banán tárolás

Egyszerű trükkel akadályozhatod meg, hogy gyorsan megbarnuljon a banán

Reggel megvesszük az élénk sárga, friss banánt és estére már barna pöttyös halom néz vissza ránk. Mi ennek az oka és hogyan akadályozzuk meg a túl gyors érést?
  • A pazarlásmentes háztartás része, hogy sokáig frissen tartjuk a gyümölcsöket, zöldségeket, elvégre csak a vonzó alapanyagokat van gusztusunk feldolgozni.
  • A banánt zölden szüretelik le, és gázokkal érlelik, amitől túl gyorsan romlik meg.
  • Mutatunk egy módszert, amellyel akár három hétig is friss marad a banán, sőt arra is adunk tippet, hogy a megpucolt banán se romoljon meg hamar.

Még a legkörnyezettudatosabb háztartásokban is előfordul, hogy télen – amikor kisebb a hazai gyümölcsválaszték – meg-megjelennek a nagy banánfürtök a konyhapulton. Ez a gyümölcs ugyanis nagyon egészséges, tápláló, laktató és sokféleképpen felhasználható.

Nem telhet el tél puha, illatos banánkenyér, banános zabpalacsinta vagy banános muffin nélkül, és persze a trópusi gyümölcs az uzsonnás dobozok állandó szereplője is. Sőt az sem mindegy, mennyire érett a banán, hiszen teljesen más élettani előnyei vannak a zöld, éretlen, és a barna pöttyös termésnek.

Egy korábbi, az érett és éretlen banán előnyeit részletező cikkünkben arra is kitértünk, miért jobb a zöld banán. Az Advances in Nutrition című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint az éretlen banánban található magas keményítőtartalom segít táplálni a bélben élő jótékony baktériumokat, ami elősegíti az egészséges immunrendszer és emésztőrendszer működését is.

banánkenyér

A banánból remek turmixokat, smoothie-kat és sütiket készíthetünk, például banánkenyeret (Fotó: Getty Images)

Együnk sok banánt!

A banán gazdag kalcium-, kálium-, foszfor-, vas-, A-, B-, és C-vitamin-forrás, emellett sokféle nyomelemet is tartalmaz, jót tesz az emésztésnek és serkenti az agyműködést. Valamint a banánnak nyugtató hatása is van, ugyanis a benne található triptofán nevű vegyület kedélyjavító.

Így készül a tökéletes banános desszert, a banánkenyér!

Így tárold a banánt!

Minden családban két eset lehetséges: egy szempillantás alatt elfogy akár két kiló banán, vagy ránk marad az egész fürt. Utóbbi esetben szinte órák alatt megbarnul a gyümölcs, ha nem jól tároljuk. De tényleg, miért van az, hogy a boltban reggel még élénk sárga, szép banán estére pöttyös lesz?! Természetesen a fent említett rohamérlelésnek köszönhető ez a jelenség!

Tehát, ha szeretnéd, ha a banánfürt holnap és azután is pompásan festene, friss maradna (a módszer gyakorlói szerint akár három hétig is eláll így a gyümölcs!), akkor vásárlás után egyből fóliázd be a banánok levágott szárát ott, ahol a növényről leválasztották. Minél szorosabban tekered be, annál jobb! Ezek után pedig akaszd fel a gyümölcsöt, hogy levegőzzön, és a saját súlya se nyomja össze!

Ebben a TikTok-videóban pedig azt láthatod, hogy a felvágott banán hogyan őrzi meg a frissességét 3 napig:

@amycrosslegacy Saving a banana for 3 days after being peeled 🤯🤯🤯🤯 even being able to save a banana until the next snack time is huge! The top 25 produce hacks are in the new #1 best seller on kindle I Bought It, Now What? Check The Cross Legacy out on Instagram with 88k followers learning produce and grocery savings daily. #keepbananasfreshforlonger #thecrosslegacy #strawberriesinajar #bananas #feedinglittles #babyledweaning #momhacks #fruit #healthyliving #kitchenhacks #ballcanning #glassstorage ♬ original sound - The Cross Legacy

Tudtad, hogy a banán héja ehető és egészséges? Így használd!

Kiemelt kép: Getty Images