Napi egy marék pisztáciával csökkenthetjük az időskori látásromlás kockázatát – állítják a Massachusettsi Tufts Egyetem kutatói. „A pisztácia rendkívül gazdag tápanyagokban, nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz” – mondta Tammy M. Scott professzor, a tanulmány vezető szerzője.
A pisztáciában lévő lutein a szem vitaminja
Különösen érdekesnek találták a kutatók a pisztácia lutein tartalmát, ami döntő szerepet játszik a szem egészségében. A lutein segít megvédeni a szemet a kék fény és az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. Így a csonthéjas zöld mag
nem csupán ízletes nassolnivaló, hanem funkcionális élelmiszer is egyben.
Bizonyos kutatások szerint az alacsony makuláris pigmentsűrűség jelentősen megnöveli az időskori makuladegeneráció kialakulásának veszélyét, ám luteinnel meg lehet növelni a pigmentsűrűséget. A Tufts Egyetem kutatásában azt vizsgálták, hogy hogyan lehet a legegyszerűbben luteinhez jutni.
Két antioxidánst, a luteint és a zeaxantint vizsgálták, amelyek általában megtalálhatók a sötétzöld leveles zöldségekben, például a spenótban, valamint a tojássárgájában és a pisztáciában.
A kutatók arra jutottak, hogy napi egy marék pisztácia elfogyasztása jelentős mértékben növeli a pigmentsűrűséget. Scott professzor szerint azért döntöttek a pisztácia mellett, mert
ez az egyetlen dióféle, ami jelentős mennyiségű luteint tartalmaz.
A szemvédő vitaminnak tartott antioxidánsok a retina központi részében halmozódnak fel, ahol kiszűrik a káros kék fényt.
A vizsgálatban résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport tagjai 12 héten keresztül minden nap elfogyasztottak egy marék pisztáciát, a többiek viszont nem. Kiderült, hogy a pisztáciát fogyasztók dupla annyi luteinhez jutottak így, mint azok, akik nem kaptak. Az eredmények önmagukért beszéltek: a pisztáciát nem fogyasztóknál nem találtak jelentős változást a pigmentsűrűségben, a pisztáciás csoportnál viszont a hatodik héten jelentős ugrást tapasztaltak.
A pisztácia az agynak is jót tesz
A lutein ugyanakkor nem csupán a szemnek hasznos, hanem az agynak is. Memóriajavító és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén így a pisztácia
a kognitív hanyatlás ellen is bevethető.
„Remélhetőleg az emberek többnek tekintik ezentúl a pisztáciát holmi egészséges nassolnivalónál” – nyilatkozta Tammy Scott, aki szerint a pisztácia egyszerű és természetes módja annak, hogy támogassuk a szem egészségét. Ez különösen fontos az életkor előrehaladtával és a látásproblémák kockázatának növekedésével.
A történelem legnagyobb pisztácia rajongója egy királynő volt.
Kiemelt kép: Getty Images