vércukorszint csökkentő fűszerek

5 finom fűszer, ami segít kordában tartani a vércukorszintet

Nemcsak az a fontos, hogy kerüljük a kritikus ételeket, hanem az is, hogy olyan alapanyagokat fogyasszunk, melyek kifejezetten hozzájárulnak a vércukorszint csökkentéséhez.
  • Az orvosi készítmények mellett cukorbetegség esetén az életmódváltás is elengedhetetlen.
  • Nemcsak ízletessé teszik az ételeket a fűszerek, de befolyásolják a vércukorszintet is.
  • A szakértő elárulja, ezekkel a keleti fűszerekkel hogyan befolyásolhatod az emésztést és az anyagcserét. 

Amint kiderül, hogy a normál értéknél magasabb a vércukorszintünk – az Egészségügyi Világszervezet szerint az egészséges tartomány 70 és 100 milligramm/dl (3,9-5,6 mmol/l) között van – elengedhetetlen a mielőbbi kezelés.

A kontrollálatlan vércukorszint ugyanis számos súlyos szövődménnyel járhat, például felléphetnek szív- és érrendszeri betegségek, vesekárosodás, látásromlás és végtagzsibbadás, a rossz keringés pedig végső esetben még amputációt is maga után vonhat.

Ám az orvosi készítmények mellett, az előírt életmódváltás során mi magunk is beépíthetünk még olyan további alapanyagokat, melyekkel természetes módon tarthatjuk kordában vércukorszintünket. Persze ezek nem helyettesítik az ilyenkor javasolt, egészséges élelmiszereket – a zöld leveles zöldségeket, a bogyós gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonákat, a dióféléket, valamint az alacsony zsírtartalmú ételeket –, melyek mind segítenek kiegyensúlyozni a vércukorszintünket.

Ám talán nem is sejtettük, hogy a tudomány szerint konyhánk legapróbb összetevői, vagyis a különleges fűszerek szintén vércukorcsökkentő hatással bírnak. Nmami Agarwal táplálkozási szakértő szerint

az indiai konyhában számos olyan gyógyhatású fűszer és gyógynövény megtalálható, ami képes felvenni a harcot a diabétesszel

és meg is osztotta olvasóival gondosan összeállított listáját. A felsorolás csupa olyan ételízesítőt tartalmaz, melyet érdemes beépíteni a cukorbetegek étrendjébe. Mutatjuk is, melyek ezek a szakértő által ajánlott jótékony fűszerek!

Hogyan képes a fűszer hatni a vércukorszintre?

Mielőtt azonban rátérnénk a fűszerlistára, röviden tisztázzuk, vajon egy kevécske fűszer egyáltalán miként tud segíteni a vércukorszint szabályozásában? Egy kutatás során 250 antidiabetikus vegyületet találtak bizonyos fűszerekben és gyógynövényekben, melyek hozzájárultak a fehérjék működésének szabályozásához és így közvetett módon a cukorbetegség kezeléséhez. 

Olyan növények, mint például a babérlevél, az édesgyökér és a kakukkfű, különösen sokféle fehérjére hatással voltak, az eredmények így egyértelműen kimutatták, a több különféle vegyület együttes erővel mérsékelte a cukorbetegséggel kapcsolatos problémákat a szervezetben.

vércukorszint csökkentő fűszerek

Ízletessé teszi az ételeket, italokat és még egészségesek is ezek a fűszerek, mert csökkentik vércukrot (Fotó: Getty Images)

Csökkentsd fűszerekkel a vércukorszintedet!

Feketekömény

Ritkábban használjuk megszokott receptjeinkhez, pedig a feketekömény magjának – amit az áldás magjának is neveznek – aktív összetevője, a timokinon növeli a hasnyálmirigy inzulintermelését. Ezen felül erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai miatt védi is az emésztőenzimeket és hormonokat termelő szerv sejtjeit, így több fronton támogatja a 2-es típusú cukorbetegség kezelését.

Ez a dióféle segít a gyulladt beleket megnyugtatni, regenerálni.

Fahéj

Már 6 gramm egész fahéj a reggeli kávénkba 25%-al csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, továbbá a prediabétesz és a diabétesz kezdeti tüneteire is pozitív hatással van.

Nmami Agarwal azt mondja, a fahéj a legerősebb antidiabetikus fűszer,

mivel metil-hidroxi-chalkon polimert tartalmaz, ami serkenti a glükózfelvételt. Mindemellett a fahéj vírus-, baktérium- és gombaellenes tulajdonságokkal egyaránt rendelkezik és gyulladáscsökkentő hatással is bír. 

Gyömbér

A gyömbér aktív vegyületei, a gingerolok és a shogaolok ugyancsak javíthatják a sejtek glükózfelvételét, továbbá növelik az inzulin-érzékenységet. A gyömbérről köztudott, hogy csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt, ami szintén kulcsszerepet játszik a vércukorszint szabályozásában. Az ajánlott mennyiség naponta legfeljebb 4 gramm, ha szabályozni szeretnénk az inzulintermelést.

Kurkuma

A kurkuma valódi szuperfűszerként utasítja maga mögé jótékony társait és a táplálkozási szakértő szerint sem csupán erős antioxidáns – hasznos kurkumin vegyülete a cukorbetegség szövődményeinek kezelésében is a segítségünkre lehet. Mindemellett a kurkuma szabályozza a vércukorszintet, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító, emésztésjavító, védi a szív- és érrendszert, továbbá a májat és az ízületeket is. 

Sáfrány

Ennek a másik színpompás indiai fűszernek egyaránt ott a helye a konyhánkban, mivel azáltal csökkenti a vércukorszintet, hogy az inzulinérzékenységre, a gyulladásos folyamatokra hat. A benne található krocetin nevű bioaktív vegyület támogatja a glükóz anyagcserét, ami hozzájárulhat a jobb vércukorszint-szabályozáshoz. A sáfrány napi ajánlott mennyisége általában 30-50 mg között van, ez a mennyiség már elegendő ahhoz, hogy kihasználjuk a fűszer jótékony hatásait.

5+1 jótékony gyümölcs magas vérnyomás ellen.

Kiemelt kép: Getty Images