„Az én anyukám nem szerette, ha gyerekként a konyhában lábatlankodunk, kifejezetten elzavart. Menj be a szobába! Ne legyél itt láb alatt! Elég ideges volt, amikor a főzött, így nem sokat leshettem el tőle. Viszont rengeteget tanultam a keresztanyukámtól és az ő anyukájától, aki az anyám nővére. Marika nénje – a családban így hívjuk – most 80 éves, teljesen más a személyisége.
Nagyon jó a kapcsolatunk, és hasonló ízvilággal főz, mint az anyukám. Szabolcsi származású, kitűnő leveseket csinál. Én is minden héten legalább két-három levest főzök, az tuti. Sok mindent elsajátítottam, de amit mindenképp meg akarok még Marika nénjétől tanulni, az a szabolcsi töltött káposzta. Más, mint a klasszikus, savanykás töltött káposzta, ez paradicsomos és édes. Nem mindegy, hogy milyen káposztafejet a vásárolunk, mert nagy durung levelekből nem lehet cuki, pici töltött káposztát csinálni – ezért itt már a káposzta kiválasztás is nagyon kardinális.
Marika nénjétől lestem el az alapokat, de nagyon sok receptet az internetről tanultam. Egyszer csak jött egy kattanás, és egyre több mindent kipróbáltam, kísérleteztem, hogy lehet megvalósítani. A gyerekeim négy és hétévesek, és mint ebben az életkorban általában, nagyjából hatféle ételt esznek meg. Túrógombócot viszonylag gyakran szoktam készíteni, mert a túrót nagyon szeretik a lányok, és amikor már ráununk a palacsintára, ez egy tök jó alternatíva.
Csemer Bogi túrógombóc receptje
A túrógombóchoz egyébként van egy nagyon kedves történetünk is. Így zajlott a jelenet:
– Jaj, nem hiszem el, szétesett a túrógombóc! Pedig mindent úgy csináltam, ahogy a recept mondta. És annyira szerettem volna nektek örömet okozni!
Erre Lenke, a kislányom:
– Figyelj, Anya! Gyere le ide hozzám, hogy egy magasak legyünk és meg tudjalak ölelni. Semmi baj, nyugodj meg. Az a lényeg, hogy szeretetből csináltad, és így is meg fogjuk enni.
– Te hogy lehetsz ennyire kedves?
– Azért, mert kedves az anyukám.
– Szerintem, te magadtól vagy ilyen kedves. Ismertem már olyat, hogy valakinek kedves volt az anyukája, és a gyereke meg nem, de olyat is, hogy nem volt kedves az anyuka, de a gyereke meg igen. Szóval szerintem te magadtól vagy ilyen kedves személyiség.
– Végül is szerintem is. De szerintem miattad is.
Hogy miért esett szét a gombóc, a mai napig nem tudom, talán a recept szerint megadott búzadara kevés volt, ezért abból azóta kicsit többet teszek. Ez is olyan, mint minden más, minél többször elkészíted, annál ügyesebb leszel benne.
Hozzávalók (4 személyre):
500 g tehéntúró | 180 g búzadara | 2 db tojás | 1 kávéskanál só | 1 cs vaníliás cukor | 200 g zsemlemorzsa | 2 ek napraforgó olaj | 100 g porcukor (tálaláshoz) | 200 g tejföl (tálaláshoz) | 1 citrom teljes leves | 1 kiskanál fahéjas cukor
Elkészítés:
A búzadarát a tojással és a túróval alaposan összekeverjük egy villával. Beletesszük a sót, egy fél citrom levét és egy zacskó vaníliás cukrot. Nagyon fontos, hogy ezután minimum 2-3 órát állni hagyjuk a hűtőben, hogy a búzadara megszívja magát.
Ezután vizet forralunk egy nagy lábosban és miközben melegszik a víz, addig gombócokat formálunk a kezünkkel a túrós keverékből. Forrásban lévő vízbe potyogtatjuk a gombócokat, és amíg fő, addig olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, amit összekeverünk egy kis adag fahéjas cukorral. Ha már aranybarnára pirult, akkor óvatosan beleforgatjuk a megfőtt gombócokat. A tálaláshoz a tejfölt összekeverjük a porcukorral és maradék citrom levével.
Jó étvágyat hozzá!”
Ha szívesen inspirálódnál a konyhában, figyeld Kedvenc receptem című sorozatunkat, amelyben például Tóth Krisztina maradékmentő sütőtök tortáját is láthattad már.
A fotókért (is) köszönet Csemer Boglárkának!