fekete elviteles doboz műanyag rákkeltő vegyi anyag egészség

Ne használd újra ezt a fajta elviteles dobozt, ha fontos az egészséged

Az ökotudatosabb helyekről rendelt finomságaink már komposztálható papírdobozban vagy újrahasznosított csomagolásban érkeznek, de még mindig akadnak vendéglátóhelyek, ahol műanyagban kapjuk kézhez ételeinket. Ezzel persze önmagában még nem lenne probléma, hiszen léteznek már biológiailag lebomló műanyagok is, azonban sok esetben a műanyag csomagolás veszélyes vegyi anyagokat is tartalmaz, amelyek – érintkezve ételeinkkel – rendkívül károsak lehetnek egészségünkre.
  • A műanyagból készült ételdobozok károsak lehetnek az egészségünkre – az egyik pedig különösképpen.
  • Nem csupán az ételes dobozok veszélyesek, egyéb eszközök is komoly kockázatot jelentenek.
  • Néhány hétköznapi trükkel lecsökkenthetjük a szervezetünkbe jutó vegyi anyagok mennyiségét.

A házhozszállítás sokszor életmentőnek bizonyulhat, akár időszűkében vagyunk, akár csak azért rendelünk, mert nincs kedvünk, energiánk bajlódni egy különlegesebb fogás elkészítésével. Ha azonban már gyakorlott rendelők vagyunk, azt is tudjuk, ételeink milyen dobozban érkeznek majd hozzánk. A pizza várhatóan lapos papírdobozban, a saláta kagylóformájú áttetsző műanyagban, ezzel szemben a fehér kerek tál egyértelműen levest rejthet, a fekete műanyag elviteles edény pedig nagy valószínűséggel kínai fogást, esetleg tésztát.

A Toxic-Free Future nonprofit szervezet szerint azonban – melynek célja a mérgező vegyi anyagok hatásainak kutatása – ez a legrosszabb csomagolás, amit az ajtót kinyitva a futár kezében megláthatunk, ugyanis ezek a fekete műanyag dobozok mérgező égésgátló anyagokat tartalmazhatnak. 

Ezért veszélyes a fekete műanyag

Az olyan mérgező égésgátló anyagok, mint például a dekabróm-difenil-éter, a tetrabrombiszfenol A-bisz és az RDP (Retardant Diphenyl) mind megtalálhatók a fekete műanyagból készült háztartási termékekben. Az enyhe szabályozások, melyek a veszélyes vegyi anyagokra és a szennyezett műanyagok újrahasznosítására vonatkoznak, sajnos lehetővé teszik, hogy a felsorolt égésgátlók – melyeket egyébként elektronikai termékek gyártásához használnak – bekerüljenek ételtárolóinkba. 

Mi is az az égésgátló?

Az 1970-es évek óta számos vegyi anyagot használnak háztartási cikkekben és más termékekben arra, hogy megakadályozzák egy esetleges tűz elterjedését. A leggyakrabban alkalmazott égésgátlók a PBB-k és PBDE-k, vagyis az úgynevezett brómozott égésgátlók. Ezek ugyanabba a kémiai osztályba tartoznak, mint a PCB-k (poliklórozott bifenilek), melyek használatát az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal már 1979-ben betiltotta. Toxikus vegyi anyagok ezek, amik rendkívül tartósak és ellenállóak, ráadásul képesek felhalmozódni az élőlények testében, vagyis az emberi szervezetben is, mégsem szabályozzák őket megfelelően.

Ezek a toxikus vegyületek hosszú távon káros hatással lehetnek egészségünkre, beleértve a hormonális rendszert, a reprodukciós rendszert és az idegrendszeri fejlődést, nem beszélve arról, hogy a környezetre is rendkívül rombolóan hatnak. Felhalmozódva a vizekben, a talajban hosszú időn át mérgezhetik az élővilágot, az élelmiszereken keresztül pedig ránk, emberekre is komoly veszélyt jelentenek. 

Megan Liu, a fekete műanyagokat vizsgáló tanulmány vezető szerzője szerint a mérgező égésgátlókat tartalmazó fekete elektronikai műanyagokat újrahasznosítják gyerekjátékok, élelmiszer-csomagolások és konyhai spatulák készítéséhez is. „A mérgező égésgátlók szennyezik ezeket a termékeket, így szükségtelenül kitetté teszik az embereket ezeknek az ártalmas vegyi anyagoknak” – figyelmeztet a Toxic-Free Future munkatársa. 

fekete elviteles doboz műanyag rákkeltő vegyi anyag egészség

Nem kizárólag a fekete műanyag elviteles edények, bizonyos textíliáink, háztartási gépeink és számos babatermék is tartalmaz toxikus égésgátlókat (Fotó: Getty Images)

„A szerves halogénvegyületek egy veszélyes vegyianyag-csoportot képviselnek tartósságuk, a testünkben és az élelmiszerláncban való felhalmozódási hajlamuk, valamint a még alacsony expozíciós szinteken is mérgező hatásuk miatt. Számtalan különböző egészségügyi problémával hozhatók összefüggésbe, beleértve a rákos elváltozásokat, az endokrin rendszer zavarait, az idegrendszeri mérgezést, valamint a szaporodási és fejlődési toxicitást.”

