arra jutottak a kutatók, hogy enyhe stressz esetében a maca gyökér antidepresszánsként viselkedik.
Hogyan fogyasszuk a maca gyökeret?
Por állaga és diósabb ízvilága miatt könnyedén hozzáadhatjuk a gyógynövényt édes ételekhez és pékárukhoz. Süteménytészták remek kiegészítője, de energiagolyókat is készíthetünk belőle. A maca por elkeverhető turmixban, gyümölcslében, zöldséglében, de hozzáadhatjuk a reggeli müzlihez, joghurthoz vagy desszerthet. A javasolt adag maximum naponta 3 gramm.
Terhes vagy szoptató nők esetében érdemes szakemberrel konzultálni a fogyasztást illetően, de azok se kezdjenek maca gyökeret szedni hirtelen ötlettől vezérelve, akik valamilyen fennálló egészségügyi problémával rendelkeznek vagy folyamatosan gyógyszereket szednek.
Mutatunk természetes gyógymódot fáradtság ellen.
Kiemelt kép: Getty Images