- Kísérletezni természetesen lehet, különösen főzés közben.
- Ami viszont a desszerteket, a házias fogásokat és a különféle nemzetek finomságait illeti, a legtöbb akkor az igazi, ha a receptben írtakat követjük.
- Töltsd ki kvízünket, és teszteld, hogy felismered-e hozzávalók alapján a magyar és a külföldi ételeket!
A konyhában kétféle ember létezik: az egyik ragaszkodik a receptben írtakhoz, a másik pedig szeret játszani a hozzávalókkal; hozzáadni, elvenni vagy helyettesíteni. Ha főzésről beszélünk, egy kis lázadozás természetesen sosem árt – egy csipetnyi ebből ide, egy kiskanállal abból oda, és kész is a varázslat.
Ami azonban a süteményeket illeti, olykor a legapróbb változtatás is hatással lehet a végeredményre, így nem minden esetben érdemes eltérni a leírtaktól. Noha a sütés kreatív, már-már művészi folyamat, kétségtelen, hogy egyben tudomány is, így az összetevők felülírása, illetve mennyiségük becslése, téves kiszámítása olyan furcsa állagú vagy kemény sütiket eredményezhet, mint a szikla.
Persze, ha hozzáadunk némi extra mazsolát vagy áfonyát a muffinhoz, nem dől össze a világ, az olyan fő összetevők esetén viszont, mint a liszt, a tej, a kakaó, a cukor, a tojás és a sütőpor, tényleg törekedni kell a pontosságra.
Az is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, ha viszont azon a klasszikus vonalon maradnánk, amit a nagymamáink is követtek, a legtöbb étel tényleg akkor a legfinomabb, ha az eredeti recept hozzávalóiból készülnek.
Nők Lapja kvíz: Felismered hozzávalók alapján a klasszikus desszerteket?
Nők Lapja kvíz: Felismered hozzávalók alapján az ételt?
Nők Lapja kvízünkben 10 olyan hazai és külföldi finomságról lesz szó, amelyek úgy a legfinomabbak, ha a nagykönyv szerint készülnek. Felsoroltuk a hozzávalókat, neked pedig már csak annyi a dolgod, hogy kitaláld, mit készíthetsz belőlük.
Készen állsz? Akkor rajta!
Jöhet még egy Nők Lapja kvíz? Remek! Találd ki, hogy melyik hozzávaló nem kell a magyaros ételekbe!
Kiemelt kép: Getty Images
Tesztfotó: Nagy Tünde/Nők Lapja Kölyökkonyha