- A bőrápoláshoz hasonlóan, a hajápolást és belülről kell kezdenünk: a sokszínű, egészséges táplálkozás segít megőrizni a haj egészségét.
- A hideg és száraz levegő a hajnak és a fejbőrnek is árt, így télen még jobban figyelni kell a bevitt tápanyagok mennyiségére.
- A következő 5 étel, hetente több alkalommal is szerepeljen az étrendedben és nemcsak a hajad, de az egész szervezeted meghálálja majd.
Valójában minden évszakban küzdünk a hajunkkal, tavasszal és ősszel a hajhullás keseríti meg az életünket, nyáron az erős nap és a túlságosan klóros víz miatt szorul a hajkoronánk extra ápolásra, a hideg beköszöntével pedig a fokozott és tudatos vitaminbevitelen van a hangsúly.
„Az egészséges hajhoz nélkülözhetetlen a D-, a C-vitamin, valamint a cink, és változatos, ezeket a tápanyagokat is tartalmazó étrendet kell ennünk rendszeresen – tanácsolja Sam Cinkir, az Este Medical Group igazgatója és bőr- és hajspecialistája. – Ha például nem eszünk elég fehérjét, a haj száraz, törékeny és gyenge lesz. A vas szintén létfontosságú az egészséges hajhoz, mivel segít fenntartani a tüszők jó vérellátását.”
5 hajszépítő étel
A szakértő szerint a következő 5 ételből legalább az egyiket minden nap ennünk kellene ahhoz, hogy a hajunk egészséges, erős és fényes maradjon a hideg, téli időszakban.
1. Hajhidratáló lazac
A lazacban található nagy mennyiségű omega-3 zsírsav rugalmassá varázsolja a hajat, csökkenti a töredezést, és ellenállóbbá teszi azt a zord téli levegővel szemben. Az omega zsírsavaktól a haj hidratált marad még a hideg levegőben is, és hajkoronánk így kibírja a benti száraz, meleget is. Ebben a zsíros halban rengeteg még a D-vitamin, ami szintén nagyon fontos az egészséges fejbőr és az erős haj fenntartásában.
2. Hajerősítő spenót és más zöld leveles zöldségek
A spenótban és a többi leveles zöldségben rengeteg vas és C-vitamin van. Ha sokat eszünk ezekből a leveles zöldségből, megakadályozhatjuk a télen egyébként gyakori hajhullást. A vas erősíti a hajhagymákat, a szintén a spenótban található A-vitamin pedig a fejbőr egészségét támogatja.
5 lépéses hajápolási rutin őszülő, száraz, festett hajra.
3. Hajnövesztő tojás
A tojásban található rengeteg B-vitamin azért jó, mert az egyik B-vitamin, a biotin felel a gyorsabb hajnövekedésért, sőt a B12-vitamin még az őszülést is lelassítja.
A biotinhiány a hajszálak elvékonyodásához, töredezéséhez vezet.
Emellett a tojásban még rengeteg cink és szelén van, ami pedig a fejbőrnek jelent igazi mannát.
4. Korpásodás ellen édesburgonya
Az édesburgonya telis-tele van béta-karotinnal, amiből a szervezet előállítja az A-vitamint. A béta-karotin azért szükséges, mert a segítségével fejbőr nem szárad ki olyan gyorsan hidegben, nem fog viszketni, korpádodni, ha pótoljuk naponta ezt az elővitamint.
Az A-vitamin az éppen optimális faggyútermelés idézi elő, vagyis a haj nem lesz tőle zsírosabb, de a fejbőrön éppen annyi faggyú lesz, amennyi hidegben védelmet ad.
5. Csillogó haj olajos magokkal, diófélékkel
A diófélékben rengeteg omega-3 és E-vitamin van, mindkettőnek erős gyulladáscsökkentő és regeneráló hatása van. A hideg, száraz időben és a sapka alatt legtöbbünknek rendszeresen viszket a fejbőre, a vakarástól pedig kis sebek is kialakulhatnak. Ezek a tápanyagok viszont gondoskodnak arról, hogy mind a bőr, mind a haj puha és hidratált maradjon. A magokban egyébként van még cink is, ami pedig a haj töredezését akadályozza meg.
Ha ezt az öt ételt rendszeresen variálod és hetente többször mozogsz, akkor nagy valószínűséggel a tél végre sem fog teljesen kiürülni és lemerülni a szervezeted.
Ha természetes hajápolás, akkor vesd be a rozmaringolajat és az almaecetet is!
Kiemelt kép: Getty Images