- A csak növényi alapú étkezésnek egyre több híve van világszerte, vegán étteremből is egyre több létezik, de figyelni kell, milyen vega ételt választunk.
- A nyers zöldségek, a hüvelyesek, a szója és az olajos magok rendkívül egészségesek, de csak akkor, ha nem gyorsételként esszük.
- Egyre szaporodnak az ultrafeldolgozott vegán ételek a boltok polcain, amik semmivel sem jobbak, húsos, tejes társaiknál.
Bizonyára te is észrevetted azt a tendenciát, hogy az élelmiszerüzletek polcain egyre nagyobb a választék a vegán ételek és alapanyagok között. Van már vegán gyros, hamburgerpogácsa, fasírt, virsli, darált hús utánzat, növényi grillsajt és még sorolhatnánk a lehetőségeket. Ez persze örvendetes, hiszen azoknak is van lehetősége válogatni, akik valamilyen okból lemondtak az állati eredetű ételek fogyasztásáról.
A vegánok nem esznek mézet, semmiféle tejterméket, tojást, hústermékeket, helyette viszont olyan fogásokat szeretnének enni, ami hasonlít az állati eredetű verzióra. Tehát erkölcsi vagy egészségügyi okokból lemondanak nem vegán dolgokról, de a régi kedvenc „tiltott” kaják ízét, állagát szeretnék újra érezni.
A vegán junk food
Így születnek olyan fogások, mint a vegán burger, hot dog, pizza, tiramisu, sajttorta és társaik, amikben viszont rengeteg ultrafeldolgozott alapanyag van. Így romlik az ételek minősége, tápanyag- és rosttartalma, vagyis a vegán étkezés végül semmivel sem lesz egészségesebb, mintha néha ennének jó minőségű állati eredetű fehérjét.
3 ok, amiért érdemes néha húsmentes időszakokat tartani és vegán étrendet követni.
A tejtermékeket utánzó növényi koppintások többsége szinte olyanok, minta margarint ennénk, amihez tesznek egy kis növényi fehérjét is. Ha választhatunk, akkor inkább szója, kókusz vagy kesudió alapú növényi sajtokat, krémeket együnk.
Az élelmiszerek feldolgozottsági szintjének kategorizálására bevált módszer a Nova-rendszer. Fernanda Rauber, a brazíliai São Paulo-i Egyetem táplálkozásepidemiológusa a BBC-nek így vázolja fel az feldolgozás egészséges és káros szintjeit: „A Nova különbséget tesz a feldolgozás különböző szintjei között,
a kategorizálás elismeri, hogy nem minden feldolgozott élelmiszer káros.
Az élelmiszer feldolgozás számos típusa (például a pasztörizálás vagy az erjesztés) fontos az élelmiszer-biztonság és a táplálkozás szempontjából.” Az intenzívebb feldolgozás az, ami aggasztja Raubert. „Az ipari feldolgozás azon típusa káros az egészségre, amelyik többszörösen kezelt, ultrafeldolgozott élelmiszereket állít elő.”
Mitől lesz ultrafeldolgozott az étel?
A Nova-rendszerben egy élelmiszer akkor minősül ultrafeldolgozottnak, ha legalább egy összetevője olyan alapanyag, amelyet egy átlagos háztartásnak nem része. Ilyen például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup vagy hidrolizált fehérje. Az olyan adalékok is ide sorolandók, amelynek célja a termék vonzerejének növelése – ilyenek sűrítő vagy emulgeálószerek.
Ahogy a nem vegán ételeknél, úgy a növényi élelmiszereknél is nézzük meg a címkét, ha rengeteg adalékot, tartósítószert, állagjavítókat tartalmaz, akkor ne vegyük meg, készítsük el otthon inkább azt a vegaburgert vagy édes sajtkrémet magunknak, minthogy felesleges (és nem feltétlen egészséges) anyagokat vigyünk be a szervezetünkbe.
8 étel, amiről csak azt hisszük, hogy vegán vagy vegetáriánus.
Így lesz egészséges a vegán étkezés!
Az egész világon nő az túlságosan feldolgozott kész, félkész, ipari élelmiszerek fogyasztása. Egy 2023-as brit tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelemiszerek 10%-os növelése is az étrendben már 2%-kal növeli a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét, valamint a petefészekrák esélyét 19%-kal.
Olyan vegán ételek fogyasztását rendszeresítsük, ami nem feltétlenül egy húsos verzió utánzata, hanem egy önálló növényi alapú fogás. Ilyen mondjuk a lencse-édesburgonya curry, a borsópörkölt vagy egy gazdag saláta tofuval, pirított magokkal. De olyan finomságokat is elkészítetünk vegán formában, mint az almás pite vagy a brownie.
A vegán étrend rengeteg kreativitást igényel, igyekezzünk kihasználni a növények előnyeit, és ne úgy tekintsünk rájuk, mint húspótlókra. Minél kevesebb hőhatásnak tegyük ki a vegán étel alapanyagokat, és bátran használjuk a fűszereket, hogy változatos, ízletes, színes ételeket tegyünk a tányérunkra.
Persze nem tarthatjuk a vegánok egyik legfontosabb elvét figyelmen kívül, vagyis azt, hogy akármilyen pocsék minőségű vegán ételeket is esznek, nem kell hozzá megölni vagy megkínozni egy állatot sem. Ez nagy részt tényleg így van, de ettől még a vegánok a saját egészségüket is tarthatnák legalább olyan fontosnak, mint az állatokét.
Zöld szoba podcast: Dióhéjban a vegánságról.
Kiemelt kép: Getty Images, forrás: BBC