——–SZPONZORÁLT TARTALOM———
A kacsamell sokféle elkészítési lehetőséget kínál, és gazdagabb, testesebb ízű, mint más baromfifélék, így az ünnepi asztalon különleges, látványos és ízletes fogás lehet.
Annak apropóján, hogy a kacsahúsnak hosszú generációk óta kiemelkedő szerep jut a nagyobb családi összejöveteleken, és lassacskán nyakunkon az ünnepi időszak is, lépésről lépésre mutatunk egy igazán ízletes és zamatos receptet!
Kacsamell:
- 2 db nagy kacsamell
- 4 szál friss rozmaring
- Só, bors ízlés szerint
- A kacsamelleket megtisztítjuk, majd a zsíros oldalát beirdaljuk. Alaposan sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
- Száraz serpenyőn, közepes hőfokon 6-8 percet pirítjuk a melleket a zsíros oldalukon, hogy a saját zsírjukban süljenek. Megfordítjuk őket, majd a rozmaringszálakat hozzáadva a másik oldalt is 6-8 percet pirítjuk.
- A kacsamelleket ezután alufóliába csomagoljuk, majd 200°C fokos előmelegített sütőben 10-12 percet sütjük. Ha a sütőből kivéve a mi ízlésünknek túlságosan rozé a kacsa, akkor rakjuk vissza még pár percre.
- Hagyjuk hűlni, hogy szépen szeletelhető legyen.
Krumplipüré:
- 500 g burgonya
- 50 g Tarka vaj
- 50 ml Tarka 20%-os főzőtejszín
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- A burgonyákat meghámozzuk, majd felkockázzuk. Sós vízben 10-15 perc alatt készre főzzük.
- A leszűrt burgonyákhoz hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, majd krumplinyomóval összetörjük. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
Tejszínes-narancsos szósz:
- 30g Tarka vaj
- 1 salottahagyma
- 1 szál friss rozmaring
- 1 ek fehérbor
- 1 dl friss narancslé (1-2 narancsból nyert)
- 4 szegfűszeg
- 3 borókabogyó
- 80 ml Tarka 20%-os főzőtejszín
- 1 ek méz
- 2 ek kacsazsír
- A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a négyfelé vágott hagymát és egy szál rozmaringot.
- A narancsokat kifacsarjuk, majd egy deci levet hozzáöntünk a vajas keverékhez. Beledobjuk a szegfűszegeket és a borókabogyókat, majd alacsony lángon, néha megkevergetve 10 percet főzzük.
- Ezután hozzáöntjük a tejszínt, és forralunk rajta egyet. Végül belekeverjük a mézet, és hozzákanalazunk a kacsából kisült zsírból.
- A szószt tálaláskor a krumplipürére és a felcsíkozott kacsamellre öntjük.
Kiemelt kép: Naszálytej