Az agyunkba is feljut a mikroműanyag, komoly gyulladást okozhat.

Biztonságos a fekete ételes edényben kapott étel?

Ezek tudatában felmerül a kérdés, egyáltalán biztonságos-e, ha ilyen csomagolásban vásárolunk vagy kapunk élelmiszert, ám a tanulmány szerzője kijelenti, a számszerű bizonyítékokat vizsgálva a válasz egyértelműen nem. A mérgező égésgátlók kioldódhatnak a konyhai eszközökből az élelmiszerbe, így

már abba is riasztó belegondolni, hogy tulajdonképpen bizonyos étkezésekkor égésgátlókat is fogyasztunk.

A dekabróm-difenil-éter például kifejezetten rákkeltő, nem véletlenül tiltották be az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is, ám ez úgy tűnik, mégsem volt elegendő. „A dekabróm-difenil-éter szintjét a vizsgálatban az Európai Unió 10 ppm-es (parts per million) határértékénél jóval magasabbnak találtuk, beleértve egy szusitálca 11 900 ppm szintjét. Ez megdöbbentő, ha figyelembe vesszük, hogy az emberek milyen gyakran esznek szusit ilyen tálcákról” – részletezi Megan Liu.

Nem csupán az ételes dobozok veszélyesek

A kutatók a fekete műanyag elviteles dobozokon túl a konyhai eszközöket, a gyerekjátékokat és a hajkiegészítőket is vizsgálat alá vetették és megannyi káros vegyi anyag jelenlétét igazolták. Egyes bútorhabok, szőnyegek, függönyök és egyéb textíliák, festékek, étkezési csomagolóanyagok, szörfdeszkák, szigetelőanyagok,

háztartási gépek, játékok, elektronikai eszközök, autóipari termékek, sőt bizonyos babatermékek is tartalmaznak ilyen toxikus vegyületeket.

Bár ahogy azt fentebb is említettük, vannak olyan égésgátlók, melyeket kivontak már a piacról, aggasztó látni, hogy sajnos még mindig túlságosan nagy mennyiségben vannak jelen ezek az anyagok környezetünkben, így az emberekben és az állatokban egyaránt. 

Az Agency for Toxic Substances and Disease Registry (magyarul Toxikus Anyagok és Betegségek Nyilvántartó Ügynöksége) 2017-es nyilatkozata alapján különösen a zsíros élelmiszerek, például

a halak tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben égésgátló vegyi anyagokat.

Ám ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy az ügynökség kiemelte, a polibrómozott-bifenil égésgátló vegyületek alacsony koncentrációban még az anyatejben is megtalálhatók voltak. 

Mit tehetünk ellenük?

Szakértők szerint a háztartási por belélegzése a legfőbb módja annak, hogy érintkezünk ezekkel az égésgátlókkal, de az élelmiszerekkel vagy a bőrön keresztül is könnyedén bejuthatnak a szervezetünkbe. Próbáljunk meg minél többször portalanítani, nedves ronggyal törölgetni, rendszeresen felmosni otthonunkban, és lehetőleg HEPA szűrős porszívóval takarítani.

Evés előtt mindig mossunk kezet, kerüljük a poliuretán habbal kitömött bútorokat és babatermékeket,

továbbá amennyiben kútvizünk van, vizsgáltassuk be az említett vegyi anyagokra. Ne hagyjuk, hogy a gyerekek földet vegyenek a szájukba, vagy gyárak közelében található játszótereken játszanak, ugyanis egyes égésgátlókról ismeretes, hogy talajhoz kötődnek. 

Ne próbáljuk meg újrahasznosítani a fekete műanyag tárgyakat valamint konyhai eszközöket, de ami a legjobb, ha végleg meg is szabadulunk tőlük. A jövőben igyekezzünk elkerülni az ilyen típusú termékek használatát, cseréljük őket biztonságosabb opciókra, rozsdamentes acélra vagy fára, ez segíthet csökkenteni a kockázatot, hogy az égésgátló vegyi anyagok az ételeinkbe kerüljenek. 

10 étel, amiről nem is tudtad, hogy műanyag.

Kiemelt kép: Getty Images